Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Más is van úgy, hogy sajnálja...

Más is van úgy, hogy sajnálja magára költeni a pénzt?

Figyelt kérdés

Világ életemben úgy álltam a pénzhez, hogy inkább spóroltam, gyűjtögettem, költekezni soha nem szerettem és nem is értettem azokat, akik elszórják a pénzt meg hónap végére már nem marad nekik.

Ezzel együtt sokszor még amit tényleg szeretnék, azt sem veszem meg magamnak, mindig van bennem egy "nem olyan fontos az" gondolat.

Mióta jól keresek, ez méginkább kiéleződött, mert inkább nézem a bankszámlán a felhalmozódó összeget, mintsem magamra költsem. Ami változott, hogy kicsit márkásabb cuccokat is megengedek magamnak (értsd: nem 8000-es Deichmann cipőt veszek, hanem 20 ezres Sketchers-t)

A párom szokott noszogatni, hogy megengedhetem magamnak, meg kicsit foglalkozzak magammal, de valahogy a tárgyak bírtoklása nem tesz boldoggá. Ugyanakkor azt is tudom, hogy egy bizonyos ponton túl hülyeség a pénzt felhalmozni.

Más is van így? Hogyan kezelitek?

júl. 5. 10:34
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
42%

Rengetegen.

Ne tudd milyen sóher gazdag pasijaim is voltak.

Egyik pl tobbi mint havi 1 M-t keres, de az anyja kocsiját kéri kölcsön mindig magának nem vesz anyjának se fizet bele semmit. Es a tesoja lakásában él ingyen. De épitkezik de 20 éve még mindig nincs kész a háza. És nem főz (tud), vagy kajál valahol. Azzal is az anyját huzza le.

Masik ex detto.

Mellettem epitett karriert es lett csopvez. Szegeny csaladbol nőtte ki magát amugy mert mellettem tanult mert "rugdostam" mindenhova.

Aztán mikor beütött a penz meg karrier akkor se segit SEMMIT a szuleinek egy gyogyszerkiváltás árát is visszakéri az anyjátol, de neki legalább van kocsija de vmi 15 éves sz.r opel csak.

Nem egy "gazdagot" ismetek akik ugy élnek mintha minimálbér mellett alberletben lennének. Soha egy süti zoldseg gyumolcs, fizetett programok, semmi.

júl. 5. 10:39
 2/19 anonim ***** válasza:
100%

Ezt nevezik sóherségnek, nagyon gáz.

A pénzszórás, és a zsugoriság között van egy arany középút, na azon érdemes elindulnod!

júl. 5. 10:44
 3/19 anonim ***** válasza:
100%

A sírba úgysem viszed magaddal a pénzed. Az jó, ha van helyes pénzkezelési stratégiája az embernek, tehát nem költi el minden felesleges vacakra, ugyanakkor a végtelenségig spórolni teljesen felesleges.

Pl. ha nem foglalkozol, nem költesz az egészséged megőrzésére, akkor visszaszerezni már nehezebb, vagy nem is biztos, hogy vissza fogod tudni, sőt a gyógyszerek és a kezelések drágábbak, mint a megelőzés.

Én nem sajnálom magamra költeni a pénzt bizonyos határokon belül. Mindenre van, amit szeretnék.

júl. 5. 10:45
 4/19 Antiszociális lény ***** válasza:
90%

Ez ilyen magyaros mentalitás/neveltetés.

Én nem így vagyok, de nem is verem el az összes pénzem. Viszont én nem fogok nélkülözni meg rosszabb dolgokat venni azért, hogy több pénzem maradjon meg. Amit megveszek vagy megeszek az legyen normális. Ne pedig ipari hulladék vagy szemét. Én is tapasztaltam hasonlót szülői részről is.

Persze jó dolog, hogyha valaki pénzügyileg tudatos, de van egy határ amire én már inkább azt mondanám, hogy (fillér....) na jó, inkább nem mondom.

Például a keresztszüleim is olyanok, hogy inkább nézik a kockatévét és eszik a legolcsóbb minőségű ételeket, de azért legyen meg az a pár millió forint KP a szekrénybe és nehogy elfogyjon, mert hát "KELL!!!!".. de inkább nélkülöznek, persze a pénzt a sírba magaddal vinni nem tudod.

Az ilyen viszont inkább már szomorú..

Amit írtál példának pedig kifejezetten egy olyan dolog, hogy ostobaságnak tartom venni 8.000 Ft-ért cipőt, mert nekem például rossz tapasztalataim vannak az ilyenekkel. Általában pár hónap után gatya. Egy márkásabb darab pedig (18-30 ezer Ft magasságban) azért ki szokott bírni 1,5-2 évet. Számolj utána, hogy hány kínai cipőt használsz el az idő alatt, mert silány minőség.

júl. 5. 10:45
 5/19 anonim ***** válasza:
100%
Hú én pont fordítva vagyok, de nem is keresek jól sajnos. De inkább elkoltom magunkra, finom ételekre, élményekre, utazásra. Azért egy kis vesztartalek van.
júl. 5. 10:53
 6/19 anonim ***** válasza:
68%
Sajnos én is ilyen vagyok, akárhányszor veszek valamit mindig furdal a bűntudat miatta, pedig tudnék bánni a pénzzel. Jelenleg mondjuk még épp nem vagyok kereső, és amíg nem leszek továbbra se fogok költekezni, de alig várom hogy elengedjem ezt a rossz szokást.
 7/19 anonim ***** válasza:
100%
Minel tobb penze van vkinek annál nagyobb smucig soher.
 8/19 anonim ***** válasza:
100%

Ezt sokan elrontják.

Anyám is csak félrerakta gyűjtögetett, aztán most kezdené elkölteni 60 felett....

Én ismerőseim körében azt látom, hogy kb. 10-ből 4 az járja a világot, költi a pénzt magára, nem foglalkozik azzal, hogy saját lakást vagy házat vegyen, otthon alig vannak.

Lehet, hogy ők teszik jól mert élnek.

A másik 6 velem együtt meg rakosgatunk, évi 2x1 vagy 2x2 hét nyaralás külföldön, esetleg országon belül járkálunk...

Igen nem viszed magaddal a sírba.

Az meg megint másfajta gondolkodás mikor mindenki a gyerekeinek rak félre.

júl. 5. 10:59
 9/19 anonim ***** válasza:
100%

Egyáltalán nem, vagyis középúton vagyok. Pedig szerény fizetésem van 260-E alatt. De egészségesen étkezek, néha veszek édességet, mostanában újra veszek havonta 2-3 alkoholt, szoktam venni ruhát, pont tegnapra vettem újra egy növényt. Az alkoholt vontam meg magamtól spórolás miatt az első fél évben, de most már újra megengedem. Tiramisu Baileys-t már kétszer vettem, eperbort is vettem. ^.^ Mindemellett folyamatosan utazok, de ez mindig is benne volt a képletben évek óta. Úgy néz ki, hogy mégis havonta 50-E körül spórolok újra. Tehát élek is és spórolok is.

35/F

júl. 5. 11:07
 10/19 anonim ***** válasza:
100%
Én mindenki másra sajnálnám csak magamra nem
júl. 5. 11:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!