Milyen személyiség az, aki nagyon kritikus és ítélkező másokkal, de ugyanakkor ő hiperérzékeny?
Figyelt kérdés
Adott egy ismerősöm. Mindenkit kritizál, leszól, de ő a legártatlanabb mondatot is kritikának, bántásnak éli meg és megsértődik.
Ez vajon tudatos lehet nála, hogy ő bánthat másokat, de őt ne lehessen, mert akkor azonnal elbújik a hiperérzékenység és a sértődés pajzsa mögé vagy nem tudatos ez nála, mert magából indul ki és ha ő bánt másokat, akkor biztos őt is mindenki csak bántani és kritizálni akarhatja.
Érdekelne ennek a pszichológiája. Vajon más hogyan gondolkodik erről.
2023. febr. 25. 15:01
11/12 anonim válasza:
Én szinte mindenkiben találok hibát, el is kezdeném kritizálni, de nem szoktam, nem olyan fontos kiereszteni a számon a véleményem, nem leszek vele többet kontaktban és kész. Nem tudom, ez kritikusság-e? Általában nem tetszenek nekem az emberek, úgy 10-ből 9, de ezt általában nem sietek szavakkal közölni az illetővel, minek is, ha nem kérdezte. Ha nekem áll és felszólít, hogy közöljem vele, látok-e benne valami hibát, vagy szimpatikus-e nekem vagy sem, akkor elkezdeném részletezni, de magamtól nem. Én magam szintén rendkívül érzékeny vagyok a kritikára, nagyon fáj minden, a személyemet ért negatív vélemény, ez ellen úgy védekezem, hogy elébe megyek, és előre elmondom a másik embernek a gyengeségeimet. Hiszen ezekről én is tudok. Mindig azt hittem, ez az emberi létezés csúcsa és önreflexiónak hívják, erre mostanában derült ki, hogy nem az, hanem kontrollmánia. Ezzel állítólag még azt a jóérzést is elveszem a másik embertől, hogy a fejemre olvassa a hibáimat. Beteg a világ, én mondom.
12/12 anonim válasza:
Nem lehet, hogy önbizalomhiánnyal küzd, és ezt próbálja kompenzálni azzal, hogy kőkeményen kritizál másokat, ítélkezik felettük?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!