Az emberek mekkora részének nem fontos, hogy mindenáron kertes házban lakjon?
Én azt látom, hogy a kollégáim közül mindenki kertes házat akar és inkább széthitelezik magukat évtizedekre, de ezt muszáj megvalósítaniuk. Nekem úgy tűnik ez egy ilyen státusz szimbólum is, hogy valakinek háza legyen és aztán, ha építkezik is, az aztán a non plusz ultra. Pedig azt is látom, hogy mennyi idegeskedéssel, stresszel jár egy építkezés meg nyilván rengeteg pénz kell hozzá.
Viszont régen is sok ilyen ember volt, nagypapám is örökké ezért verte a mellét, hogy ő házat épített és hogy bezzeg én erre nem leszek majd képes, valószínűleg ez is benne van, hogy nem annyira vonz az egész. Amúgy meg legyünk őszinték, hogy sokszor indokolatlanul nagy házakat építenek az emberek, mert arra számítanak, hogy majd, ha a gyereke felnő, ő is oda jön lakni. De legtöbb esetben a fiatalnak esze ágában sincs ott lakni, elmegy, éli a külön életét és ott marad a nagy ház két idős embernek, amit nehezen tudnak fenntartani. Akkor már nem jobb lett volna egy lakásban lakni és azt a pénzt, amit házépítésbe öltek, befektetni valami másba? Vagyis én így látom inkább, de a legtöbben így ismerkedésnél is azt mondják, hogy csak házban tudják elképzelni az életet és arra kell mindenképpen törekedni.
Dédszüleim régi százéves házikójában visszavadult a kert, valami egyensúly beállt, tele volt már fákkal, a gyom meg kiszorult, főleg a borostyán és a fák magoncai, csemetéi miatt. Ami kis gyep maradt a spontán erdősülésből, azt is beálltották valami honosabb fűfélék. A házban meg még a sváb dédszülők százéves, még gótbetűs, az akkori Ausztriában kiállított okmányaik könyvei is voltak, pertóleumlámpa, régi varrógép, rőzsés Sparher, kerekes kút.
Sajnos súlyos alkohoista anyám elkótyavetyélte egy éve. Vitatkozni nem lehetett vele, önző és agressziv volt mindig is.
Én sajnálom azt a kertes házat. A kerttel nem lett volna baj, erdészeti szempontból az jól beállt az elmúlt 25 év alatt. Némi erdészi szakértő konzultációval és kis figyelemmel valószínűleg szakszerű erdészeti értelemben kézben lehetett volna tartani - nem mint kertet de mint erdőt. A ház statikailag rendben volt, egyéb javítások ugyan meg bőven voltak, de a tartózkodást melléképülettel meg lehetett volna oldani.
Egyszóval mai jobban úgy érzem, a kertes ház mégiscsak jó lehet, legalábbis az én személyes helyzetemben.
8.
Ennyi erővel akkor ne költözzön az ember kertes házba, mert az életem utolsó 10 évében nem bírja majd a kerti munkát? Azért szenvedjem végig az aktív éveimet panelban 70 éves koromig, mert maaaaaajd ha öreg leszek, nem bírom.
Ez olyan gondolat, hogy minek eszel, ha úgyis megéhezel?
Csak akkor státuszszimbólum, ha irigykedsz rá.
Azt is megmondod, hogy mire költhetik a pénzüket ház helyett?
pl bmw, motor, nyaralás, hajó
Én pont az ellenkezőjét tapasztalom, az ismerőseim a lakást részesítik előnyben. Én kis kertes házat vettem, ezzel én vagyok a kivétel, nem is nagyon értik, miért nem lakást vettem.
Egyébként nem igaz, hogy az epítkezők nagy, többgenerációs házakat építenének, ez a 80-as, 90-as években volt jellemző. A mostani új házak kisebbek, praktikusabb kialakításúak.
12:
"Ennyi erővel akkor ne költözzön az ember kertes házba, mert az életem utolsó 10 évében nem bírja majd a kerti munkát?"
Miért kell kiforgatni amit írtam?
Egy szóval sem írtam ezt! Főleg hogy nálunk nincs is nagy kert!
Csak leírtam hogy addig jó a kertes ház addig amíg fiatal valaki és tud annyit dolgozni hogy anyagilag fent tudja tartani, és van ereje a házon dolgozni! Ezt írtam.
Tudod amikor jött a 100 km/h szél egyik nyáron, és az utcában letarolt minden házat, akkor igen nagy probléma volt amikor idősebb embereknek levitte a házukról a cserepet a szél, kidőltek a fák (szakadt az eső, éjszaka volt) stb. És ezek még nem is olyan ősrégi házak (30-40 évesek). Itt a renoválásról beszéltem amikor már nem fiatal valaki akkor lesz gond.
De én egy szóval sem mondtam azt hogy rossz lenne a kertes ház. Én is abban éltem régebben.
(#8)
Vannak 90-100 nm-es lakások is. Ha családot akarnék, én ilyet céloznék meg inkább.
A panel meg egy épülettípus ami nem egyenlő minden társasházzal. Nálunk pl tök csend van, nem papírvékonyak a falak, hacsak nem fúr valaki, semmit nem lehet hallani. Én a lifttel szemben lakom, de azt se hallom, ha kint történik bármi, a lift is halk + az ajtó is leszigetel minden hangot.
A falun élés hátrányai inkább, hogy nem mozogsz úgy, mint a városban. Alapból, ha pont olyan a falu, ahol nincs általános suli, akkor már ott is furikázni kell a gyereket reggel másik városba vagy faluba. Mivel 1 általános iskola van, ezért a váltás is szinte lehetetlen, nincs az, hogy átiratod máshova, ha pl a gyerekednek túl erős a suli vagy hü.lyék a tanárok.
Ha a gyerek már negyedikes, irigykedve nézi a társait, hogy ők csak hazasétálnak, őt meg mondjuk hetedikig furikázzák.
A gimi is olyan, hogy vagy felkelsz hajnali 4 körül vagy 14 évesen el is kerülsz otthonról koleszba.
Ugyanúgy, ha vége a tanításnak akkor is a menetrendtől függsz, ha épp nincs semmi akkor 1-2 órát mászkálnod kell.
A menetrendet illetően, amikor nagyobb vagy, egy jót sem tudsz bulizni a haverokkal, hacsak nincs akinél csövezhetsz.
Nem olyan mint a városban, ahol csak egy kutyasétáltatás alatt 3-4 általános és 2 gimi mellett sétálok el és ha hajnali kettőkor megy haza a fiatal a buliból akkor hazaviszi az éjszakai.
+
Munka dettó. Faluban nagyon kevés munkalehetőség van, menned kell a városba dolgozni, ha nem autóval jársz, szintén a menetrendtől függsz.
A másik a bolt. Városban ha este 9-kor kell leszaladnod olajért, megoldod, falun meg át kell bumliznod a városba, van ahol már pl szombat délután nincs is nyitva a bolt.
Ha a doki nem szimpatikus, akkor be kell menned a városba ha magánba mennél, ugyanúgy ha komolyabb gond van, ami gipszet igényel pl akkor is át kell menned a városba, míg en ha eltörném a kezem, csak felülnék a villamosra és 5 perc alatt ott lennék
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!