Mi tartja vissza az embereket az új élet kezdéstől?
Ebben az esetben is szerintem az anyagiak állnak a hátterben. Mármint ha már belépett a közösségbe akkor már nyilván nem :D, de amíg még nem, addig félnek megtenni, félnek a következményektől, az ismeretlentől. Nem tudják hogyan kezdjenek bele, milyen lesz az élet úgy, alkalmasak e arra az életre, vagy legalábbis meg tudják e tanulni hogyan élhetnek olyan életet.
A másik lehetőség hogy nem vonzódnak az ilyen élethez.
Ez attól is függ, miben és mennyit kellene változtatni.
Nekem nagyon nehéz volt a főiskolát végigcsinálni és utána az első munkával töltött évek anyukám pszichés betegsége miatt, kollégium nem jöhetett szóba, mert azon a településen éltem, ahova jártam suliba, a kollégiumot a messzebb élők vehették igénybe.
Nem örököltem senkitől, mérlegelni kellett, hogy fizetek albérletet, vagy valahogy túlélem, amíg összegyűjtök annyi önerőt, hogy hitellel saját lakást vegyek. Akkor még nem voltak ennyire egekben az ingatlanárak. Az utóbbi mellett döntöttem, amit tudtam, félretettem, mert a hitel törlesztő kisebb összeg volt, mint egy albérlet lett volna, és albérlet esetén sem lett volna garancia, hogy több pénzt tudtam volna keresni. Hosszú távon ez volt a jobb megoldás, hogy nem ugrottam bele az albérletezésbe.
Hát kemény sorsok vannak, azt látom... Köszönöm az őszinteségeteket!
Visszatérve az önfenntartáshoz, ott tényleg nagy visszatartó erő az alkalmasság kérdése. Jól írta, itt az egyik válaszoló.
Félés az újtól, az ismeretlentől, a bukástól, hogy nem válik be valami, és akkor onnantól nincs tovább. Vagy esetleg mert a régi "jobb", még ha xar is. Van egy idézet, amit szeretek:
"A könnyebb utat akarod választani, mert félsz. Félsz, mert ha elbuksz, akkor nem tudsz mást hibáztatni. De hadd mondjak valamit: az élet ijesztő, szokj hozzá! Nincsenek varázsos megoldások, minden tőlünk függ, úgyhogy állj talpra, menj és tegyél érte valamit! (...) Az értékes dolgokat sohasem könnyű megszerezni." (Dokik)
És van egy másik is:
"Vannak, akik megijednek attól, hogy másként is élhetnének, és attól, hogy a világ mégsem annyira szar. Vannak, akik úgy hozzászoknak a dolgokhoz - még a rossz dolgokhoz is -, hogy nem mernek változtatni. Az ilyen emberek feladják. És ha ők feladják, mindenki veszít." (A jövő kezdete)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!