Nem értem azokat az embereket, akik az életükben kihívásokat keresnek és a mentális egészségük kárára is hajlandók az "előrelépésre". Ti hogy látjátok ezt?
Egyréazr vannak azok az emberek akiknek tényleg ez jelenti a boldogságot, ami neked a játék, vagy a családdal töltött idő, az nekik a furikázás a legjobb sportkocsiban.
És vannak azok, akik azt hiszik hogy ettől lesznek értékesek, mert mondjuk a buborékjukban a sikert jó kocsiban meg külföldi nyaralásban mérik, és ehhez próbálnak ők is hasonulni. Na ők azok akik sosem lesznek boldogok, mert belerokkannak ezeknek az elérhetetlen álmoknak az üldözésébe.
Szerintem ez egy elég összetett kérdés. Egyrészt egyetértek veled, mert semmilyen karrier nem ér annyit, hogy az ember lelkileg tönkremenjen benne... Inkább legyen az embernek kevesebb pénze, de legyen boldog és egészséges.
Viszont ott a másik oldal is. Az, ha folyamatosan képzed magad, vagy próbálsz valamit elérni, nem feltétlenül rossz dolog. Fejlődsz szakmailag, emberileg, mindenhogyan... Nem stagnálsz, nem kényelmesedsz el... Ez is fontos.
És akármennyire is azt mondják, a pénz nem boldogít, a mondás másik fele is igaz, azért jó, ha van. Ha pedig tanulsz, jó esetben lesz is pénzed. Ha nem is rengeteg, de annyi igen, hogy egy viszonylag normális életet élj, és néha-néha megengedhess magadnak ezt-azt.
Az utazgatással új embereket/kultúrákat ismerhetsz meg, többet tudhatsz meg a világról. Lehet neked felesleges pénzkidobásnak tűnik, de egy-egy út során például életre szóló élményeket is szerezhetsz a számodra fontos emberekkel. Ez pedig többet ér, mint bármelyik film vagy sorozat. Hiába rajongok én is a filmekért, meg a sorozatokért, azért kérdés nélkül egy utazást választanék.
Én például nagyon szeretek koncertekre járni, sokak szerint ez is felesleges pénzkidobás. De nekem a mentális egészségemben nagyon sokat segít, néha jól esik csak úgy kitombolni magam, szóval nem igazán érdekel, más mit gondol a szabadidős szokásaimról.
A lényeg a lényeg. Ne azért dolgozz, hogy sok pénzed legyen, hanem azért, hogy több élményt/lehetőséget szerezhess magadnak a boldog, kiegyensúlyozott életre. Mondjuk ha olyan munkád van, amit szeretsz is, az sokat segít.
A pénzügyi tudatosság is fontos, ez az, ami sok embernek sajnos nem megy az országban. Nem az a probléma, ha valaki lecseréli a telefonját. Ha van rá pénze, miért ne tehetné meg? Viszont ha a gyereknek új cipő kell, vagy sorban állnak otthon a befizetetlen számlák, ne az új telefon legyen már a legfontosabb...
"lemondva azokról a dolgokról, amik valójában teljesen elhanyagolható jelentőségűek és soha nem térülnek meg"
Hát ne haragudjatok, de szerintem ne olyan ember kritizáljon másokat, aki számára az élet minden örömforrása elhanyagolható és ANYAGILAG meg nem térülő dolog.
"utazgatás külföldre, amikor itthon is csodaszép tájak vannak"
Ha valaki szeret utazni, miért ne utazzon? Én szeretem az itthoni tájat, de azért nem összehasonlítható a külföldön látható dolgokkal.
"drága autó és fenntartás amikor tömegközlekedéssel/biciklivel is mindenhova el lehet jutni sokszor gyorsabban"
Autóból nem csak drága van, mindenhova pedig nem jutsz el, főleg nem gyorsabban. Nyilván amíg az eljutás azt jelenti valakinek, hogy meló meg bolt addig nem kell autó.
"megannyi filmet, sorozatot lehet az idő alatt megnézni, játszani"
Nézhetjük fordítva is, egy életed van, te pedig filmezésre meg játékra pazarlod el, miközben akár képezhetnéd is magad. Az önképzés nem mindenkinek jelent végtelen nyűgöt.
"eltölteni az időt a családoddal, szeretteddel, amit soha nem fog visszaadni az az összeg, amit ez idő alatt keresel"
Annyira manipulatív ez a szöveg...
Egyrészt a filmezős, játszós ember mikor tölt MINŐSÉGI időt a családjával? Másrészt hiába ültök otthon a TV-t bámulva, attól még nem lesz szeretet. Viszont sokkal többet adhat egy kapcsolatnak az, ha vannak közös élmények, utazások, programok.
Miért nem elegendő egy "oké" fizetés, egy "oké" életmód, lemondva azokról a dolgokról, amik valójában teljesen elhanyagolható jelentőségűek és soha nem térülnek meg (utazgatás külföldre, amikor itthon is csodaszép tájak vannak, drága autó és fenntartás amikor tömegközlekedéssel/biciklivel is mindenhova el lehet jutni sokszor gyorsabban, vadonatúj telefon, amikor a 6 éves Samsungom is megteszi azt, amire az emberek nagyrésze a telefont használják)
"aki többet keres, sosem lesz boldogabb"
Ezt mégis honnan veszed?
Szerintem pedig akár már néhány ezer forint is képes kellemessebbé tenni a közérzeted, még akkor is, ha egyébként jól keresel. Amúgy nagyon nem mindegy, hogy 3000 ft/kg-os S-Budget sonkát eszel, vagy a normális minőségű, 7000 ft/kg-os márkás sonkát, ami valóban sonka, nem szójából készült vacak, meg ha van pénzed megvenni a friss zöldséget, gyümölcsöt, és nem kenyéren, meg vízen élsz...
"amikor tömegközlekedéssel/biciklivel is mindenhova el lehet jutni sokszor gyorsabban"
Oké, akkor vidd el te a családod egy 120km-es kirándulásra tömegközlekedéssel.
"de van értelme keményen tanulni, sokszor munka mellett, egész napokat, heteket, hónapokat a karrierépítésbe beletenni"
Igen, abszolút van értelme. Nem csak a karrierépítés miatt, hanem önmagad miatt is. A tanulás erősíti az elmét, javítja az önbecsülést, az önbizalmat, ráadásul új távlatokat nyithat meg, olyanokat, amikre azelőtt nem is gondoltál.
Nekem pl. baromi jó érzés az, hogy 35 évesen, család és főállás mellett képes vagyok elvégezni egy programtervező informatikus szakot.
"megannyi filmet, sorozatot lehet az idő alatt megnézni, játszani"
Nekem nincs problémám a játékkal, játsszon, aki akar, fiatalon én is játszottam. Én legfeljebb a gyerekekkel játszok, egyrészt, mert maximum 20 perc alatt megunok minden játékot, nem érdekelnek, másrészt mert sokkal jobban foglalkoztatnak az olyan dolgok, amik adnak valami pluszt is. TV-t egyáltalán nem nézek, filmből pedig évente kb. 2-3-at, azt is akkor, amikor elmegyünk moziba. Sorozatot nem néztem vagy 10 éve, nem érdekelnek. Akkor inkább megtanulok egy új programozási nyelvet, vagy egy új beszélt nyelvek, vagy megtanulok makramézni és készítek karkötőket, vagy akármilyen kreatív dolgot. Ezek szerintem sokkal izgalmasabbak, mint bámulni a TV-t, vagy valamilyen játékkal játszani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!