Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért akkora divat Japánt és...

Miért akkora divat Japánt és Dél-Koreát imádni manapság?

Figyelt kérdés

Miért van ilyen sok rajongója a japán, koreai nyelvnek, kultúrának? Hogyan váltak ennyire népszerűvé az elmúlt 20 évben?

Ppersze, mindig volt, akiket vonzott a távol-Kelet, de szerintem most a csapból is ez folyik. Mi az oka?

júl. 29. 08:08
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
85%

A (közösségi, hagyományos és egyéb) média miatt találnak rá, és ha érdeklik őket, akkor tovább ásnak.

Itthon, Magyaroszágon vannak több tízezren, de egy alig 10 milliós országban ez nem olyan sok.

"szerintem most a csapból is ez folyik."

Hol? Milyen csapból, honnan iszol?

A magyar TV-kben, a magyar mainstream médiában nincs, ott nem látok animéket. Max a Hősakadémia megy magyar szinkronnal a Viasat-on. 2007 és 2014 között még volt külön TV-csatorna is az animéknek (A+), és az RTL Klub is adott animéket. Ma már ez nincs.

Vagy a közösségi médiában látod ezt? Ott megy az algoritmus, ha látja, hogy megnézed, interaktálsz, akkor még többet dob fel neked.

júl. 29. 10:13
 12/24 anonim ***** válasza:
80%

Hát igen, kb. erről van szó. Van pár ezer ember, főleg fiatalok, akik animéket néznek, mangákat olvasnak, eljárnak Mondoconra, stb., de ez közel sem jelenti azt, hogy a csapból is ez folyna.

júl. 29. 10:39
 13/24 anonim ***** válasza:
62%
Pedig igaza van a kérdezőnek, tényleg nagyon népszerű, csak ti nem találkoztok vele, mert nem ajánlja az algoritmus, meg nem is vagytok benne, de aki benne van a témában, az tudja, hogy nagyot mennek most ezek a dolgok. De nem csak most, ez már évtizedek óta így van, mert amikor én tini voltam, 15 éve meg a mangák voltak a nagyon menők. Nem hiszem, hogy kellene miérteket keresni, de nyilván rengeteg oka van. Az emberek, főleg a tinik szeretnek rajongani valamiért, ezt testesítik meg a futószalagon gyártott K-pop idolok... Tökéletesnek vannak eladva, az ember meg ezt szereti. Az anime/manga/cosplay kultusz mögött pedig szerintem szimplán csak az érdekességet és az egzotikusságát kell keresni. Kreatív. Amúgy ennek lélektani/történelmi háttere is van, olvasgass kérdező egy kicsit Dél-Koreáról és Japánról. Dél-Korea külön érdekesség, mert a tökéletesség és csillogás mögött egy nagyon beteg és kizsákmányoló társadalom rejlik. Ezért mondom, hogy sok oka van, leginkább pszichológiai.
júl. 29. 10:44
 14/24 anonim ***** válasza:
70%
Nemtudom, de enis egyre tobb ilyennel talalkozok. Ami nem zavar alapbol.. csak ha egyfolytaba arrol beszel mikozbe senkit se erdekel kb
júl. 29. 10:53
 15/24 anonim ***** válasza:
32%
#13 ha a csapból is ez folyna akkor az algoritmustól függetlenül is találkoznánk vele. Amúgy ahogy írtam is az előző válaszomban rengeteg animét nézek, benne vagyok ilyen közösségekben, de közel sem megy ez mindenhol.
júl. 29. 10:54
 16/24 anonim ***** válasza:
88%

A kpop, zenei műfaj, 2018-ben nagyot nőtt népszerűségben, és bár akkor inkább csak két előadón volt a fókusz, azóta már egyre többen néznek szét a többiek közt is. Akkor a koreai drámákra (kdrama) is többen lettek kíváncsiak, ami miatt pár Netflix-re is felkerült, így tovább nőtt a népszerűségük.

Japán pedig az anime, manga kultusz miatt eleve felkapottabb volt már egy jó ideje.

Ott azért még nem tartunk, hogy a csapból is ez folyna, de az tény, hogy még itthon is viszonylag népszerű mindkét ország és annak "termékei".

júl. 29. 12:10
 17/24 A kérdező kommentje:

Igen, valszeg a kiváló marketingjük miatt van. Azért elég nagy szó, hogy a Netflixen is már külön kategóriát alkotnak ezek a sorozatok. Sőt, a Squid Game nemzetközi kasszasiker lett. Pesten is nyílt az elmúlt pár évben koreai étterem, meg Padthai gyorsétterem is, már tudjuk, hogy mi a bubble tea is. Korábban ezek a távol-keleti dolgok nem voltak így felhájpolva. Sőt BB krémet már a DM-ben is lehet kapni, én arról életemben először 2010-ben hallottam, amikor Szöulból hozott egyet ajándékba a barátnőm.

Viszont akkor valószínűleg nekem tűnt csak így, ha szerintetek tényleg nem folynak ők a csapból, mondjuk én magyar social media-t nem követek.

júl. 29. 13:28
 18/24 anonim ***** válasza:
100%

Nem, nem rajong mindenki ezért a két országárt, de most őszintén, hány másik ország van még a világon, ami körül ilyen hype van? Lehet csak pár tízezer ember rajong értük Magyarországon, de hányan rajonganak Kínáért, Indiáért vagy Argentínáért így? Szinte senki. Japán, és manapság Dél-Korea kimondottan népszerű országnak számítanak minden nyugati országban a fiatalok között.

Japán népszerűsége egy lassú és természetes folyamat volt a II. világháborút követően, mert szorosság vált a kapcsolatuk az USA-val. Egyszerűen az embereknek tetszettek a mangák és animék, az amerikaiaknak pedig megérte importálni őket, mert olcsóbb volt, mint saját dolgokat gyártani. Ez az egyszerű magyarázat. Szerintem az is szerepet játszott, hogy a távol-kelet talán az egyetlen hely a világon, amit nem néznek le kabásból a nyugatiak. Gazdagok, magas az életszínvonal, technológialag fejlettek és a kultúrájuk sokban különbözik a mienktől, amitől érdekesek. Valamiben jobbak, valamiben rosszabbak, de végsősoron abszolút felérnek a nyugathoz, ami miatt a popkultúrájuk is magas minőségű nyugati szemmel nézve.

Dél-Korea annyival érdekesebb, hogy ott ez egy tudatos folyamat volt a kormányuk részéről, részben talán Japán példáját is követve. Ők direkt importálni akarták a kultúrájukat. Ha rákeresel a "Hallyu" kifejezésre, akkor tudsz erről olvasni.

"Pesten is nyílt az elmúlt pár évben koreai étterem, meg Padthai gyorsétterem is, már tudjuk, hogy mi a bubble tea is. Korábban ezek a távol-keleti dolgok nem voltak így felhájpolva."

A padthai thai, a bubble tea pedig tajvani. Magyarországon egyértelműen a kínai és vietnámi éttermek vannak többségben, nem a japán vagy koreai éttermek. De az igaz, hogy az elmúlt években egyértelműen egyre több van az utóbbi kettőből is és ehhez már lehet köze a két ország népszerűségének.

júl. 29. 14:05
 19/24 A kérdező kommentje:
Igen 18, éttermek alatt a távol-keletieket értettem, nem kifejezetten Koreát. Viszont a kínai meg vietnàmi "éttermek" sosem voltak sikkesek, ezek inkább kifőzdének minősültek.
júl. 29. 14:58
 20/24 A kérdező kommentje:
18: Hallyu - köszi a tippet, így még nem hallottam róla, de akkor nem én érzékelem tévesen, hanem a többi válaszoló csak gaslightolt. 😂
júl. 29. 14:59
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!