Az emberi élet determinált?
Manapság nagy divat az önfejlesztés. Rengeteg ilyen irányú könyv, cikk, előadás van.
Úgy gondolom azonban, hogy a dolgok egy bizonyos értelemben már eldőltek, mivel csak abból lehet főzni, ami van.
Nos, a témát meglehetne közelíteni a természettudomány, a pszichológia, a vallás vagy a filozófia felől is, de inkább egy hétköznapi tulajdonságra mutatok rá:
Ahhoz, hogy elérj valamit, kellenek alapok.
Például mondják, hogy bizonyos csúnyácska pasikból/csajokból idővel szép emberek lettek. Igen ám, csakhogy a szépség egy adottság, és akinek ez nincs meg, azon az edzés, új hajfrizura, smink sem változtat.
Például itt van Quasimodo:
Hiába venné kezelésbe egy profi szépségszalon, szegény akkor is csúnya maradna.
Vagy mondják, hogy valaki meggazdagodott. Nos, ez azért sikerült neki, mert olyanok voltak a körülményei, hogy ez megtörténhezett. Ha Afrikába az éhségövezetbe születik, lehet, a kamaszkort sem élte volna meg.
Mások jellemfejlődésről beszélnek. Ez meg azért van, mert az illető meg akart változni. Volt rá motivációja. Felesleges motovációt keresni, az van vagy, vagy nincs. Ott van pl. a nyelvtanulás, ami kemény munka (bár szórakoztatóvá lehet tenni). Ha nincs célja a nyelvvel, akkor nem fogja elsajátítani. Átmegy az érettségin egy 2-essel, de sosem lesz igazi tudása.
Mit gondoltok arról, amit leírtam?
Nekem az egész leírásból egy tipikus, mindenre keressük a kifogást magyar ember jön le. Kérdező, a saját életedért egyedül csak te vagy a felelős. Hozd ki magadból a maximumot.
Rengeteg nyomornegyedből jött akkor kisfiú vált sztárfocistává az évek során.
Nem a kifogásokat kell keresni, hogy jaj ez,..jaj.. az.. előre elrendelt...stb. hagyjuk már. Ilyen nincs. Te magad alakítod az életedet. Ha te elhatároztad, hogy neked nincs felelősséged az életed alakulásában, akkor szerencsétlen maradsz.
És igen, rengetegen vannak, akik gyerekkorukban nem olyan szépek, de időskorban képesek megszépülni, persze ez genetika, de nagyban életmód is!
Szerintem félrérted a kérdést.
Nem azért tettem fel, hogy a saját magam szerencsétlenségét igazoljam, csak gondolkodom a világon, hogy miként zajlanak a folyamatok.
Én fejlesztem magam, és tudom, hogy lehetek sikeresebb az élet több területén, de csak azért, mert megvannak hozzá az alapjaim.
Vagyis szerencsém van.
Vagyis ne állítsunk már engem be úgy, hogy minden az én kemény munkámnak a gyümölcse.
Az pl, hogy én jelenleg egyedül élek, külön lakásban, amiért egy fillért sem kell fizetnem, és hozhatok ide fel csajokat: szerencse.
Szerencsém van, hogy a család ingyen biztosít nekem házat.
"Tehát a szépség egy adottság. Azt lehet széppé tenni, akinek megvan hozzá az alapja.
Vagyis ez determinált."
Nem. Maximum annyi mondható el, hogy adottságok is befolyásolják. De ettől még irtó széles skálán változtatható az esetek 99,9%-ában.
Ezzel abszolút nem értek egyet.
De tiszteletben tartom a véleményed.
A valóság ettől még nem változik. Ápoltság, frizura, arcszőzet, smink, táplálkozás, testmozgás, stb, ezek mind befolyásolják, hogy nézel ki. Abba már bele se megyek, hogy a szépség eleve egy szubjektív téma.
És mellesleg hogy te is abba a 0,1%-ba tartozó extrém Quasimodo esetekkel példálozva tudod csak megideologizálni a tévedésed, ezzel is csak azt erősíted meg, hogy nagy átlagban nem valós az állításod. Hiszen akkor szinte bárki jó lenne szemléltetésnek.
"Nos, a témát meglehetne közelíteni a természettudomány, a pszichológia, a vallás vagy a filozófia felől is"
Ezek nem egyenértékűek. Objektív, bizonyított tényeket nem érdemes mendemondákkal egy kalap alá venni. Ha szájon vernek egy téglával, nem Szókratész, meg nem is Allah dönti el, hogy fájni fog-e.
Gyakorlatilag amíg nem sikerül tudományosan, hitelt érdemlően cáfolnod a Heisenberg-féle határozatlansági elvet, addig determinizmusról beszélni pont olyan, mint a lapos Föld-elméletben hinni. Lehet, de magadból csinálsz hülyét.
7:
Vannak szélsőségek, de a legtöbb ember átlagos genetikailag, és sokat számít a kinézetében az, hogy hogyan él.
Egyébként senki sem mondta,hogy bárki bármiben kiemelkedő tudna lenni. Ha rossz a hangom, nyilván nem énekes próblok lenni, hanem keresek más területet, amiben sikeres tudok lenni.
Akkor mondok egy másik példát.
Tegyük fel, egy férfi megkopaszodik. Ha jól áll neki a kopasz fazon, akkor nincs baj, de ha igen, az nem jó. Bár a jövőben lehetséges lesz a hajklonozás, de a tudomány jelenlegi állása szerint csak a hajátültetés lehetséges.
Na most, ahhoz, hogy el lehessen végezni a műtétet, (és jó eredményt lehessen elérni), ahhoz adóhelynek - honnan átültetik a hajat - elegendő hajmannyiséget kell tartalmaznia.
Vásáry André például kifejezetten jóképű férfi lett hajátültetés után.
Előtte:
Utána:
Akinek azonban nincs olyan szerencséje, mint Andrénak, az kénytelen előnytelen külsővel leélni az életét (hacsak nem lesz a közeljövőben hajklónozás).
Azt pedig mondanom sem kell, hogy a nők esetében a kopaszodás sokkal súlyosabb problémát okozhat. Ráadásul ők nem is feltétlenül V alakban kopaszodnak, hanem máshogy, ami a műtétet is megnehezíti.
Pontosabban:
*Ha jól áll neki a kopasz fazon, akkor nincs baj, de ha nem, akkor az nem jó.
Ez a példa is jó pár sebből vérzik. Kapásból mire az átlag férfi megkopaszodik, addigra az emberek nagy része már bőven túl van ezen a rád jellemző felszínességen, hogy ilyesmi alapján ítélkezzen.
Másrészt a külső is egy számtalan tényezős dolog, ezek közül a kopaszság csak egy. Emellett ezernyi egyéb dolog befolyásolja még az összképet akár pozitív, akár negatív irányba.
Harmadrészt ez még mindig egy szubjektív téma. Vannak, még ha kevesebben is, akiknek kimondottan bejön egy kopasz férfi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!