A Budapesti emberek valóban beképzeltek és lenézőek?
Éltem kisvárosban, Budapesten, aztán jó ideje külföldön.
Az az alapszitu, hogy az emberek más környezetben máshogy szocializálódnak. Pl falun elengedhetetlen, hogy jóban legyél a szomszéddal, hiszen rövid a bolt nyitvatartása, sok mindent nem kapni helyben, így ha a vasárnapi ebéd főzésekor elfogy a liszt, kénytelen vagy a szomszédból kérni. Addig nagyvárosban szinte mindig van a közelben nyitvatartó bolt, így ez nem szempont. És millió hasonló példa van.
A különböző szocializálódásból adódóan az emberek más szokásokat vesznek fel, más lesz a gyengeségük, erősségük.
Minden ilyen gúnyolódás abból ered, hogy az emberek nem értik, nem is akarják érteni, hogy a másik mit miért csinál.
Eleve Budapest mint olyan elég széles skálán mozog a luxus villától a külső kerületi putriig. Vannak kerületek amik olyanok, mintha nem is városban hanem falun lenne az ember.
Másrészt mi a "Pesti" ember? Egy felmérés szerint a fővárosi lakosság 20-30%-a bérelt lakásban él. A saját ingatlannal rendelkezők jelentős része pedig vidékről jött. Relatív kevés a tősgyökeres pesti.
Énszerintem csak lazábbak,partiarcabbak, vagányabbak, magabiztosabbak,határozottabbak pl több esetben. Vagy hát, annak tűnnek. :) Meg jobban, könnyebben barátkozósabbak talán.
Szerintem pár olyan kivétel lehet,aki lenézi a vidékieket,nem ez az általános. Alapból szerintem nyitottak mindenki felé talán ők olyanok.
Egyébként,aki a vidékieket lenézi,szerintem mindenki mást is. Csak valakire,egy konkrét csoportra ki tudja ezt vetíteni. De amúgy valszeg tele van akár pl haragfal,sértettséggel; még önmagával sincs jóban.
20 évet éltem vidéken, újabb 20at Budapesten.
Létező effektus, de szerintem ez normális
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!