Szerintetek mit jelent az empátia?
Az empátia az azt jelenti hogy eltudod képzelni hogy mit érez a másik, ez tanulható. Az együttérzés az amikor ugyan azt érzed, erre az érzékenységre születni kell.
De ezek csak a te érzelmi reakcióidat írják le, az hogy mit teszel az teljesen más
*érzelmileg NEM igazán érint meg. Ezt akartam írni.
Igaziból bevezettem egy új módszert: nem akarok empatikus lenni, hanem kérdezek. Megkérdezem: “Mire van szükséged?” Például. Mert a az van, hogy többször benéztem már ezt az empátia dolgot, és nagyon kellemetlen helyzeteket szül.
Régebben eléggé rágörcsöltem erre a dologra, és utáltam magamban ha nem vagyok eléggé empatikus. De el kell fogadnom, ez van.
Van ösztönös empátia, ez esetben beleéled magad érzelmileg valaki másnak az érzéseibe vagy egy számodra idegen szituációba. Ez abszolút nem tudatos, ha valaki megkérdezné, hogy honnan tudod, hogy pl. mit érez a másik, akkor nem tudod megindokolni.
Hogyha mindez nem zsigerből jön, hanem racionális gondolkodás, elemzés útján elképzeled, hogy mit érezhet a másik, milyen lehet ez a számodra idegen szituáció, azt kognitív empátiának nevezik, ami semmivel se rosszabb, mint az ösztönös, érzelmi alapú empátia, csak más.
Ha látod hogy valaki citromba harap, vagy citromlevet facsar a szájába, akkor önkéntelenül is megindul a nyálelválasztásod.
Ha látod hogy valakit lendületből tökön rúgnak, akkor önkéntelenül is összehúzod a lábaidat.
Az empátia ennek az érzelmi megfelelője; ha látod hogy valaki szomorú, akkor a te szíved is összeszorul, mert tudod hogy ez milyen érzés, és akaratlanul is beleéled magad.
Az, hogy te "logikával" közelíted meg mások érzéseit, nem empátia. De amúgy.... Az érzelmek és a logika nem zárják ki egymást. Attól hogy képes vagy átérezni mások érzéseit, még gondolkozhatsz logikusan a helyzetükről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!