Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Akiknek nagyon egyszerű tucat...

Akiknek nagyon egyszerű tucat vezetéknevük van(pl Tóth, Kovács, Kiss, Kis, Nagy stb…) nem szoktátok néha cikinek érezni, vagy kisebbségi komplexusotok lenni, pl egy Szentkirályi-val szemben?

Figyelt kérdés

Meg mielőtt bárki betámadna, nem ez a legnagyobb gondom, sőt szorongással és depresszióval fekszem jelenleg itthon.

Csak gyerekkorom óta elkísér ez és ma találtam valamit ami emlékeztetett erre és gondoltam kiírom ide magamból.

Gyerekkoromban volt egy könyvem, ami egy balfék tinilányról szól, angolról lett lefordítva magyarra és az egész könyv azzal kezdődik, hogy a lányt az egyik tanára mindig a vezetéknevén szólítja és hogy ez milyen ciki hogy még a neve is ilyen ciki, hogy lehetne ezzel “menőnek” lenni.

Azt a vezetéknevet adták neki a fordítók, mint ami az enyém is, benne van a felsoroltakban.

Főleg az ilyen kicsinyítő, lealacsonyító mint a Kis, meg a Kiss a ciki szerintem.

Most komolyan, akinek eleve ez a neve az hogy barátkozik meg azzal hogy vannak olyan királyi hangzású, sokszor konkrétan nemesi származást jelentő nevek mint a Széchenyi, Szentkirályi, Wesselényi, Király, Nemes, stb…

Régóta bennem van ez de rájöttem, hogy engem ez mindig zavart és kisebbségi komplexusom van emiatt bemutatkozásnál. Mennyivel szebb lenne egy Szentmihályi pl.

Vagy ha nem is ennyire fancy név, de legalább egy átlagosan ritkább mint pl Bárdos, Doros, Almásy, stb…

A legtöbb ismerősömnek nem ilyen béna a neve, sőt többnek pont hogy nagyon egyedi, volt olyan lány munkatársam akinek konkrétan német királyi hangzású neve volt… képzeld el mikor én meg azt mondtam neki hogy én meg Kis xy vagyok az ő egyedi német neve után….

Ez csak az én hülyeségem vagy más is érzi így?

Eleve a keresztnevem sem tetszik, gondoltam már arra hogy az egészet egyben meg kellene változtatni…

Azt még hozzáteszem hogy egy nagyon rossz pszichés beteg családba születtem és rengeteg jelet kaptam mindig is, hogy valami nem stimmel velünk és a Kis nevemet mindig is jelnek vettem hogy megmutassa hogy nem fogok elérni semmit az életben.

2024. júl. 19. 13:21
1 2 3 4 5 6
 51/51 anonim ***** válasza:

A vezetéknevemen már nem húzom fel magam. De a keresztnevem nemzetközi viszonylatban abszolút hétköznapi, basic név, amit a médiában, filmekben is folyamatosan hallhatnak a magyarok is. Nemzetiségi vagyok egyébként. Mégis volt már példa arra, hogy fonetikusan ejtették.

Mintha a “Sarah” nevet nem “Szárá”-nak, és nem is Sárának, hanem szó szerint [sarah]-nak ejtenék.

Azért ez elég gáz. Mintha valami tárgy lennék, vagy “nemecsek ernő” kis betűvel.

okt. 12. 19:00
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!