Az életben általában nem a nagyon jól tanuló emberek érvényesülnek?
Mindkettő előfordulhat.
Aki az iskolában a legjobb, az valószínűleg az életben nem a legjobb lesz, de elég jó.
Aki a legjobb tanuló az a rendszer legszorgosabb szolgája. A rendszer meg nem olyanokat termel akik megváltoztathatják..
Az iskola szart sem ér, hanem hogy tudsz talpraesett lenni. Itt van pl. Az AI, sokra mehetnek a többiek a tudásukkal ha a Googlet se tudják használni. De legalább tudják a Petőfi verseket. Grat..
Én sose tanultam most pedig folyamatosan, mert nem a suliban vagyok. És instant pénzre váltom amit tanulok. (Angolul)
Attól függ, hogy mi szeretnél lenni az életben. A komolyabb szakmákhoz, amiket még is fizetnek szerintem nem árt, ha valaki jól tanul.
Pl. egy 2,5-es középiskolai átlaggal nem hiszem, hogy egyetemre felvesznek és ott helyt is tudsz állni, ilyen tanulási szinttel.
Az általános iskolai osztályom egyik kitűnő tanulója most miniszter, egy másik valamelyik hazai bank jogi igazgatója, egy harmadik a hvg fotóriportere. Egy lány elment feleségnek egy amerikaihoz, most valami controlling cégben excel-táblákban bűvészkedik.
Az első kitűnő volt, a második közel jeles, a harmadik erős jó, a lány valahol a jó és a jeles között. Én erős jóként közszolga lettem, aztán voltak közepes tanulók, akikből tűzoltó, pszichiátriai ápoló, vagy épp pincér lett. Aztán volt bukdácsolás határán álló, ő sírásótól használt laptop-eladóig és teherautósofőrig minden volt már.
Ebből a szempontból valahol mindenki az érdemjegyeiből következtethető képességeinek megfelelő pályán mozog.
De a miniszterré lett kitűnőnk tényleg külön kategória volt, nem csak az a "szokásos" kitűnő. Mindent tudott, de ez soha nem volt zavaró, nem volt stréberség benne (iskolai táborban együtt raboltuk el a 120 kilós nyelvtanárnőt, az egész tábor őt kereste aztán), meg még jól is focizott. Sok kitűnő viszont stréber, kudarckerülő és ezért tanul meg mindent, kiszámíthatatlan környezetben meg rugalmatlan, nem tud változtatni, sőt, tudása is gyakran elméleti marad - hiányzik belőlük az összefüggések felismerése, amivel a tanulakat a szűken vett területen kívül is alkalmazni tudnák. Leegyszerűsítve, csak bemagolják és felmondják az anyagot. Nem mind, de van köztük ilyen is rengeteg.
Nálunk a kitűnő tanulók tényleg semmire sem vitték, még msc-doktori diplomával is önkormányzatnál iratot rendeznek nettó 230.000-ért.
Aki meg rossz tanuló volt annak meg cége van, vagy pedig közép-felső vezető valahol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!