Így tudok valamennyit segíteni a barátom, szerintetek? Lentebb leírom.
Sajnos a legjobb haverom megvakult. :(
Viszont nagy film rajongó, és arra gondoltam hogy ha adok neki filmeket, hiába sajnos nem látja, de hallgatni tudná őket.
Szerintetek jó ötlet, vagy így semmi értelme nincs?
Az én ismerősöm igen, bele tudja magát élni. És ráadásul a tiéd legalább látott előtte, tehát a fantáziájával is könnyebben kiegészíti a dolgokat.
Nyilván érdemesebb azért olyan filmeket hallgatnia amikben még párbeszéd és történet is előfordul, nem úgy mint sok mai értelmetlenségben, ami csupán az agyad kisütését célozza meg a villogó képkockákkal.
Hát nem tudom, nezz mar meg egy mai filmet csukott szemmel, es meselj mekkora intellektualis elmeny volt.
Vannak modern platformokon olyan opciok, ami alamondassal leirja mi tortenik.
Eleve, manapsag ki ad filmet? Minden platformon fenn van 10000.
Inkabb audiobookkal es jo podcastokkal probalkoznek.
Hát mondjuk az pont az általam fent említett kategória. Vakként abból kb csak az ordítást fogja érteni.
Az egy tipikus, mai, látványra épülő kaszabolós film.
Ha még az eredeti szériát mutatnád, amiben egy kis sztori is van...
Látássérült vagyok.
Szoktunk filmeket nézni. Yep, amikor valami látványos történik mindenféle beszéd nélkül, az ratyi.
DE
Ha az embernek van párja vagy egy jóbarátja, aki a szükséges részeken alánarrálja, akkor meg is vagyunk.
nyilván egy slashert alánarrálni elég gagyi, mert jóformán csak a lényegről marad le az ember közvetlenül. De akármilyen másik filmnél, ahol sok apárbeszéd, ott simán a "felmutatja a cuccot, amitől a másik ledöbben" jellegű narrálás bőségesen elég.
Egyéb szórakozási módok még könyv helyett a hangoskönyv (rogyásig van vele a youtube), vagy ha szeretett játszani, akkor asztali szerepjáték.
Én azt javaslom, hogy ha az van, hogy épp rottyon van az emberünk, akkor ne tárgyi ajándékot adj neki, hanem élményt. Mozdítsd ki, menjetek el közösen valahova, sgíts neki a közelkedésben, a dolgok metapasztalásában.
Azaz érezze, hogy attól még, hogy megvakult, nem vesztette el mindenét, van élet így is, csak alkalmazkodásra és segítségre van szüksége.
Ha pl szeretett biciklizni, akkor ültesd fel magad mögé egy tandembiciklire és tekerjétek körbe a Velencei-tavat. Jó, mondjuk most nincs túl meleg, de talán még lehet biciklizni:D
Ott van a LÁSS közösség. Vakok, de mennek korcoslyázni, túrázni, biciklizni... érdemes őket is megnézni milyen programjaik vannak.
A született vakok elég.. nyomik tudnak lenni:D Mármint szociálisan elég furák. Főleg akik a vakodában nőttek fel (szegregálva). Ők valószínűleg idegesíteni fogják haverodat, mert nem akar olyanná válni mint ők. De nem is kell.
Egész jól leírtad. De azért a született vakok között is van nagyon is normális. Akit mondjuk jól kezeltek a szülei és amint lehet elhozták a vakodából.
Az én ismerősöm is ilyen, és szociálisan sok látónál fejlettebb. Nagyon nagy baráti közössége van látókból és látássérültekből egyaránt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!