Amikor valaki maximalistának tartja magát, az megfelelési kényszeres?
Nem. A maximalista embert nem érdekli más ember véleménye. Önmagából akarja a legjobbat kihozni. Ez ugyan olyan kb. mint a sportolóknál. Nem más miatt, hanem önmaga miatt-mint egy edzés, csak szellemi értelembe véve. Vannak jó oldalai és vannak rossz oldalai is.
A maximalista ember sosem alkuszik meg. Nem tudod megvásárolni pl. mert nem megvásárolható, hiszen az nem fér bele az értékrendjébe. Számára nincs közép út. Vagy jó valami, vagy rossz.
Van egy másik fogalom, amit gyakran használnak szinonimaként, pedig némileg mást jelent: a perfekcionizmus. A maximalistát az hajtja, hogy +3-ra akar eljutni, és nem hajlandó beérni a +1-gyel, vagy +2-vel, neki a 3 kell. A perfekcionista viszont a +2-t úgy éli meg, mintha -1 lenne, és azért töri magát, mert neki a +3 az 0, azaz az elfogadható minimum.
A maximalista tudja, mi a jó, de neki a legjobb kell, a perfekcionistának csak szar és nem annyira szar van. Szerintem a perfekcionisták között kell keresni a megfelelési kényszereseket.
Na ugye, a pszichológus is azt mondja, amit én, dehogynem, megfelelési kényszeres.
Amit linkeltem, a videóban a pszichológus azt mondja, maguk felé mindenképpen önkritikusak, semmit nem tartanak elég jónak, amit tesznek, elvégeznek, de ez többnyire azzal is együtt jár, hogy másokról is kemény bírálatra számítanak. Jaj, ugye jó lett? Nagyon igyekeztem...ugye, megfelel neked? Ugye, megfelelek neked???? Ha nem, azt nem tudnám elviselni, én meg akarok felelni. Kb így. Persze nem ezekkel a mondatokkal, ezt többnyire senki nem engedi meg magának, ennél árnyaltabban. Én így látom.
Én megfelelési kényszeres vagyok, afféle people pleaser, bocshogyélek, de olyan szempontból maximalizmus vagy perfekcionizmus nem sok lehet bennem, vagy más formában, hogy pl rondán, igénytelenül dolgozom. Az otthonom is rendetlen, nem igen érdekel egy csomó minden-magammal szemben. De másokkal szemben alázatos, alázkodó vagyok többnyire.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!