Akiknek nagyon egyszerű tucat vezetéknevük van(pl Tóth, Kovács, Kiss, Kis, Nagy stb…) nem szoktátok néha cikinek érezni, vagy kisebbségi komplexusotok lenni, pl egy Szentkirályi-val szemben?
Meg mielőtt bárki betámadna, nem ez a legnagyobb gondom, sőt szorongással és depresszióval fekszem jelenleg itthon.
Csak gyerekkorom óta elkísér ez és ma találtam valamit ami emlékeztetett erre és gondoltam kiírom ide magamból.
Gyerekkoromban volt egy könyvem, ami egy balfék tinilányról szól, angolról lett lefordítva magyarra és az egész könyv azzal kezdődik, hogy a lányt az egyik tanára mindig a vezetéknevén szólítja és hogy ez milyen ciki hogy még a neve is ilyen ciki, hogy lehetne ezzel “menőnek” lenni.
Azt a vezetéknevet adták neki a fordítók, mint ami az enyém is, benne van a felsoroltakban.
Főleg az ilyen kicsinyítő, lealacsonyító mint a Kis, meg a Kiss a ciki szerintem.
Most komolyan, akinek eleve ez a neve az hogy barátkozik meg azzal hogy vannak olyan királyi hangzású, sokszor konkrétan nemesi származást jelentő nevek mint a Széchenyi, Szentkirályi, Wesselényi, Király, Nemes, stb…
Régóta bennem van ez de rájöttem, hogy engem ez mindig zavart és kisebbségi komplexusom van emiatt bemutatkozásnál. Mennyivel szebb lenne egy Szentmihályi pl.
Vagy ha nem is ennyire fancy név, de legalább egy átlagosan ritkább mint pl Bárdos, Doros, Almásy, stb…
A legtöbb ismerősömnek nem ilyen béna a neve, sőt többnek pont hogy nagyon egyedi, volt olyan lány munkatársam akinek konkrétan német királyi hangzású neve volt… képzeld el mikor én meg azt mondtam neki hogy én meg Kis xy vagyok az ő egyedi német neve után….
Ez csak az én hülyeségem vagy más is érzi így?
Eleve a keresztnevem sem tetszik, gondoltam már arra hogy az egészet egyben meg kellene változtatni…
Azt még hozzáteszem hogy egy nagyon rossz pszichés beteg családba születtem és rengeteg jelet kaptam mindig is, hogy valami nem stimmel velünk és a Kis nevemet mindig is jelnek vettem hogy megmutassa hogy nem fogok elérni semmit az életben.
Én a vezetéknevemet se nem utáltam, se nem szerettem, nem ennyire átlagos, de egy melléknév jelentése van, amivel néha cikiztek. Én végül felveszem a férjem nevét, ami német származású, rövid és szép.
Szerintem egyébként semmit nem jelent, senki nem gondol rólad kevesebbet, mert Kis vagy pl. De ha neked ez ekkora dolog, rosszul érzed magad tőle, akkor változtasd meg. Hátha kicsit ez is segít a depresszióbon. Remélem hamar jobban leszel!
Szerintem jók az ilyen egyszerű, átlagos nevek.
Pl. Tóth Anna, Tóth Ádám, Kis Judit, Kis Zoltán, Kovács Dóra, Kovács Gábor, Nagy Petra, Nagy Máté stb. ezek mind normálisan hangzanak, semmi de semmi gond nincs velük. Felesleges ezen agyalni.
Van az országban több millió Kis. Akkor nekik szerinted szarabb életük van mert Kis a vezetéknevük?
Még mindig jobb mint az Ondos vagy Bugyi vagy valami hasonló fantasztikus név (bocsi). Van aki az ilyen névvel is elél boldogan. Amiket felsoroltál, átlagos, gyakori vezetéknevek, de még teljesen rendben vannak.
Nincs ilyen problémám, de én eleve szeretek átlagos lenni, kerülni a feltűnést. Az arisztokratikus dolgok egyenesen taszitanak, örülök, hogy nem vagyok pl "Almásy".
Az csak hab a tortán, hogy jó rövid a nevem, leírni és kimondani is sokkal gyorsabb, mint pl "Szentmihályi".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!