Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Csak engem bosszant, hogy sok...

Csak engem bosszant, hogy sok ember nem tudja helyesen leírni/kiejteni a nevem?

Figyelt kérdés

Nem bonyolult egyáltalán a keresztnevem, hogy ezt lássátok, le is írom ide: Kíra. Úgy tapasztaltam az évek során, hogy rengeteg honfitársunknak gondot okoz egy olyan egyszerű feladat, mint normálisan, helyesen leírni és kiejteni a nevem. Legtöbbször Kiraként hivatkoznak rám, még a személyi igazolványomban is ez a név áll. Hiába hívom fel rá a figyelmet, még visszakérdeznek, hogy biztos jól tudom-e a SAJÁT nevem. :D Megáll az ész. Az új iskolámban is volt ebből probléma, mivel Kíraként jelentkeztem, de Kiraként mentem a gimibe szintfelmérőt írni idegennyelvből...

Továbbá, egyáltalán érvényes így a személyi igazolványom? Hiszen mondhatni, nem az én nevemre állították ki (pedig az ügyintézőnek külön kihangsúlyoztam, hogy írom a nevem...).

Előre is köszi a válaszokat, és örülnék, ha ti is írnátok efféle tapasztalatokat. :)

2018. jún. 21. 20:31
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
92%
Gondolom a Kíra név a Keirából vagy a Kierából eredhet, tehát nem magyar eredetileg, ezért vesződnek a kiejtéssel. De végül is akkor jól értem, az zavar, hogy nem nyújtják eléggé az í betűt?
2018. jún. 21. 20:37
 2/26 anonim ***** válasza:
95%

Elfogadom, hogy kényes vagy a neved írására, de Neked meg azt, hogy igazából nem hasonlít semmire, így nehéz egyből megérteni és helyesen írni.

Cégnevünket szerencsétlenül választottuk, de egyszerű volt a megoldás, volt nálam egy viszonylag nagy betűkkel nyomtatott kis kártya, azt mutattam, olykor nem is mondtam.

Így nem írták el, nem sértődtem meg, rendben volt minden.

2018. jún. 21. 20:42
 3/26 anonim válasza:
90%
Engem Hellának hívnak. A vezetéknevemmel is vannak bajok,de ha azt megértették,akkor újabb egy óra mire felfogják a keresztnevemet,hogy nem Helga,Hanna és társai. Abba meg rendszeresen belefutok,hogy egy l-lel írják. Szóval én maximálisan mégértelek,de én ettől függetlenül is imádom a nevem.
2018. jún. 21. 20:47
 4/26 anonim ***** válasza:
56%
Milyen név az már, hogy Kína? Nyugi, csak ugratlak.
2018. jún. 21. 20:48
 5/26 anonim ***** válasza:
94%
Erről apám jut eszembe akinek a vezetékneve Nagy. Ha hangulatban van és kérik a nevét úgy szokta mondani, hogy "Nagi Róbert, a Nagi ipszilonnal van írva". Meg sem rezzen az arcuk ilyenkor az embereknek fel sem tűnik nekik😂.
2018. jún. 21. 20:48
 6/26 anonim ***** válasza:
95%

Valóban mindkét változat anyakönyvezhető.

[link]

Tévedés miatt kaphattad hivatalosan a rossz változatot. Lehet nevet kell változtatnod. Nem tudom hogyan megy ez, talán magyarorszag.hu-n fent van.

Meg azért lehet az is számít, hogy a születési anyakönyvi kivonatodban milyen név szerepel.

Ez a téma teljesen felettem áll, szóval csak tippelgetek.

2018. jún. 21. 20:53
 7/26 anonim ***** válasza:
16%

Kislány, kicsit nyugodtan visszavehetnél ebből a hatalmas mértékű egoizmusból és kényességből. Úgy tálaltad itt ezt a kis piti dolgot, mintha ez valami egész világot sújtó probléma lenne. Elhiheted, senkinek sem az az életcélja, hogy a noname kiruskának jól írják, ejtsék ki a nevét.

Puszike, kira

2018. jún. 21. 21:06
 8/26 anonim ***** válasza:
57%

Kit érdekel, hogy hogy írják a neved. Nekem a vezetéknevem lengyel eredetű, ezért viszonylag bonyolult, így szinte mindig van belőle valami kavarás. Vagy sz u helyett v vagy n, vagy az y helyett i, esetleg valami teljesen mást írnak le. Viszont nekem van annyi eszem, hogy lediktáljam a nevemet és utána megnézzem, hogy biztosan jól írták-e le.

Amúgy meg a kutyám Kyra, de még ő is kevesebbet ugat ha elírják a nevét, mint te.

2018. jún. 21. 21:26
 9/26 anonim ***** válasza:
97%
Engem Aliznak hívnak, eddig az összes iskolában, az összes névsorban hosszú í-vel írták, mivel így ejtik (egyébként ebben a változatban is anyakönyveztethető). Rendszeresen kérdezik azt is, hogy "magyarosan" írom-e, vagy úgy, hogy "Alice" (ami számomra wtf, azért nem egy olyan ritka név, amit soha ne hallott volna még az ember, mielőtt engem megismert). Én mindig röviddel írtam, így van írva a születési anyakönyvi kivonatomban, az összes igazolványomban is. Viszont senkivel nem veszekszem, ha helytelenül írják, főleg, ha jelentéktelen névsorokról, dokumentumokról van szó. Csak simán nincs kedvem/időm/energiám ilyesmihez.
2018. jún. 21. 21:43
 10/26 Metionin ***** válasza:
92%

Csak annyit szeretnék hozzászólni, hogy ha a személyidben rövid i-vel, van de hosszú í-vel anyakönyveztek, akkor ingyen ki kell cserélniük a személyidet. Nézzétek meg az anyakönyvi kivonatodat mert ez a későbbiekben okozhat problémát.

Nekem pl. 2 keresztnevem van és az egyik nem magyar, így a személyimben egyszer beírták vezetéknévnek...na mindegy lényeg hogy ingyen kicserélték.

2018. jún. 21. 22:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!