Az emberek a kölcsönpénzt miért nem szeretik megadni?
Mert szarháziak.
Én is jártam így, hogy nem akarták megadni.. meg csak hónapokkal később vagy nem is adták vissza.
Én is így vagyok vele, amikor valaki kölcsönt kér tőlem:
Soha nem adok kölcsön.
Részben pszichológiai hatás, hasonló mint a számlánál. Ott is egy hónapig fogyasztasz, aztán vannak akik a végén sokallják, amikor meg kéne fizetni az árát, meg lehúzásnak érzik. Ha meg előre kifizettetnék velük akkor annak a tudatában fogyasztanák, hogy ez jár. Szóval ugyanaz a helyzet, fogyaszt és fizet, de mégis teljesen más hozzáállás.
Kicsit hasonló a helyzet az adósságnál is, legyen az emberek közötti kölcsön, vagy akár hitel. A pénzt már elköltötted és felélted, így már nincs meg a pozitív része, csak a teher hogy vissza kell adni. Aztán aki gerinctelen az ilyen olyan módon elkezd kiskapuzni, sunnyogni, vagy épp a másik felet utálni, holott még ő tartozik neki.
Ráadásul van egy olyan tényező is, hogy aki kölcsönt kér az többnyire azért kér kölcsön mert felelőtlen és béna a pénzügyekben. Na most ha ennyire elcseszte a saját pénzügyét, akkor nem túl bölcs előrelátás azt gondolni hogy majd ki fogja tudni skálázni a szimpla megélhetésén túli korábbi kölcsönnek a visszafizetését is. Nem véletlen mondják hogy csak annyit adj kölcsön aminek az elvesztése nem fájna. De még az se túl célszerű mert az emberi kapcsolat meg könnyen megromlik utána.
Alapból ha megélhetésre kell kölcsön, én sose adok. Ha esetleg valami vállalkozás vagy jövedelmező vétel miatt, akkor is nagyon alaposan meggondolnám.
Hallottam egy olyan mondást "Hogyha megakarsz szabadulni valakitől -egy baráráttól, például- adj neki pénzt kölcsön'".
Sikerúlni fog, ritkán fogod majd látni vagy soha.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!