Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért vagyok ilyen esetlen,...

Miért vagyok ilyen esetlen, gyerekes, életképtelen és buta? Hogyan tudnék felnőni?

Figyelt kérdés

Rendkívül gátlásos vagyok, semmi önbizalmam nincs, kommunikációs képességem nulla, nem tudok hosszabb távon beszélgetést fenntartani. Bármilyen közösségbe jártam, sehová sem tudtam beilleszkedni és mindig egyedül maradtam, pedig nem erzem jól magam egyedül. Sajnos erre még rájön az is, hogy nem vagyok egy okos ember, amit elég gyakran bizonyítok is a környezetem felé. Lassú a felfogásom, érzem, hogy kell egy idő, míg valami eljut az agyamig és csak erős gondolkodás árán tudok válaszolni, nem tudom azonnal rávágni, gyakran nehezemre esik az összefüggések átlátása, összetettebb feladatok elvégzése, elvont gondolkodás és lassan tanulok.

Műveletlen vagyok a mindennapi témákban (zene, filmek, sorozatok, politika, sport). Ha egy témához nem igazán tudok hozzászólni, inkább terelek.

És amúgy igen sok mindenen nevetek, ami elég kellemetlen tud lenni és az éretlenségemet tükrözi. Illetve nem vállalom ennek a következményét sem, annyira szégyellem magam azért, mert nem tudtam visszafogni a nevetésem, hogy sokszor letagadom, hogy nevettem. Ezen kívül gyakran nem tudok magamon uralkodni, ideges leszek, jelentéktelen apróságokon felhúzom magam és óriási problémát csinálok belőlük, szorongó vagyok, olyan szinten hogy már tényleg megértem az embereket hogy nem tudnak engem komolyan venni. Vannak időszakok, amikor egy-egy dologba mások megfogalmazása szerint “belebolondulok” és akörül forog az eszem az idő nagy részében, túlagyalom a dolgokat.

Ezen kívül eléggé motiválatlan vagyok (vagy inkább lusta?) gyakran nincs kedvem semmihez, és csak csodálkozom, mások hogyan tudnak annyi mindennel foglalkozni egyszerre. Sok időt elvesztegetek pótcselekvésekkel, rossz az időbeosztásom, folyton kimerült vagyok.

Idétlennek és komolytalannak érzem magam és a gondolkodásom, főleg velem egykorúak társaságában. Bűntudatot éreztem, amikor egyszer-kétszer elmentem szórakozni egy koncertre, mert nem inkább a saját fejlődésemen dolgozom.

A családommal is gyakran megromlik a kapcsolatom, nagymamám és apukám maradiak, a régi dolgokat és szokásokat éltetik és, ha valamivel nem értenek egyet, apám elkezd támadó/számonkérő módon kiabálni, mamám meg sírni és megsértődik, és az esetek többségében sajnos nem értünk egyet. Minden hétvégén, illetve szünetekben minden nap náluk ebédelünk, mert muszáj, szinte mindig vitatkozásba torkollik az egész. Természetesen az egész végén még jobban semmirekellőnek érzem magam.

2 éve felvettek orvosi egyetemre, másodéves vagyok és úgy gondolom, felesleges minden erőfeszítés, mert alkalmatlan vagyok bármiféle munka elvégzésére. Szerintem ez egy gyerekes ábránd volt, hogy orvosira jelentkeztem, gyerekkorom óta csak ez érdekel és semmi más. De ha belegondolok, mekkora fegyelmet igényel az egész, megint csak egy idétlen kölyöknek érzem magam, aki nem áll készen semmire. Valószínűleg jobban tenném, ha szakot váltanék, csupán az tart vissza, hogy érdekel amit tanulok és mást nem tanulnék szívesebben. De abszolút haszontalan vagyok a társadalom számára.

20L

2024. febr. 16. 08:56
 1/9 anonim ***** válasza:
37%
Akarsz barátkozni online?
2024. febr. 16. 09:06
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Pszichológus, segítő, hosszútávú önismeretet kell elkezdened, mert rengeteg traumát cipelsz.
2024. febr. 16. 09:08
 3/9 anonim ***** válasza:
74%

20 éves vagy. Semmi gond azzal, ha nem érzed magad teljesen felnőttnek. Ez egy hosszú folyamat.

Viszont ha ennyire önbizalomhiányod van és ennyire gátlásos vagy, akkor légyszi ne legyél orvos.

2024. febr. 16. 09:16
 4/9 A kérdező kommentje:
#2 lehet hogy ez segített volna, de nincs pénzem pszichológusra.
2024. febr. 16. 09:56
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nem vagy bajban. Kezdjük ott, hogy te magad is mondtad, hogy szorongó típusú vagy. Mikor még azt a részt nem olvastam el, már lejött nekem az, hogy az, hogy "nehéz felfogású vagy" az a szorongás miatt is lehet, hiszen az agyad érzelmileg túlfűtött ilyenkor, és nem az az agyterületed dominál, ami a racionális gondolkodásért felel. A szorongás amúgy is okozhat koncentrálásbéli problémákat. Inkább a szorongásodat kellene megtanulni kezelni.

Nekem ne mond, hogy buta vagy, mikor orvosi egyetemre jársz! Sokak be se jutottak volna.

"Bűntudatot éreztem, amikor egyszer-kétszer elmentem szórakozni egy koncertre, mert nem inkább a saját fejlődésemen dolgozom."

Ezt hagyd abba! Úgy fogsz járni mint én, aki csak tanult és tanult, sose kapcsolódott ki és a mentális egészsége látta kárát. Én elhiszem, hogy nagy a nyomás, nem csak a fiatalokon, hanem mindenkin, de nehogy már 1-1 napot ne engedhess meg magadnak!

A másik meg az, hogy még csak 20 éves vagy. Miért kéne 30 éves szinten lenned? Az ember lassan érik meg, nincs olyan, hogy egyik évről a másikra full értett vagy minden téren. Mikor még csak a kérdést olvastam el, azt hittem, hogy vagy bőven 30 felet.

Csak a szorongással kapcsolatban tudom azt tanácsolni, hogy a neten van egy csomó relaxációs technika, pl. légzéstechnika. Nekem sokat segítenek, és is szorongó vagyok.

2024. febr. 16. 09:57
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Elő kell teremteni. A rendszer nem teszi lehetővé a szociális háló megfelelő működését. Nem érdeke a boldog, öntudatos, kiegyensúlyozott ember.

Adj el valamidet, vállalj munkát, passziváltass. Az életed nem fog haladni semerre, ha mentálisan nem vagy jól. Hozd magad rendbe, találd meg az utadat és még mindig lehet folytatni az orvosi tanulmányaidat. Mert ezzel az állapottal te valóban ne legyél orvos.

2024. febr. 16. 11:56
 7/9 anonim ***** válasza:
74%
Pszichológus van TB alapon is.
2024. febr. 16. 12:47
 8/9 anonim ***** válasza:
A helyi családsegítőkben is általában van lehetőség pszichológushoz járni. Önfejlesztő csoport, drámacsoport, vagy hasonlókba érdemes lenne belefognod. Vagy sportolni.
2024. febr. 16. 17:03
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Másodéves vagy az orvosin, de butának érzed magad. Hát ez érdekes kijelentés bökkenő. Ha másodéves vagy, akkor konkrétan megvan az anatómia, biofizika, biokémia és élettan félig-meddig, sejtbiológia, Immunológia és még nem tudom hány gusztustalan száraz tárgy, amit az emberek nagy többsége (kb. 95%) elolvasni -megérteni meg főleg- nem tudna normálisan.

Neked fejben vannak gondok. A megfogalmazásból is látszik, hogy semmi gond nincs az agyaddal, ezt az egészet magadnak meséled be.

2024. febr. 16. 22:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!