Miért nem ismerik be az emberek, ha buták?
Mert akinek nincs tudása, az azt se tudja, mi mindent nem tud. Nincs képessége ahhoz, hogy megértse, hogy nem okos.
Ezzel párhuzamosan minél többet tud valaki, annál inkább tudja, mi az, amit nem tud. Az igazán okos emberek általában nem szokták azt mondani, hogy okosak.
Na meg persze ehhez hozzájön az önbizalom és az önismeret is.
A kavntumgravitáció elméletén inkább azok dolgoznak, akik a felső 1-2%-ban vannak, onnan is azok, akiket épp ez érdekel. Az alatt is vannak okos emberek.
De ahhoz is kell valamennyi ész, hogy az ember egyáltalán átlássa (és vállalja is, de ezek száma még kevesebb), hogy nem túl okos. Valószínűleg azért nem ismerik be sokan a középszerűségüket, mert többnek akarnának látszani, vagy mert szégyellik, hogy nem túl okosak. Na meg legtöbb ember eleve azt gondolja magáról, hogy okosabb, mint a környezete.
2: vagyis az önbizalom hiánya vezethet oda, hogy mindenképpen kompenzálni akar, vagyis okosabbnak láttatni magát, mint amilyen? Meg akkor oda is, hogy butábbnak érzi, alulértékeli magát?
3: igen, ebbe én is belegondoltam, hogy az okosságot a zsenialitással mostam össze most. Nálunk a családban vannak/voltak nagyon okos emberek (pl apum volt ilyen, illetve vsz az unokaöcsém, de ő még csak hét éves, szóval meglátjuk), átlagosak (anyum, én, húgom) valamint tyúkeszű, gondolkodni képtelen személyek (néném).
De az, hogy mennyire látszik, hogy okosak vagyunk-e, azon is múlik pl, hogy milyenek az egyéb képességeink (pl szociális kompetenciák, impulzivitásból adódó meggondolatlanság), nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!