Hogy születhet tipikus nagyon egyszerű, nem okos embernek, nagyon értelmes, intelligens, művelt, tájékozott gyereke?
Tudom hogy itt senki nem genetikus, de emészt a kérdés és nem tudok dűlőre jutni.
Ennyire számítana a másik szülő, vagy esetleg akár csak egy nagyszülő?
Ismerem az egyik szülőt. Gyári munkás, érettségi nélkül. Amikor beszél, nem az a legrosszabb, legprolibb fajta, de hallani hogy egyszerű, nem művelt, 8 általánost végzett. Gyári munkán és azon a szinten lévőn kívül soha nem lenne alkalmas. Nem érdekli a tudomány, semmi ilyesmi, ismerem egy barátnőjét is, na az viszont már szinte egy borsodi gettó roma szintjén van. Pedig csak párszor hallottam beszélni meg látom miket ír Facebookon.
Ismerem a gyerekét. Iskolában nem tanult soha, úgy ment végig rajta, érettségin ami érdekelte abból 5-ös lett, ami semleges abból közepes, egyedül a matekkal szenvedett(saját bevallása szerint)
Külsőre egy nagyon szép, nőies ilyen tipik cicababa típus, amitől ugye sztereotípia alapján azt várnád el hogy üresfejű ostoba pi-csa.
Ehhez képest az egyik legokosabb lány akivel valaha találkoztam, úgy beszél, mintha valamilyen értelmiségi munkája lenne, szinte arisztokratikus kisugárzás.
Nagyon jó humor, gyors visszaszólások, folyton sci-fiket néz, komolyzenét hallgat, játszik hangszeren, szaklapokat olvas, angolul felnőttként kezdett el tanulni, mert olyan iskolába járt ahol hivatalosan tanultak angolt, de kisváros ezért folyton el lett sunnyogva hogy nincs tanár(saját elmondása alapján). És mégis úgy beszéli mintha valami drága magán budapesti amerikai suliba járt volna. Hallottam telefonálni hosszan.
Tudnám még sorolni, de ennyi elég.
Szóval én ilyen jelenséggel nem találkoztam még, azt hittem az ilyen okos emberek mind értelmiségi családból jönnek.
Előbb a “gyerek” jó barátja lettem, utána ismertem meg a szülőt.
Több részletet nem akarok írni, még a végén valamelyikük fent van itt és túl ismerős lett.
Ilyen hogy lehetséges szerintetek?
Az "értelmes" és a "tanult" két teljesen különböző, egymástól független dolog!
Másrészt egy gyerek a szüleitől, nagyszüleitől is rengeteg mindent örököl.
Amint fentebb írták, az intelligencia és a tanultság két különböző dolog.
Rengeteg (genetikailag) intelligens ember elkallódi, lezüllik, vagy csak simán "nem viszi sokra", mert egyszerűen nem olyan anyagi körülmények közé született.
Senki ne áltassa magát, ahol egy család generációk óta csóró és azonnal menni kell dolgozni, 18 évesen meg egy fillér nélkül el kell költöznie, ott bizony nem lesz a gyerekből sem orvos, sem ügyvéd gyári melós, 8 osztályos szülőkkel...
Maximum érettségi+ szakma, vagy valami munka mellett könnyebben elvégezhető egyetemi szak.
Tehát oda akarok kilyukadni, hogy sokaknak nem az alapvető intelligenciájával van a probléma, hanem hogy nem jut olyan lehetőségekhez az életben.
Olyan jómódú családokat is ismerek, ahol a full hülye/átlagos gyereket 10 év alatt átrugdosták valami egyetemen, azóta meg mérnök a gyerek, mert volt ki eltartsa 30 éves koráig.
Na, kb ekkora különbség van az intelligencia és a tanultság között.
A nagyon okos, több diplomás édesanyám gyerekkori emlékei között van, hogy a bátyjuk volt az igazi zseni a családban.
Nagybátyám életéből, amit sok negatív fordulat tarkított, elsőre ezt senki se gondolta volna.
Igaz, aki beszélt vele, az ha figyelt, kiszúrhatta, hogy vág az agya, mint a borotva. De a végzettsége, a munkája, sőt a társasága alapján nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!