Miért nem tud sok ember helyesen írni?
Én is van, hogy elírok valamit, nem figyelek oda, vessző kimarad stb, de ez mindenkivel megesik szerintem. Arra gondolok, hogy pl valaki a mondandóját ömlesztve, mindenféle vessző, pont nélkül írja le, az ly és a J betűs szavak mindenféle ismerete nélkül. A sorszamok helyesírásáról nem is beszélve. 12-dikén, 13-armadik stb.
Benne vagyok több anyukas csoportban Facebookon és hiába szeretnék elolvasni valamit, egyszerűen se eleje se vége, és konkrétan kiég tőlük a szemem. Hogy lehet, hogy korombeli (30-as) emberek, vagy még idősebbek is ennyire alapvető dolgokat nem tudnak. Tudom most én leszek az okoskodó nyelvtannáci, de nem igaz, hogy valaki tényleg képes leírni azt, hogy szály, ilyedt stb. Ilyen alapszavakat az ember nap mint nap lát leírva, ha máshonnan nem, onnan lehetne tudni.
Szerintem rossz helyesírású programozóként 30 fele járva és annó ötös magyar érettségit szerző srácként fogok tudni erre válaszolni:D
Szerintem először két részre kell osztani a helyesírási problémákkal küzködő embereket. Az egyik csoport régen se volt jó belőle, még a másik igen. Ugye akik régen se írtak helyesen, azok most se fognak és ők fogják a legnagyobb hibákat elkövetni amiket mindenki ismer, hogy pl mien, jukas és a társai. Te ő velük találkozol inkább, hát most facebookon a legtöbb csoportban nem a mester diplomás emberek fognak kommentelni:D nyílván nem ezen múlik, hogy valaki helyesen ír-e, de nagy a korreláció.
A második csoport azonban érdekesebb, mert ők tudtak helyesen írni és a lényegesebb dolgokra emlékeznek, de pl külön vagy egybe írnak olyan szavakat amiket nem kellene, nos én is ilyen vagyok. Nálam ez egyértelműen a magyar szövegek olvasásának hiánya váltotta ki + az, hogy alig írok magyarul, egyetemen is számoltam vagy programoztam, egyetem után pedig csak angolul írok szinte mindig hivatalos leveleket, dokumentációt, stb. Ez pedig az apróbb nyelvtani hibákat mind elő fogja hozni, mert hiába rögzült pl belénk az, hogy hogy előtt vessző van, mit írunk "ly"-vel és a társai, a külön és egyben írásra a szabályokat hamar elfelejti az ember, olvasás nélkül pedig esélyünk sincs még a megérzésünk alapján helyesen írni ezeket.
Én érteni vélem mire gondolsz.
Vagy tanulatlanság, vagy igénytelenség, esetleg a kettő keveréke.
Lehet vissza sem olvassa hogy mit vetett oda a képernyőre, csak bepötyögi, ahogy elsőre sikerült, aztán küldi is el.
én pl tabletről írok, ahol nem olyan egyszerű javítani, meg kényelmesebb a felajánlottat használni
mellékesen pedig már nem kapok rá rossz jegyet az iskolában, a neten vagyunk, a helyesírás pedig csak ajánlás, egyáltalán nem kötelező
persze hivatalos vagy üzleti levelet megfelelő helyesírással fogom megírni, de bocs a gyk nem az a szint
szokd meg kérdező
engem nagyon zavart az eszek iszok alszok, most már mégis benne van a nyelvtannácik Szent Könyvében
nagyon zavar a macska fel van mászva a fára, illetve az elmúlt években elterjedt kerül is pl a lecke megírásra került, iszonyat, de senki sem érdekel a nyomorom
#3 nem tanulatlanság vagy igénytelenség
az internet nyelve a beszélt nyelvhez áll közel nem az írott irodalmi nyelvhez
plusz sokan nem képzett gepirok, simán melléütnek
de itt vagyok én, a tablettel
fenti szó: gepirok
nem ajánlotta fel ezért lett ez. most a) vagy kitörlöm a teljes szót a g-ig, vagy megpróbálok bele pozicionálni ami nem szokott sikerülni
gyorsabb a törlés, és akkor jön a nyomva tartott e hogy legyen é. és azért nem é-m mert ahhoz nyomva kell tartani az e-t, váltani jelekre, kötőjel, vissza a betűkre, m, és így tovább. hát tudod mikor
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!