Akiknek nagyon egyszerű tucat vezetéknevük van(pl Tóth, Kovács, Kiss, Kis, Nagy stb…) nem szoktátok néha cikinek érezni, vagy kisebbségi komplexusotok lenni, pl egy Szentkirályi-val szemben?
Meg mielőtt bárki betámadna, nem ez a legnagyobb gondom, sőt szorongással és depresszióval fekszem jelenleg itthon.
Csak gyerekkorom óta elkísér ez és ma találtam valamit ami emlékeztetett erre és gondoltam kiírom ide magamból.
Gyerekkoromban volt egy könyvem, ami egy balfék tinilányról szól, angolról lett lefordítva magyarra és az egész könyv azzal kezdődik, hogy a lányt az egyik tanára mindig a vezetéknevén szólítja és hogy ez milyen ciki hogy még a neve is ilyen ciki, hogy lehetne ezzel “menőnek” lenni.
Azt a vezetéknevet adták neki a fordítók, mint ami az enyém is, benne van a felsoroltakban.
Főleg az ilyen kicsinyítő, lealacsonyító mint a Kis, meg a Kiss a ciki szerintem.
Most komolyan, akinek eleve ez a neve az hogy barátkozik meg azzal hogy vannak olyan királyi hangzású, sokszor konkrétan nemesi származást jelentő nevek mint a Széchenyi, Szentkirályi, Wesselényi, Király, Nemes, stb…
Régóta bennem van ez de rájöttem, hogy engem ez mindig zavart és kisebbségi komplexusom van emiatt bemutatkozásnál. Mennyivel szebb lenne egy Szentmihályi pl.
Vagy ha nem is ennyire fancy név, de legalább egy átlagosan ritkább mint pl Bárdos, Doros, Almásy, stb…
A legtöbb ismerősömnek nem ilyen béna a neve, sőt többnek pont hogy nagyon egyedi, volt olyan lány munkatársam akinek konkrétan német királyi hangzású neve volt… képzeld el mikor én meg azt mondtam neki hogy én meg Kis xy vagyok az ő egyedi német neve után….
Ez csak az én hülyeségem vagy más is érzi így?
Eleve a keresztnevem sem tetszik, gondoltam már arra hogy az egészet egyben meg kellene változtatni…
Azt még hozzáteszem hogy egy nagyon rossz pszichés beteg családba születtem és rengeteg jelet kaptam mindig is, hogy valami nem stimmel velünk és a Kis nevemet mindig is jelnek vettem hogy megmutassa hogy nem fogok elérni semmit az életben.
Ha látom akkor mások nem nézik le azt akinek pl “kis” vagy Kiss a neve
Én mindig ezen parazom hogy meghallják és egyből azt gondoljak hogy ez milyen ciki
Azért azt valljuk he hogy más lehet egy Széchenyi névvel bemutatkozni mint egy Kis névvel
Azt is észrevettem hogy a legtöbb ember aki sokra vitte akar a régi nagy koponyák, politikusok, festők, tudósok stb, a legtobbnek egyedi ritka magasztos neve volt
Ady, Kosztolányi, Kossuth, Batthyányi, Csokonai, Csontváry stb…
A médiában sincs kis vagy Kiss vagy csak egy pár.
En már pl egy berecz névvel is megelégednék, vagy egy kelemennel(mindkettő volt a családban) de nekem pont a Kis jutott…
Amíg elek cikinek fogom érezni.
Az eredeti vezetéknevünket magyarosították, az eredmény pedig egy közismert férfinév lett.
Mondanom se kell, mennyire megalázó volt, amikor a tanáraim így szólítottak meg, mert hogy nő vagyok, ha ebből nem derült ki.
Rettentő lealacsonyító volt, a többiek pedig röhögtek és húzták vele az agyam.
Volt olyan gyerek, akinek ez volt a keresztneve, így ilyenkor az se volt mindig egyértelmű, hogy kihez beszélnek.
Mindig azt éreztem, hogy a különleges nevű emberekre kíváncsiak. A személyiségére, a megjelenésére, a származására. Engem meg csak azért tartanak érdektelennek, mert egyszerű és konzervatív nevem van.
Pedig nemes is vagyok, nem is akármilyen és akármennyi ágról.
Még sincs ebből a homlokomra írva semmi.
14 hát pontosan erről beszéltem.
De nem csak erről van szó, hanem arról hogy egy ritkább jól csengő név már eleve sugallja hogy szerencsés a tulajdonosa es akár gazdag nemesi családból származik.
A Kis a Kiss a Tóth a Nagy(bár annak a jelentése jó) meg azt sugallja hogy vmi csóró vidéki paraszt családból jön. Mint pl én is mert valóban a dédszüleim mind ilyenek voltak, csóró vidéki családok
Vajon melyik kelt jobb benyomást?
Mostanra sikerült megfogalmazni magamnak hogy világ életemben égtem mikor be kellett mutatkozni es irigylem azt is aki akár csak egy Molnár vagy Berecz, de akinek meg valamilyen hosszú fancy neve van azt meg még jobban…
Mivel eltörölték a nemességet, az ég világon semmi hatása nincs.
Jött egy új rendszer, és elvettek tőlük mindent, vagy túl sokan voltak, az élelmesek meg elkótyavetyéltek mindent. Ha sokan vannak, hiába nagy a vagyon, alig örökölsz valamit.
Hiába volt nemes a nagyapám, ha mellette egy lecsúszott alkoholistaként élt.
Egyébként érdemes lenne utánanézni a neved eredetének. Mert bármilyen hihetetlen, Nagy, Kis, Szabó nevekkel is kaptak nemességet az emberek. Nyilván nem főnemesi címet, de előnevük volt, meg kúriájuk is.
Amúgy meg a túl cifra név sem áldás.
Főleg ha lépten-nyomon elcseszik az írását és kiejtését egyaránt.
A nemesi cím önmagában lószart se ért, már bocsánat.
A nagymamám ősei svájci parasztok voltak. Csak sóért és petróleumért mentek a boltba, mindent maguknak termeltek meg.
Az egész falu hozzájuk járt, és soha nem nélkülöztek.
Egyes tagjai megjárták Amerikát és a háborút is, rengeteget utaztak, és az összes nyelvet beszélték, ahol megfordultak.
19 hát azért ennél egyszerűbb magyar vezetéknév mint a kis nem is lehetne. Te nem gondolod azt hogy jobb érzés lenne úgy bemutatkozni hogy Szentkirályi xy vagyok?
A nagy meg nyilván pozitívabb jelentésű mint a kis.
De úgy látszik ez csak az én fobiam, iskolában elég sok mindenért szívattak, ezért pont nem, de lehet onnan maradt meg a kishitűség
Meg ahogy irtam nagyon erősen belém égett az a tini könyv amit olvastam, hogy a főszereplő csaj mennyire cikinek találja a nevet ami vagy a Kis vagy a Kiss volt, már nem emlékszem
Azért a médiában sincs sok kis vagy Kiss ahhoz képest hogy milyen rengeteg van az országban.
Az meg hogy a név kötelez, meghogy az emberek jobban vonzódnak a jól csengő nevekhez, az nem az én agyszüleményem…
Sorozatokban, filmekben is sokszor megjelenik hogy társadalmi rang társul a jól csengő hosszu vezetéknévhez. Lásd Titanic
Vagy egy csomó latin szappanoperában a szegénynek mindig egyszerű a neve pl, perez, a gazdagoknak meg hosszú fancy nevük van….
Egy elég nárci hajlamú családban nőttem fel, csodálom hogy a névvel nem volt probléma.
Ha férjhez mennék valaha akkor tuti felvenném az ő nevét, de nem fogok soha úgyhogy ez is bukta
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!