Miért akarta Suhajda Szilárd megmászni a havashegyet a serpák segitsége nélkül ?
#20-as
Valóban sokan ezt nem veszik figyelembe, hogy nem egy félküllős hozzá nem értő marháról beszélünk aki úgy döntött, hogy majd most jól megmutatja alapon, mindent sutba dobva fölmegy meghalni az Everestre hátrahagyva a szereteitt mert azok kit érdekelnek. Hanem egy profi hegymászóról akinek ez az élete, a hivatása, egy élsportolóról aki ráadasul már nem is elöszőr csinál ilyet és még csak nem is ez volt a legnehezebb mászása. Balesetek, rossz döntesek bárkivel megesnek, nem meghalni ment fel, nem az volt a célja, hogy magára hagyja a feleségét és a gyerekét, felejtsük már el ezt a narratívát...
13# én értem mire gondolsz.
De akkor minek van mindenhol médiában ez a hír?
Szerintem meg a felesége még így sem akarta elfogadni, hogy elment végleg.
És igen felelőtlenség otthagyni a családot, főleg úgy, hogy ott volt a fiatal gyereke is. Apa nélkül felnőni nagyon gáz. Ha nem lenne gyereke, akkor oké, nem szidtunk volna le.
15-ös. Szerintem akkor ennyi erővel senkinek ne legyen gyereke. Nagyon sok olyan döntést hozunk csaladoskent is a mindennapokban, aminek csak azért nincs halálos következménye, mert épp szerencsénk van. Másrészt nem.gondolom, hogy bármelyik embernek is meg kellene szűnjön a saját személye, mert gyereke született. Te pl. orvoskent, akkor soha többet nem fogsz praktizalni miutan gyefeked lesz, mert mi van ha orvosi muhibat vetesz? Es meghal valaki miattad? stb. stb.
Vagy a cigizok, alkoholt fogyasztok, dietaikat be nem tartok, idegeskedok, es a tobbi.
A.vezető halalokokat biztosan ismered hazankban orvoskent. Akkor azok egyikenek se kellett volna gyereket vallalnia ilyen alapon, mert hat mkutan megszuletett a gyerek nem lett volna szabad onzo egeszsegrombolo eletet elnie.
Szoval ez eleg alszent dolog. Es ez nem neked szol, hanem csak ide leirom, mert olvasom a sok fb kommentet es a szivem szakad meg, hogy emberek nevvel, arccal vallalnak olyan mondatokat, amit teljesen biztos vagyok benne, hogy soha de soha nem mondananak még az ellenseguknek se szemtől szembe, nemhogy egy ismerosnek vagy idegennek.
Sziszi rendben volt, normalis ember, hegyet maszik. Ő dontott, a szerelme is tamogatta benne. A genjeit tovabbadta, ha meghalt, akkor legalabb elmondhato, hogy nem egy masik noert, nem caak ugy szorakozasbol, nem azert, mert megunta a csaladjat, hanem azert mert meg akarta maszni azt a hegyet, sportbol es rekordot akart donteni.
Ha en lennek a gyereke es felnonek, akkor biztos azt meselnem edesapam azert halt meg, mert a vilag legmagasabb hegyet egyedul szerette volna meghoditani es en buszke vagyok ra.
Én nagyon sajnálom szerencsétlent, csak azt nem értem, hogy miért nem készült a biztonságra és egy oxigénpalackot miért nem vitt magával, már életmentés miatt. Miért kell ott megfagyni inkább?
Ki emlékszik már arra, hogy Erőss Zsolt első magyarként mászta meg a Csomolungmát? 100 emberből egy se. Megérte?
Sokan nem értik a kritikus hangokat, hogy mások ‘minek pofáznak bele’. Szerintem ez nem belepofázás, de hát nem titokban folyt a kísérlet és a sajnálatos eltűnés is a közbeszéd tárgya lett. A legtöbb ember tényleg a legjobbakat kívánja, de hát az nem várható hogy ne fogalmazódjon meg senkiben valami gondolat, vélemény erről az egészről, vagy hogy ez a vélemény csak az lehessen hogy ez az extrém sport milyen hősies, tiszteletre méltó dolog.
Lesz aki nem így gondolja, és akkor is gondolhatja így ha ‘csak’ egy hétköznapinak számító életet él, az alföldi pusztákon és űz semmilyen extrém sportot. Miért kéne? Miért lenne ettől kevesebb egy kórházi ápoló, vagy egy ügyintéző mint Suhajda Szilárd? Kicsit feje tetejére állt értékrend. Nekem az a véleményem, hogy a hegymászás egy úri hóbort, egy hobbi. Nem a szó rossz értelmében, ettől még vitathatatlan hogy ezen a szinten hatalmas elkötelezettséget, kitartást, erőt, kiemelkedő teljesítményt igényel és nagyon sok munka van mögötte van. Ez becsülendő, de ez elmondható millió más tevékenységről, munkáról is amivel nem kerülnek rivaldafénybe az emberek. A kérdésre válaszolva neki valószínűleg ez jelentette azt amiben kiteljesedhet. Más pl. az orvosi vagy ügyvédi pályán találja meg ezt, ő hegymászóként. Ebben akart valami kiemelkedőt elérni. Bár nekem is az a véleményem, ha valaki gyereket vállal azért felelősséggel tartozik és fontolóra venni hogy a hobbim a fontosabb vagy a gyerekem. Kár azzal jönni, hogy jajj de bármiben meg lehet halni. Amit ő csinált az konkrétan az, hogy önszántából oxigénpalack nélkül olyan magas hegycsúcs(ok) meghódítására vállalkozott aminek a felső szegmensei olyan légköri viszonyok uralkodnak amik az emberi élet számára alkalmatlanok. 8000m feletti magasságokhoz nem lehet akklimatizálódni, oxigénpalack nélkül az ember szervezete elkezd csődöt mondani, haldokolsz. A mutatvány lényege pedig, hogy visszajutsz-e a halálzónából mielőtt meghalnál. Éppen ezért tök irreleváns, hogy ő más hasonlóan magas hegycsúcsot megjárt-e palack nélkül. Ez így is egy orosz rulett.
Jó érzés látni, hogy ebben az országban ennyi tökéletes ember él, akik mindig helyes döntést hoznak.
Nem gondolom, hogy ez hobbi. Ez életforma, önmegvalósítás. Ez egyfajta lelki terápia önmagad megismerésére. Embereknél ez mást és mást jelent. Neki ezt a hegymászás jelentette, másoknak ugyanez mást jelent, bármilyen hivatás jelentheti ezt egy ember számára.
Nem gondolom, hogy ítélkezni kellene felette, azért mert neki ez volt a hivatása, ami nyilvánvalóan hordoz magával egy kockázati faktort. De az élet bármely területén előfordulhat tragédia. Mindenkinek a saját dolga eldönteni, hogy mit vállal és mit nem. Azért mert valaki hoz egy döntést nem gondolom, hogy hülye vagy felelőtlen csak azért, mert mások másképp gondolják.
Álszent dolog most őt ostorozni egy döntés miatt, amit mi nap mint nap meghozunk az élet más területein, ami szintén magában hordoz egy kockázati faktort, csupán a szerencsén múlik, hogy nem történik tragédia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!