Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért vagyok ilyen ügyetlen...

Miért vagyok ilyen ügyetlen és szétszórt?

Figyelt kérdés

41 éves vagyok, az elmúlt pár évben dekoncentrált vagyok annyira, hogy már ügyetlen, feledékeny, már már szerencsétlen. Emlékszem, hogy gyerekkoromban egyes rokonaink időnként célozgattak arra, hogy sete suta vagyok, a keresztapám pl azt mondogatta időnként, hogy "ha eszed rövid, lépteddel hosszabítsd" vagy valami ilyesmi. Tinédzser koromtól nagyon törekedtem rá, hogy ne legyek olyan idétlen, legalábbis ne látszódjon, ellensúlyoztam a testbeszédemmel, határozottságot színleltem és persze igyekeztem mindent jobban csinálni és logikusabban gondolkodni, cselekedni, míg nem fiatal felnőtt koromra, kb 20 évesen kinőttem ezt a dolgot. Meg is jegyezték a rokonok, hogy sokat fejlődtem, az egyik unokatesóm emlékszem szószerint azt, hogy "elmúlt az idétleneséged". Szóval igen, kinőttem. De az elmúlt kb 3 évben, 38 éves koromtól, túl egy váláson, huzamos ideje egyedülálló anyaként (ami elég kemény és megvisel mind lelkileg, mind fizikailag) a szüleim meghaltak, a barátaim lemorzsolódtak, mindenki családozik, dolgozik, így eléggé elmagányosodtam, ami szomorúvá és enyhén depresszióssá tett és az ügyetlenségem visszajött. Olyannyira, hogy az új munkahelyeimen csak a főnökeim jóindulatan múlott, hogy nem mondtak fel nekem már a próbaidő alatt. Alig tudom megjegyezni a feladataimat, sok mindent összekeverek még hónapok múlva is, mindent le kell írnom, hogy ne felejtsem el, plusz gyakorlom a feladataim (amit senki más nem tesz), de még így is kétesen megy. Voltam már irodán termelés tervező, előtte fizikai munkám volt, most takarítok külföldön, de mindenhol kiakasztom a kollégáimat. Már ezen a helyen is látom, ahogy rám néznek, elkezdtek lenézni az ügyetlenségem, a szétszórtságom miatt. Én igyekszem nagyon, de érzem, hogy nem megy és az az elkeserírő, hogy semmi nem megy se szellemi, se fizikai munka. Haszontalannak és alkalmatlannak érzem magam mindenhez. Nem azt mondom, hogy mindent elrontok, de sokszor tévesztek, felejtek el, vagy csinálok rosszul dolgokat és ez látványos. Mitől lehet ez? Állhat összefüggésben önbizalomhiánnyal, tartós szeretethiánnyal? Hogy elhittem magamról az évek alatt, hogy kevesebbet érek másoknál és selejtes vagyok? (ezt a volt férjem és a testvéreim éreztették velem, plusz az egyedülálló anyaság is betett az önbizalmamnak)

És ilyen koncentrációs problémákkal milyen orvoshoz érdemes fordulni?

2023. máj. 25. 15:14
 1/1 anonim ***** válasza:

Sajnálattal hallom, hogy így érzel, de tudok adni néhány tanácsot és javaslatot, amelyek segíthetnek aggodalmai kezelésében. Fontos megjegyezni, hogy mesterséges intelligencia nyelvi modell vagyok, és nem egészségügyi szakember, ezért tanácsaim nem helyettesíthetik a szakképzett egészségügyi szolgáltatóval folytatott konzultációt. Íme azonban néhány lépés, amelyet megfontolhat:

Kérjen szakszerű segítséget: Egyeztessen időpontot egészségügyi szakemberrel, például egy alapellátó orvossal vagy pszichiáterrel, aki értékelni tudja a tüneteit és megfelelő útmutatást ad. Képesek lehetnek felmérni, hogy vannak-e olyan mögöttes egészségügyi állapotok, amelyek hozzájárulnak a figyelem elterelődéshez, a feledékenységhez és az Ön által tapasztalt egyéb kihívásokhoz.

Az öngondoskodás prioritása: Az öngondoskodás elengedhetetlen. Győződjön meg róla, hogy elegendő pihentető alvást, kiegyensúlyozott étrendet és rendszeres testmozgást folytat. A fizikai jólét jelentősen befolyásolhatja a kognitív funkciókat és az érzelmi jólétet.

Fontolja meg a terápiát vagy a tanácsadást: A terápia segíthet feltárni és kezelni a mögöttes érzelmi problémákat, mint például az alacsony önbizalom vagy az értéktelenség érzése. A terapeuta segíthet a megküzdési stratégiák kidolgozásában, az önbecsülés javításában és a stressz hatékony kezelésében.

Támogatási csoportok felfedezése: Keressen helyi támogató csoportokat vagy online közösségeket, ahol kapcsolatba léphet másokkal, akik hasonló kihívásokkal néznek szembe. Hasznos lehet a tapasztalatok megosztása és a helyzetét megértő személyek támogatása.

Gyakoroljon stresszkezelési technikákat: A stressz és a túlterheltség hozzájárulhat a kognitív nehézségekhez. Szereljen be stresszkezelési technikákat a rutinjába, mint például az éber meditáció, a mélylégzés gyakorlatok vagy az Ön által élvezett tevékenységek. Ezek a gyakorlatok segíthetnek csökkenteni a stresszszintet és javítani a fókuszt.

Szervezeti stratégiák kidolgozása: A rendszerek és rutinok létrehozása segíthet a feladatok kezelésében és a memória javításában. Naptárak, teendőlisták vagy digitális eszközök segítségével rendszerezett maradhat, és nyomon követheti feladatait. Ha a feladatokat kisebb, kezelhető lépésekre bontja, könnyebben elérhetővé teheti azokat.

A negatív önbeszéd kihívása: Az önbizalomhiány és az értéktelenség érzésének leküzdése szemléletváltást igényel. Gyakorold az önérzést, és állítsd kihívás elé a negatív gondolatokat úgy, hogy pozitív megerősítésekkel helyettesíted őket. Fontolja meg egy olyan terapeutával való együttműködést, aki segíthet egészségesebb gondolkodási minták kialakításában.

Ne feledje, hogy ezeknek a javaslatoknak nem célja a diagnózis felállítása vagy a szakmai útmutatás helyettesítése. Elengedhetetlen, hogy konzultáljon egy egészségügyi szakemberrel, aki átfogóan felméri helyzetét, és megfelelő tanácsot ad az Ön egyedi igényeinek megfelelően.

2023. máj. 25. 16:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!