Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Van èrtelme így az èletnek,...

Van èrtelme így az èletnek, vagy jobb meghalni?

Figyelt kérdés

Egy barátom törtènetèből indulok ki.

Egyik nap összeesel, elkezdenek újra èleszteni. Ahogy telik az idő, nagy az esèlye a fogyatèkosságra. Ha választhanál akkor fogyatèkosság, vagy a biztos halál? Ha egy szerettednèl lenne ez(gyereked, felesèg, szülő)? Ha újraèlesztenèl valakit sikeresen, de súlyos fogyatèkossága lenne nem gondolkoznál el, hogy jobb lett volna ha nem sikerül?

2023. febr. 7. 09:10
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%

Talán kegyetlenül hangzik, de annak nincs túl sok értelme, hogy valakit "megmentsenek" csak azért, hogy a későbbiekben élő halottként vegetálja végig azt, ami még hátra van neki.

Arról már nem is érdemes itt és most beszélni, hogy a közvetlen környezete min megy keresztül, amíg gondoskodik róla, ápolja és tehetetlenül nézi végig a végleges leépülését, halálát.

2023. febr. 7. 09:21
 2/18 anonim ***** válasza:
92%

Az exem: robogóval ment, ismeretlen okokból letért az útról. Az ujjai leszakadtak, a feje felismerhetetlenségig sérült.

Magánál volt még, mikor kórházba szállították.

Kómába került, pár hétig még gépen volt, aztán lekapcsolták.

Egy aktív, kreatív srácnak kéz nélkül, esetleges agyi sérüléssel nem tudom milyen élete lett volna...

Pár évvel később, szintén fiatalon az egyik legjobb barátunk hirtelen összeesett.

Sajnos én nem voltam ott vele, egy másik társasággal ment valahova. Ők nem tudtak újraéleszteni. Rengeteg idő eltelt, amíg a mentő kiért, és neki tudtak állni a reanimálásnak. 1 óráig tartott, mire életet leheltek bele, majd mentőhelikopter vitte Pestre.

Ha akkor ott, amikor összeesett, lett volna olyan ember, aki segélyhívás helyett elkezdi a mellkaskompressziót is, talán még ma is élne.

1 hétig volt kómában, rengeteget beszélgettünk az anyukájával, és végül arra jutottunk, hogy az agykárosodás miatt jobb lenne őt inkább elengedni, mint élete végéig gondozni. Sportoló, aktív, egészséges, huszonéves fiatal volt.

2023. febr. 7. 09:24
 3/18 anonim ***** válasza:
57%
*segélyhívás mellett
2023. febr. 7. 09:24
 4/18 anonim ***** válasza:
26%

Hááát nézd

1. A LEHET az NEM BIZTOS. Én pl ismerek olyan nőt akinek megmondták, hogy 80%, hogy Down kóros gyereket fog szülni, sőt, a már meglévő magzatot is így diagnosztizálták. 3 teljesen egészséges gyereket szült végül (2-2-2 éves eltérésekkel). Ennyit az előrejelzésekről.

Egy már meglévő ember, aki jó képességekkel bírt, alkalmazkodhat. Persze, nehézkes lesz, nyilván csökken az életszínvonala, de egyáltalán nem arról van szó, hogy ne lehetne életképes, ne lehetne boldog, és összességében ne élhetne egész életet.

Szóval ja, én támogatom, hogy ilyenkor próbálják meg visszahozni.

Viszont új életeknél pl nem érzem azt, hogy annyira küzdeni kellene pl a 6 hónapra született magzatokért. Ott nincs tartalék amit az ember már felhalmozott élete során, ráadásul a természet rendje szerint is halál lenne a sorsa, még lényegében az élet előtt. Szóval pl az ilyen életképtelenül koraszülött magzatokat nem hoznám vissza az életbe.

Csak azért hoztam ezt be, mert az ilyen esetekben is szinte garantált valamilyen fogyatékosság.

Deee tegyük hozzá, hog yén magam is fogyatékkal élek és úgy látom egészebb életet élek, mint sokan mások. Ezért sem gondolom, hogy megállna a világ, ha valaki elveszíti pár képességét. Ráadásul csak feltételesen..

2023. febr. 7. 09:58
 5/18 A kérdező kommentje:
2# Az ismerősöm elmesèlte az ő esetèt. Vele annyi különbsèg volt, hogy ő sokszor tanulta ezt, 3* vizsgázott belőlle, nem esett pánikba, ès volt helyismerete. Nála egy 16 èves srác esett össze, rögtön szaladt a segítsègère, ellenőrizte a lègzèst, közben már hívta a diszpècsert. Ketten voltak ott, a másik srácot elküldte defièrt. Azt mondta, neki az volt a nagy segítsèg, hogy amíg a defi nem volt ott, adfig a diszpècser mondta az ütemet. 2* hozta visza, egyszer kèzzel, 1* defivel. Másnap halt meg a kórházba, de ő azt mondta, az a srác jobban járt. Sajnálja, hogy így alakult, de jobb volt neki így...
2023. febr. 7. 10:06
 6/18 anonim ***** válasza:
39%

Én is élesztettem már újra. Nem atomfizika.

És kimondhatatlanul dühös vagyok, hogy volt egy kb 10 fős társaság, amiből senki nem állt neki. Haragszok, hogy nem voltam ott akkor a barátommal, és ezért nem tudtam én magam kezembe venni a dolgot. Még ha így is úgy is meghalt volna az azonnal megkezdett újraélesztés után, akkor is nyugodtabb lennék, mint így, hogy tudom, meg se próbálta senki. Soha nem bocsátom meg nekik.

2023. febr. 7. 10:12
 7/18 anonim ***** válasza:
Minél nagyobb a bizonytalanság, annál több érv szól az újraélesztés mellett. Nem minden újraélesztett károsul annyira, hogy utána már csak vegetál. Viszont van az a helyzet, ahol már nem tartanám életben az embereket, mert az nem élet, erre egyik nagybátyám a példa, aki stroke miatt került kórházba, és nem tudták visszahozni az életbe az orvosok, gépeken halt meg kb. 3 hónappal később, de nem volt magánál azóta, hogy bekerült, szóval kommunikálni sem tudott a szeretteivel. Én ezt nem tartom jónak, hogy ilyen esetben várakoznak, lehet, hogy másnak jobban kellene az a kórházi hely, akit vissza lehetne hozni. Nála tudták, és meg is mondták az orvosok, hogy nincs remény, nem azért tartották így 3 hónapig, mert küzdöttek, gyakorlatilag 3 hónapig a halálát várta az egész család, és készültünk a temetésre.
2023. febr. 7. 10:44
 8/18 anonim ***** válasza:
6-os, ezen nincs értelme rágódni, csak továbblépni tudsz, és elfogadni a megmásíthatatlant. Egyszer öcsémmel volt egy olyan otthoni baleset, amihez nagyon gyorsan hívni kellett a mentőt, mindkét szülőnk leblokkolt, pedig apánk súlyos halálos baleseteket helyszínelt munkája során, nagyon csúnya dolgokat látott, nekem is csak annyi lélekjelenlétem volt, hogy hívjam a mentőt, de elsőre félre is ütöttem a számot, ha én is úgy leblokkoltam volna, lehet, hogy már nincs testvérem. Teljesen másképp reagálhatunk élőben, mint elméletben, illetve akkor is, ha érzelmileg érintettek vagyunk, vagy ha egy idegen van bajban.
2023. febr. 7. 10:54
 9/18 anonim ***** válasza:
100%

Én nem akarnék szobanövényként élni.

És a családomnak se akarnám, hogy szobanövényként engem ápoljanak.

Vannak dolgok amit jobb elereszteni.

Valamiben mindenkinek meg kell halnia. És ha lehet ezt méltósággal tenném. Nem akarnám, hogy bárkinek a gondolata az legyen: megváltás volt mindenkinek hogy végre maghalt.

2023. febr. 7. 11:12
 10/18 anonim ***** válasza:
73%

Egyébként ez a szobanövény dolog...

Az, hogy sérül az agy, nem azt jelenti, hogy full értelmi fogyatékos meg mozgásban akadályozott leszel. Simán lehet az, hogy ugyanolyan tudatállapotú maradsz mint rég voltál, de mondjuk romlik a finommotirkád (ami amúgy fejleszthető), vagy valamelyik érzékszerved esik ki / működik csalókán, romlik a memóriád, ilyesmi.

Ezek azért messze állnak a szobanövény kategóriától.

2023. febr. 7. 11:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!