Nagyon nagy egom van, de mégis félénk vagyok nagyon. Miért van ez az ellentmondás?
b. olyan vagy, mint a kiskutya, aki a kerítés mögött legény, de amint kinyíílik az ajtó, lepény lesz?
Próbáld ki magad élesben. Gondold át, hogy mi a legrosszabb, ami történhet, ha mértékkel ugyan, de arcoskodsz? Meg tudod magadat védeni verbálisan? Ha igen, akkor barátook körében gyakorolj.
Érdemes tisztázni néhány fogalmat.
Mostanában sok mindenre azt mondják, hogy "ego", de valójában az önmagában annyit jelent, hogy "én".
Tehát célszerű lenne tudni, hogy te milyen értelemben használod ezt a kifejezést.
Egoista? "Csak magára gondoló ember, aki csak a saját érdekeit nézi, és másokéra nincs tekintettel. Őt csak a saját vélt vagy valós céljai ösztönzik. "
Tehát önző, ilyen értelemben érted?
Mindenesetre érdemes különbséget tenni az elmetartalom és az "én" között.
Az elme rengeteg! dolgot tartalmaz, pl mintákat, amiket akár önkéntelenül vettünk át csecsemőkorunktól a környezetünkben élőktől, akár szándékosan utánzunk valakit, mert szimpatikus, ezeknek egy része tehát öntudatlanul történt meg.
Az elmében ezen kívül vannak gondolatok, hitek, elképzelések, érzelmek (amiből van szintén rengeteg...), pl csalódottság, ellenszenv, féltékenység, gyűlölet, harag, bűntudat, szeretet, boldogság, elégedettség, félelem, stb.
Képzeld el, hogy eddigi életed során mennyi gondolatod, érzelmed lehetett?
Komolyan próbáld elképzelni.
Tehát ez mind ott van az elmében.
És a legtöbb ember tévesen azonosítja magát a testtel és az elmével, így az elmetartalommal is.
Ezért hihetted azt, hogy nagy az "egód".
De te nem vagy sem a test, sem az én-képzet.
Van egy elképzelésed arról, hogy ki vagy, de nem az vagy.
Arra neked kellene rájönnöd, hogy ha nem vagy a test, sem az elmetartalom, sem ezek kombinációja, akkor ki vagy?
Mindenesetre, ha vannak olyan tulajdonságaid (de azokkal se azonosulj), amelyekkel nem vagy kibékülve, azokat meg is tudod változtatni.
Pl, ha önző módon viselkedtél korábban, akkor elkezdhetsz önzetlenül viselkedni.
Még nagyon sok mindent lehetne erről a témáról írni, de ha ezeket megérted, az jó lesz kiindulási alapnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!