Mi okozhatja azt, hogy valaki képességei ilyen drasztikusan megromoljanak?
Le írtad szerintem a legfontosabb dolgot…as egészség. Tegyük fel hogy én nagyon jól tudok kosarazni…jó is voltam benne, megvan hozzá bármi ami kell, de a jobb lábam úgy sérül meg hogy többet nem tudok ugrani…hát finish carrier.
Amúgy meg hiába vagy fiatal…te is egy évvel leszel idősebb egy év alatt. Sok dolog ami ment nem fog sok meg pont azért fog…egyszer meg találod magad, ne hallgass arra ki hülyének hív…max tanácsot fogadj el de olyan embertől akitől egy picit is érdemes.
Az okát nem tudom, de bizonyára szerepet játszik benne a pszichológia.
Sose felejtem el, én például nem voltam jó tanuló már általános iskolában sem, 3. vagy 4. osztályban jött be az angol, amit imádtam, tanulnom sem kellett mert ragadt rám. Állandóan 5-ös osztályzatokat kaptam, néha 1-2 négyes is becsúszott de nagyon ritka volt.
Aztán mikor felsősök lettünk, tehát 5. osztályba léptem, szétszedték az angol tanítást.
Amit ők akkoriban úgy hívtak hogy intenzív angol meg "normál" angol csoport, de lefordítva ez a valóságban úgy volt hogy a jó angolosok, meg a hülyék... Na és a mai napig senki nem tudja miért, de én a hülyékhez kerültem. Gondolom én úgy gondolták, hogy hát mivel nem megy a matek, meg esetleg az irodalom sem az erősségem, annak ellenére hogy jó jegyeket szereztem angolból eddig, majd úgyis béna leszek abból is. Szüleim óriási perpatvart csináltak, de maradtam a "hülyék" között, és nekem ez akkoriban totál trauma volt. Na utána aztán már el is ment a kedvem az angoltól, 8.-ban ha kaptam egy hármast már öröm volt.
Persze aztán azóta megtanultam jól angolul, 1 szavam sem lehet, de máig nem tisztázott okok miatt nekem ott kettétörték az angol iránti szorgalmamat meg szeretetet.
Szóval szerintem amikor egy tanár mond valamit akkor az ott még lehet jelentéktelen, de utólag visszagondolva jössz rá, hogy trauma és kihat a későbbi tanulmányaidra.
De ez a felnőtt életben is így van. Hiába mondják meg súlykolod magadban hogy ne hallgass másokra, de ha 10-ből 9 ember azt mondja hogy te hülye vagy, a nagy számok törvénye alapján egy idő után tényleg el fogod hinni hogy te hülye vagy, még akkor is ha semmi valóságalapja nincs.
Szóval igen, a kimondott szavaknak ereje van, ami nem feltétlen akkor csap le, lehet hogy tök hosszú folyamat. Nem biztos hogy nálad ilyesmi történt, de minden ilyen "hanyatlás" szerintem valamilyen (vagy akár több) trauma eredménye.
Benned nyilván tiniként nagy változások zajlanak. Ilyenkor felborul az ember. Foglalkozni kell a problémákkal. Szakember. Sulipszichológus elsősorban a legkönnyebben elérhető talán.
Másik oldalról pedig egyértelműen az oktatási rendszer hiánya... selejt kiégett tanárok erőlködnek kezelhetetlen létszámú osztályokkal. Pocsék légkörben... kutyát sem érdekli itt, hogy kik lesztek. Tehát neked kell összeszedned magad. Lényegében a chatGPT-vel végleg megérkeztünk az MI korába. Rohadtul elavult lett az a tudás, amit a fejedbe akarnak verni. Már nem az a lényeg, hogy magolj, vissza tudj mondani bármit, hanem az, hogy hogyan tudod a leggyorsabban megszerezni az információt és megoldani a problémát. Az iskola egy hulladék, és nem arra készít fel, hogy értékes ember legyél, hanem arra, hogy csicska egy gyárban vagy egy irodában. Betanítanak rá, hogy az élet az, hogy hétköznap 8-tól szopni kell menni... mimd a rendszer áldozatai vagyunk.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!