Közös utazàs baràttal,ismerőssel? Hogy alkalmazkodtok egymàs igényeihez?
A hetvegen voltam uton egy baratnommel,es elegge kiakasztott.Legjobb vele kavezni elmenni,nehany oras programot szervezni.Utazason nagyon faraszt a stilusa ami nem jut kifejezesre ha nem annyi idot toltunk egymassal.Monologokat folytat magaval azokon a dolgokon amik bosszantjak.Ugyanazon a dolgon rugozik tobbszor es azt hajtogatja.Zavarta hogy esett az eso,meg faj a laba...Ez a lab fajas inkabb kenyelem,meg hiszti Nyugdijasok,kover emberek is jol birjak a gyurodest ilyen utakon.A visszaindulas elott 3 oraval beultunk egy kavezoba azt mondta o onnan ki se mozdul addig.Mondtam rendben,en viszont kimegyek kicsit elobb kajat venni,megmegnezni valamit.Bologatott meg mondta jo,de lattam neheztel.Vegul rezervacio miatt elobb kikellett jonnunk a kavezobol igy jott o is meg nezelodni
Nem tudom ilyen esetekben meddig jo alarendelodni,kompromisszumot kotni? Talan legjobb elore megbeszelni ki mit szeretne es ahol elternek az igenyek szabad teret hagyni egymasnak.Vagy ha egyik kavezoban ulne a masik meg még setalna akkor kiegyezni ulunk a kavezoban,utana meg setalunk kicsit es akkor mindket programot roviditeni.Nem vegig a kavezoban lenni,de nem us vegig setalni.Szamomra kicsit ertelmetlen elmegyek egy utra es a sok latnivalo helyett ucsorgunk a kavezoban.Hetvegen megyek egy masik szemellyel annak meg elore mar nem tetszika csatlakozasi helyszin mert nem a telepulesunkon lesz.Nem igerte az utazasi iroda hogy biztos tudunk csatlakozni ott egy opcio volt.A csatlakozasi helyszin az utasok szamatol fugg.Egyebkent nincs gond a csatlakozassal fel orat kell elotte buszozni meg 15 percet varni.Jo az osszekottetes.Mar elore tartok tole milyen gondjai lesznek még az uton.
Neha legjobb egyedul utazni.A kovetkezo egy- ket kirandulast biztosan egyedul tervezem🙂akkor annyi helyszint nezek meg ammennyit akarok es belefer az idombe,annyiszor es annyi idore ulok be valahova amennyire akarok.Ha muzeumba van kedvem menni oda is bemegyek.Nem kell nezni ki mit szeret,mire akar vagy nem akar,mire sajnal vagy nem sajnal kolteni.
MeEgoldás: megbeszélitek, hogy együtt kirándulni nem igazán megy, mert mások az elképzeléseitek, igényeitek, továbbra is tölthettek együtt idöt, de csak úgy, mint korábban. Ettöl egy barátság (vagy majdnem az) nem rossz, csak elég teret kell engedni egymásnak.
Olyan kompromisszumba nem szabad belemenni, ahol rosszul érzed magad, ha neked jobban megfelel, menj inkább egyedül.
Más emberekkel együtt lenni (bármilyen tevékenység közben) nehézségekkel jár. Nem véletlen a mondás, hogy lakva ismered meg a másikat. A másik ilyen pont az utazás, ahol nem csak együtt laktok, hanem együtt csináltok sok féle dolgot, együtt kell megoldanotok sok féle kisebb-nagyobb problémákat jelentő helyzetet.
Az igazán nehéz, hogy ezt egyáltalán nem biztos, hogy fel tudod előre mérni, mert ezeket az oldalait más helyzetben egyáltalán nem biztos, hogy meg tudod tapasztalni, hiszen máskor, máshol nem jönnek elő.
Sőt magát sem biztos, hogy ismeri annyira az ember, hogy ezt képes legyen a másikkal megosztani. Ha megkérdezed, lehet, hogy a te barátnőd is azt mondja, hogy hülyeség, amiket írsz, ő nem is panaszkodott, minden programban részt vett, sőt még az is lehet, hogy ő úgy emlékszik rá, hogy még ő nyaggatott téged, hogy ezt meg azt nézzetek meg. Nem azért, mert hazudik, vagy rosszat akar, egyszerűen csak ő a saját viselkedését teljesen máshogyan éli meg, mint te. Neki az talán fel se tűnik, hogy végig panaszkodott, mert neki ez tök természetes, ő ebben éli a mindennapjait saját magával. Lehet, hogy neki fel se tűnt, hogy mennyire nem bírta a talpalást, mert ő a saját szemszögéből akár úgy is megélheti, hogy sokkal jobban bírta a nehézségeket, mint máskor szokta, tehát tök jól bírta. A saját mércéjéhez képest lehet, hogy tök sok mindent megnézett és ő emiatt nem úgy fogja érezni, hogy csomó mindent kihagyott, hanem hogy mennyi mindennel többet látott, mint gondolta volna, vagy akár érdekelte volna. A nézőpontok és viszonyítások nagyon eltérhetnek.
Lehet, hogy először érdemes csak itthon kirándulni, belföldön várost nézni a másikkal, hogy legalább a dolgok egy részét kitapasztald.
Nekem baráttal is volt olyan kellemetlenségem, hogy ő Nutellát akart shoppingolni ahelyett, hogy megnéztük volna a naplementét a tengerparton.
Barátnőmmel is volt olyan, hogy ő este korán elfáradt, vissza akart menni a szállásra pihenni. Ha vele tartok, soha nem láttam volna az éjszakai New York fényeit, hanem egy szállodai szobában töltöttem volna minden estémet.
Mondtam neki, hogy ő menjen csak pihenni, de én megyek tovább, mert érdekel a város (ami sosem alszik) este is, nem csak nappal. Ezt a többi napon is előadtuk, később volt, hogy ő is eljött, volt hogy nem. Élvezte is a látványt, de a fáradtsággal nincs jó viszonyban.
Fontos, hogy sértődés ne legyen belőle, hogy mások az igényeitek. Érdemes külön tisztázni, hogy nem vele van bajod, nem őt kerülöd ilyenkor, egyszerűen csak érdek ellentét van, hogy te nem azért utazol el máshova, hogy egész nap csak a szállodát/kávézót láss belülről, hanem a várost, tájat, kultúrát akarod élvezni. Nem baj, hogy neki más az igénye, de abban te csak korlátozottan veszel részt.
Nem csak ilyesmiben, hanem az élet minden területén nagyon fontos az asszertív kommunikáció. Állj ki a saját érdekeidért, képviseld az álláspontod és érvényesítsd az igényeidet. Viszont ez sokkal eredményesebb, ha ezt erőszakmentes kommunikációval adod elő a másiknak. Ahelyett, hogy a képébe vágnád, hogy "te lusta vagy és gátolsz engem a nyaralás élvezetében", vagy bármi mást a másikról mondasz neki, amit ő támadásnak érezhet, inkább magadról beszélj.
Te mit érzel, te mit szeretnél, te hogyan szeretnéd csinálni a dolgokat, te mit vársz tőle, hogy ezek meg tudjanak valósulni és jobban érezd magad, mint eddig. "Szeretném megnézni ezt és azt meg amazt, mert ezek nélkül én úgy érzem, hogy számomra hiányos az utazás és nekem rossz érzés lenne kihagyni őket. Örülnék, ha te is jönnél, mert együtt sokkal jobb buli, de ha szeretnél itt pihenni, az sem gond, viszont én mindenképp menni szeretnék."
Ez persze nagyon felületes összefoglalója az asszertív komminikációnak. Olvass utána! Nagyon hasznos az ilyen, párkapcsolati, munkahelyi és minden más emberi konfliktus megoldásában.
4-es jol irod o igy elheti a napjait sajat magaval,tehat ilyen a stilusa.Ezek a monologok amiket levag ha valami bosszantja valoszinu jelen vannak nala.Hat vele biztosan nem utaznek telelni,nyaralni🙂Utaztunk mar maskor is egyutt 1-2 napra es olyankor altalaban vannak ilyen gondok.De ez az utolso viszi a palmat.Faraszt kicsit a termeszete,ahogy leadja ezeket a dolgokat,rugozik rajtuk.Ha tobb napot hosszabb idot toltenenk egyutt az tonkrevagna a baratsagot.Ezek a dolgok par ora kavezasnal,koncerten nem derulnek ki.Talan jobb lesz ehhez tartani magunkat a jovoben.
A masik meg tul garasos,fukar bizonyos esetekben.Es tulzasokba esik,ami zavaro...pl.megvan ijedve hogy ottmarad a pincernel 30-40 forint borravalo es magyarazkodni kezd elore ezt nem csak utakon csinalja hanem kavezokban is,es eleg hulyen jon ki a helyzet,total hulyenek esik ki,es mielott kijon a pincer mar levagja a szokasos monologot...Nem all legjobban anyagilag,de nem is all rosszul,ez a fillereskedes inkabb kis stilu magatartas.Es o mondja munkateren mindig kifog fukar embereket.Valoszinu ezt vonzza magahoz,mert o is olyan.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!