Más is van úgy, hogy sajnálja magára költeni a pénzt?
Világ életemben úgy álltam a pénzhez, hogy inkább spóroltam, gyűjtögettem, költekezni soha nem szerettem és nem is értettem azokat, akik elszórják a pénzt meg hónap végére már nem marad nekik.
Ezzel együtt sokszor még amit tényleg szeretnék, azt sem veszem meg magamnak, mindig van bennem egy "nem olyan fontos az" gondolat.
Mióta jól keresek, ez méginkább kiéleződött, mert inkább nézem a bankszámlán a felhalmozódó összeget, mintsem magamra költsem. Ami változott, hogy kicsit márkásabb cuccokat is megengedek magamnak (értsd: nem 8000-es Deichmann cipőt veszek, hanem 20 ezres Sketchers-t)
A párom szokott noszogatni, hogy megengedhetem magamnak, meg kicsit foglalkozzak magammal, de valahogy a tárgyak bírtoklása nem tesz boldoggá. Ugyanakkor azt is tudom, hogy egy bizonyos ponton túl hülyeség a pénzt felhalmozni.
Más is van így? Hogyan kezelitek?
Kaja terén nem sóherkedek, igyekszem mindig jó minőségű dolgokat venni. Pl. csak 100%-os gyümölcslevet szoktam venni, nem ilyen olcsó vackokat.
Inkább a használati tárgyak tekintetében van meg ez. Pl. inkább kicsit kipofoztam a 30 éves biciklimet, nem vettem újat, pedig simán beleférne. Vagy a telefonomat 4 év után cseréltem csak le, a párom unszolására, mikor már olyan lassú volt, hogy alig tudtam használni.
Én meg úgy vagyok vele, hogy azért dolgozok, és azért keresek pénzt, hogy normálisan és boldogan élhessek.
Szép ellenpélda egyik néhai rokonom, aki szintén gyűjtögette a pénzt, magára nem költött, mert sajnálta, másra meg pláne. Tízmilliós nagyságrendő vagyont halmozott fel, viszont cserébe az élete csak nyomorgásból állt. Soha nem evett egy jót, mert még a kaján is mindig spórolt. Ha néha költött is magára, mindig a lehető legtöbbet akart azon is spórolni. A férje el is hagyta, mert pár évnél tovább nem bírta elviselni. Ő maga egy amolyan igazi "macskás néniként" öregedett meg, és baromi kevés boldog és komfortos pillanat volt az életében.
Én köszönöm, de nem leszek ilyen. Én szeretném élvezni az életet, és nem 80 évesen akarok rádöbbenni, hogy másról sem szólt az életem, mint önkéntes nélkülözésről.
Az nyilván tök jó dolog, ha az ember tud tartalékolni, de túlzásokba sem szabad esni. Én mindig azt mondom, hogy a pénz azért van, hogy jobbá tegyük vele az életünket.
Egyébként meg az egy dolog, hogy te így élsz. De azért nem kéne ilyen fröcsögő, lenéző módon beszélned azokról, akik meg másképp gazdálkodnak a saját pénzükkel.
En koltok magamra
De nem azert nem veszek 400 ezres cipot mert sajnalom magamtol hanem mert nem er annyi
Legdragabb cipo amit vettem 25 ezer volt 4 eve
Viszont ruhakat nem szeretek venni, nem tudom miert, nem azert mert sajnalom magamtol hanem mert tol draganak talalom
Polo 8000 farmer 12000 ez sok
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!