Most akkor hogy van ez? Karrier vagy szülés? Többi lent
Vannak olyan nők akik egyáltalán nem akarnak gyereket, azt teljesen normális! Nem ítélem el őket. Azoknak a karrier számít. Van aki annyira gyorsan gyereket szeretne, hogy fiatalon szül. Legyen. Nem az én életem.
Viszont mindenki maga döntse el, hogy mikor, nem kell a társadalom nyomásának engedni, hogy minél fiatalabban. Ilyenkor felmerül a kérdés: hogyan tartsam el a gyereket, hogy dolgozok majd, hova szüljem a gyereket, legyen már pénz amiből eltartom.
Én egyetértek azzal, hogy előbb legyen meg a biztos háttér, legyen ez egy lakás, legyen pénz, egy szerető gondoskodó társ, egy stabil munkahely, a szülők sem ártanak stb. De legyen már meg valami stabilitás, hogy ne potyára szüljem a gyereket, mert az úgy teher. És ha 30 után szülsz?? A te életed. És ha 40 után szülsz? Ki fog rólad ítéletet mondani? Senki. Magadnak szülsz és nem másoknak! Ezt senki ne felejtse el.
Az amit te leírtál az átlagra vonatkozik, és az azt megelőző állapotokhoz képest.
Azért az nem olyan hű de régi "találmány", hogy a nők is mehetnek egyetemre, s vállalhatnak olyan munkát, amiből akár egyedül is meg tudnak élni. Oké, most nem konkrétan ehhez viszonyítunk, de csak most kezdtek a nők is kb olyan "típusú" életet élni, mint a férfiak. Pl az IT szektorban is most kezd kb fele-fele lenni a nemek aránya. Meg a többi olyan munkahelyen is, ahova nem csak azért jelentkeztek, hogy na valahol egy kicsit dolgozzanak, hogy kapjanak pénzecskét még, mikor jön a gyerek.
A továbbtanulás meg minden karrier nélkül kitolja a szülés idejét. Ezért is lenne fontos, hogy a cigányok ne kopjanak ki az iskolából 14-15 évesen. Legalább ne tinikorra essen az első terhességük, hanem 19-20 évesre. Nem túl jó, de már jobb. Viszont ha valaki továbbtanulásra adja a fejét, már mindjár rájön erre még jópár év. A tanulás miatt alapból más az életstílus és vizsgaidőszakban senki se akar babábzni. Ha meg már ezen is túlvagyunk, csak az után jön, hogy "nem azért tanultam 4 évet, hogy semmit se kezdjek a diplomammal" s így még dolgozni iselkezd pár évet. Így simán kijön még 10+ év a teszem fel 100 vagy 50 évvel ez előtti állapotokhoz képest.
Ettől eltekintve még mindig vannak olyanok férfiak és nők között is, akik végeznek valami egyszerű kétkezű munkát (pincér, gyári, stb), s akkor vállalnak gyereket, mikor az csak egyszerűen jön. Nem terveztek előre, nem számoltak a kiadásokkal, de mivel jön, jön. Az edukáltabb rétegekre jellemzőbb a tudatos előretervezés.
A másik meg hogy, attól hogy osztálytársaid voltak, miből gondolod, hogy tudtják, hogy létezik olyan, hogy esemény utánni? Vagy hogy a megszakításos módszer nem biztonságos? Nagyobb sötétség van egyesek fejében, mint gondolnád...
Aham, tehát a nagyságrendileg 4 milliárd nőből neked van egy 3 darabos mintád, ami alapján eldöntötted, hogy nincs így. Ráadásul még csak az állításod felére reflektál csak. A gyerekvállalás időpontjára, a karrierre kihatás nem is kerül említésre.
Azt meg el ne hidd, hogy ki tervezte és ki nem.
35 vagyok. Kitoltam a dolgot, amennyire csak tudtam, mert én is kimaxoltam a fizetési lehetőségeimet. Nem alacsony bérrel akartam elmenni GYED-re, hogy aztán éhen haljunk, ha férjemet éri valami.
Azok a lányok másképp döntöttek, nekem is volt ilyen o.társam, van aki érettségiig se jutott el. Ő döntésük, de kétlem, hogy a munka világában ezzel jól jártak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!