Akiknek nagyon egyszerű tucat vezetéknevük van(pl Tóth, Kovács, Kiss, Kis, Nagy stb…) nem szoktátok néha cikinek érezni, vagy kisebbségi komplexusotok lenni, pl egy Szentkirályi-val szemben?
Meg mielőtt bárki betámadna, nem ez a legnagyobb gondom, sőt szorongással és depresszióval fekszem jelenleg itthon.
Csak gyerekkorom óta elkísér ez és ma találtam valamit ami emlékeztetett erre és gondoltam kiírom ide magamból.
Gyerekkoromban volt egy könyvem, ami egy balfék tinilányról szól, angolról lett lefordítva magyarra és az egész könyv azzal kezdődik, hogy a lányt az egyik tanára mindig a vezetéknevén szólítja és hogy ez milyen ciki hogy még a neve is ilyen ciki, hogy lehetne ezzel “menőnek” lenni.
Azt a vezetéknevet adták neki a fordítók, mint ami az enyém is, benne van a felsoroltakban.
Főleg az ilyen kicsinyítő, lealacsonyító mint a Kis, meg a Kiss a ciki szerintem.
Most komolyan, akinek eleve ez a neve az hogy barátkozik meg azzal hogy vannak olyan királyi hangzású, sokszor konkrétan nemesi származást jelentő nevek mint a Széchenyi, Szentkirályi, Wesselényi, Király, Nemes, stb…
Régóta bennem van ez de rájöttem, hogy engem ez mindig zavart és kisebbségi komplexusom van emiatt bemutatkozásnál. Mennyivel szebb lenne egy Szentmihályi pl.
Vagy ha nem is ennyire fancy név, de legalább egy átlagosan ritkább mint pl Bárdos, Doros, Almásy, stb…
A legtöbb ismerősömnek nem ilyen béna a neve, sőt többnek pont hogy nagyon egyedi, volt olyan lány munkatársam akinek konkrétan német királyi hangzású neve volt… képzeld el mikor én meg azt mondtam neki hogy én meg Kis xy vagyok az ő egyedi német neve után….
Ez csak az én hülyeségem vagy más is érzi így?
Eleve a keresztnevem sem tetszik, gondoltam már arra hogy az egészet egyben meg kellene változtatni…
Azt még hozzáteszem hogy egy nagyon rossz pszichés beteg családba születtem és rengeteg jelet kaptam mindig is, hogy valami nem stimmel velünk és a Kis nevemet mindig is jelnek vettem hogy megmutassa hogy nem fogok elérni semmit az életben.
"Pl Szoboszlai Dominik, Palvin Barbara a két leghíresebb ma. Érdekes módon egyik sem Kis Dominik meg Kiss Barbara Hogy is hangozna az a nemzetközi sajtóban a jól csengő neveik helyett? Szarul"
Szoboszlai attól lett jó focista, hogy jól hangzik a neve? Kovács Ágnes néven is volt már olimpiai bajnokunk.
Volt már olyan a világtörténelemben, hogy valaki felrakott magáról valamit a netre, amit később megbánt, leszedte - mégis felrakta valaki újra (és újra és újra). Az internet nem felejt, ugye. Szóval nem biztos, hogy tényleg olyan jó az, ha könnyen megtalálhatnak a neved alapján, sőt, régebbi dolgokat is megtalálhatnak, sőt, olyanok is, akikről a legkevésbé akarnád, hogy megtalálják. Vegyük csak azt az esetet, hogy megdobnak egy jó kis munkaajánlattal, szerződéslehetőséggel, stb. - viszont mielőtt felvennének, aláírnák a szerződést, stb., megnézik, hogy mi van rólad a neten. Millióktól eshetsz így el - minél egyedibb a neved, annál könnyebben, ha nem tetszik nekik, amiket találnak. És akkor még semmi olyasmiről messze szó sincs, hogy mondjuk pucér képek vagy ilyesmi. Ennél sokkal de sokkal kevesebb is pont elég lehet, amitől ellenszenvessé válsz...
Nem attól lett jó focista hogy ilyen jól csengő a neve és nem Kis-nek hívják, mint ahogy palvin sem amiatt lett szupermodell, hanem valahogy mindig úgy alakul hogy az ilyen extra szerencsés adottságokkal rendelkező emberek akik mentális stabil családból származnak, a nevük is mindig szép hangzású…
Predesztinacio….
Beyonce pl? Kinek van ilyen neve?
Mintha tudta volna az anyja hogy mi lesz belőle.
Ez meg amíg írsz arrol hogy Kiss Annát nehéz megtalálni
Hát könyörgöm ha a főnököd meg akar találni, akkor addig megy amíg meg nem talál… ha 300 Kiss Annát kell is megnéznie….
Ennek az érvnek semmi értelme…
Pucér képeket meg ki tesz fel a netre, ha utána ügyvéd akar lenni??
Nem is értelek…
De kis érdekesség nekem ugye nagyon gyakori a keresztnevem is, ergo van belőle 1000 a neten
Férfiak mégis folyton megtalálnak, miután csak a nevemet tudjak, mind Facebookon, mind instan
Volt olyan aki írta hogy bocsi hogy csak egy hét múlva talált meg de megnyitott vagy 70 …. …. Nevű lányt mire én voltam az.
Szóval a Kiss annakat is megtalálja valaki ha akarja
"akik mentális stabil családból származnak"
Persze, a pszichiáterek biztos alátámasztanák ezt: csak a sűrű nevűek közül kerülnek ki a pácienseik, biztos... Ja, nem.
"ha a főnököd meg akar találni, akkor addig megy amíg meg nem talál… ha 300 Kiss Annát kell is megnéznie…. Ennek az érvnek semmi értelme…"
Nem a főnököd, hanem egy potenciális leendő főnök. Ha egyből megtalál, és nem tetszik neki, amit lát, akkor hiába voltál elég jó az interjún, nem vesz fel. Míg ha Kiss Annának hívnak, akkor nem fogja egyből megtalálni a hülyeségeidet, tehát ha az interjún elég jó voltál, akkor felvesz (mert így, hogy nem talált meg, nincs rá oka, hogy ne vegyen fel), tehát sűrű névvel sokkal kevésbé fenyeget az a veszély, ami ritka névvel fenyegetne.
"Pucér képeket meg ki tesz fel a netre, ha utána ügyvéd akar lenni??"
Mondjuk az, aki 16 évesen még nem tudja, hogy 26 évesen majd ügyvéd akar lenni.
De mondom, hogy nem kell, hogy pucér képek legyenek. Elég, ha pl. kiderül, hogy
- tetkóid vannak (amikor olyan állásra pályázol, ahol ez valamiért érdekes lehet, az interjún viszont nem jött szóba, és nem látszott, mert úgy voltál öltözve)
- X rokona vagy (aki a konkurens cég egyik fontos embere, így felmerül, hogy esetleg nem lennél eléggé lojális ehhez a céghez
- Y emberről vagy témáról vagy szolgáltatásról vagy akármiről olyan véleményt írtál egyszer régebben a netre és úgy, amilyen és ahogy leírva talán már te magad is bánod
- amit fényképeken látnak, az ellentétben áll azzal, amiket az interjún állítottál, így megkérdőjeleződik a szavahihetőséged, ezért bizalomvesztés áll be
- stb.
Kiss Endi, Nagy Feró, Kovács Ákos, Nagy Ervin
Csak néhány “tucat” nevű ember, aki országos sikerre tett szert.
Ha annyira híres meg “sztár” szeretnék lenni, inkább egyszerűbb névvel élnek, ami mellé olyan művésznevet veszek fel, amilyet akarok.
Mellette nyugodtan élhetnék, jobban el tudnék rejtőzni, ha azt akarnám, és nem zaklatna boldog-boldogtalan.
Nekem pl foglalmam sincs hogy ki az a Kiss Endi….
De ugye palvinrol Szoboszlairol, Wesselenyirol, Batthyányirol azonnal tudjuk hogy ki.
Nekem senki nem tudja azt bemagyarázni hogy a neved nem predesztinal arra hogy átlagos vagy nem átlagos ember leszel…
Vajon melyik hangzik jobban a nemzetközi sajtóban? A palvin barbi vagy a Kiss barbi?
El nem tudom képzelni hogy mit csinálnának egy Kiss nevű emberrel ha híres lenne(de ugye egyik sem lett az, pedig van vagy 500 ezer itthon…)
Ha már az olimpiáról volt szó.
Ott van az idei már istennek kezelt Leon Marchand. Hat ilyen gyönyörű hangzású névvel nem csodálom hogy ilyen sikeres….
Plusz meg ott van a könyv amit gyerekként olvastam. Ott is a Kiss volt a ciki név a magyar fordító szerint…
En már az átlagnál egy fokkal ritkább nevekre is úgy tekintek hogy szerencsés az összes ilyen ember, legyen az Molnár, Doros, Boros, berecz, Mikó, Egri, Debreczeni, stb…..
Csak a sajatomat érzem cikinek.
Még a Tóth, kovacs, nagy is jobbak mint a Kiss
"Csak a sajatomat érzem cikinek. Még a Tóth, kovacs, nagy is jobbak mint a Kiss"
Ebből is látszik, hogy nem a nevekkel van baj, hanem veled. Önértékelési problémáid vannak, amit a nevedre vetítesz ki, ahelyett, hogy azon változtatnál inkább, amin lehet: tanulnál, fejlesztenéd magadat, stb. De mondjuk a neveden is lehet változtatni. Miért nem változtatod meg akkor?
"ilyen gyönyörű hangzású névvel"
Ízlések és pofonok...
Kiss nevű magyar emberrel szójátékot alkotnak az angol nyelvű sajtóban:
"Kiss nevű magyar emberrel szójátékot alkotnak az angol nyelvű sajtóban"
És akkor mi van? Nem bántó jelleggel teszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!