Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Az alkohol tényleg butítja az...

Az alkohol tényleg butítja az embereket?

Figyelt kérdés
Volt olyan ismerősötök, aki az alkohol hatására konkrétan idióta lett?
szept. 19. 11:54
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
89%
Igen.
szept. 19. 11:56
 2/14 anonim ***** válasza:
91%

Nem is egy. Rokonom is van ilyen. Idős már, de az alkohol nagymértékben hozzájárult a későbbi leépüléshez, demenciához.

Sok év alkoholizmus kell ehhez a szinthez. Elvileg korábban is voltak már problémák

szept. 19. 11:58
 3/14 anonim ***** válasza:
89%

Van egy mondás, ami teljesen igaz:

Az alkohol öl, butít és nyomorba dönt.

szept. 19. 12:06
 4/14 anonim ***** válasza:
88%

Igen, a szüleim egyre több dolgot felejtenek el, pedig még nem 80+osak, ahol jellemzőbb a demencia.

Van, hogy teljesen kiesnek nekik dolgok, vagy apám pl többször elmondja ugyanazt.

szept. 19. 12:15
 5/14 anonim ***** válasza:
73%
Igen, rombolja az agysejteket, májat, vesét stb...
szept. 19. 16:45
 6/14 anonim ***** válasza:
75%
Volt 1* egy ember, aki 60 évesnek nézett ki, pedig csak 40 volt. Van ismerősi körömben alkesz: időről időre elbutul.
szept. 19. 21:12
 7/14 Phoney ***** válasza:
100%

Igen, adott rendszeresség/mennyiség fölött az ivás B1-vitaminhiányt okoz, az pedig átmeneti agyzsugort. Ez ugyan a klinikai tapasztalat szerint nagyjából teljesen helyreáll úgy 9 hónap absztinencia alatt, és a korának megfelelő intelligenciaszintet is visszanyeri a beteg, viszont a pszichológiai károkat, azaz hogy valaki X évig élt érzelmi/szellemi tompultságban, tehát X év szinte kiesett az életéből, már nem mindenki tudja olyan könnyen behozni.

(Végleges agykárosodást is okozhat, ha Wernicke-Korszakov szindrómás lesz a beteg, de azt matt alkoholisták közt is "igen szép" teljesítmény ivással elérni.)

Amúgy a meglévő demencián is tud rontani, illetve egyéb szövődményei is súlyosbíthatják a butulást, így az alkohol különféle elbutulást okozó hatásait időnkétn "alkoholos demencia" gyűjtőnéven tárgyalják.

Viszont az a közkeletű felfogás, hogy minden pohár elfogyasztott ital vagy esetleg minden berúgás véglegesen csökkenti az agysejtjeid számát, csak amolyan kezdetleges 19. századi elgondolás.

szept. 20. 18:46
 8/14 anonim ***** válasza:
100%
Rokon is volt ilyen, nem is egy. Sajnos többen elitták az eszüket.
szept. 21. 21:23
 9/14 anonim ***** válasza:

Mikor minden nap ittam, hiába voltam a húszas éveim elején, és éleseszű, olyan volt, mintha köd szállt volna az agyamra. Teljesen szét voltam esve, akkor is, mikor józan voltam, csináltam egy egyszerű feladatot a munkahelyemen (mindig józanul mentem be és a másnaposság nem jellemző rám), rutintevékenység, egy idő után kb. olyan, mint bárkinek tízig számolni, és egyszerűen nem ment. Úgy tudnám ezt elmagyarázni, mintha tényleg tízig akarnál számolni, és megakadnál a négynél, hogy mi a bánat következik a négy után? És az istennek se jut eszedbe az öt, a hat, meg a hét, csak a nyolc, szóval folytatod a nyolccal, de aztán később eszedbe jut, hogy ja, kimaradt az öt, a hat és a hét, és kétségbeesetten próbálod bepótolni.

Ma már nem iszok minden nap. Nem vagyok 100% józan, de csak akkor iszok, ha van alkalom, és ha nem dolgozok másnap. Nekem visszatértek a kognitív képességeim, amióta nem puszilok be egy üveggel minden este.

szept. 21. 22:06
 10/14 A kérdező kommentje:
#9 durva. És nagy mennyiségben fogyasztottál alkoholt?
szept. 21. 23:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!