Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Kellemetes karácsonyt?

Kellemetes karácsonyt?

Figyelt kérdés
Van egy ismerősöm, aki nem azt mondja hogy boldog karácsonyt, hanem azt, hogy kellemetes karácsonyt. A névnapi/születésnapi felköszöntései pedig: boldogságosat! Az illető nem beszédhibás, nem szellemi fogyatékos, és mégis ikyenek a felköszöntései, a jókívánságai. Engem ezek egyre jobban irritálnak. A karácsonyi Kellemetes Karácsonyt köszöntésére azt válaszoltam hangsúlyosan, hogy én pedig boldog karácsonyt kívánok neki. Titeket is irritálnak a kellemes helyett kellemetes, a boldog helyett a boldogságos felköszöntések/köszöntések?
2022. dec. 24. 21:11
1 2 3 4 5
 21/42 anonim ***** válasza:
100%
Látom, hogy totál más moziban ülünk, nem is érted, mit írok, úgyhogy felesleges több energiát fektetnem a semmibe.
2022. dec. 24. 22:36
 22/42 A kérdező kommentje:
Szerintem nem gondoltad át, csak nekem estél. Szerinted pl a protokoll, etikett, ami szintén alapvető illenet kíván, szintén feleslegesek? Tehát szerinted ha valaki tegyük fel, a munkahelyén a felettesét köszönti fel, simán mondhatja hogy boldogságosat?
2022. dec. 24. 22:40
 23/42 anonim ***** válasza:
72%
Igen, simán. Mitől lenne valaki különb, mert magasabb pozícióban van? Ember ugyanúgy. Én meg pontosan azért nem vagyok hajlandó manírt ölteni magamra, mert másnak nem tetszik, hogy boldogságosat mondok a boldog helyett. Azzal nekem nincs dolgom, hogy más mit gondol. Azzal neki van dolga. Ez az önazonosság. Ezért vagyok én egy kellemetlen ember. Hogy belédálltam, azt is te érzed úgy, nekem azzal sincs dolgom. Jogod van bármit gondolni, ahogy nekem is.
2022. dec. 24. 22:45
 24/42 anonim ***** válasza:
76%
Örülj neki b+ hogy kellemetes üneppeket is kívánt. Ezzel már túl is teljesítette azt, amit megérdemelsz:))
2022. dec. 24. 22:49
 25/42 anonim ***** válasza:
18%
Ezzel a két szó használatával nem veszi komolyan a kívánságokat.
2022. dec. 24. 22:50
 26/42 anonim ***** válasza:
82%
Ja és engem nem az zavar, hogy valaki hogy kíván kellemes üneppeket, hanem az, hogy ezt kritizálja, és másoknak is szóvá teszi, milyen illetlenség, tahóság stb kellemetes karácsonnyal köszönteni mást. Azaz a te tahóságod zavar, hogy hangsúlyosan próbáltad ráeröltetni, hogy boldog karácsonyt illik mondani.
2022. dec. 24. 22:56
 27/42 A kérdező kommentje:
Lényegében igazad van. 50 év feletti, illetlen, tiszteletlen emberre "erőltetni" az alapvető illemet, valóban "tahóság". Remélem érted az iróniát.
2022. dec. 24. 23:23
 28/42 anonim ***** válasza:
74%
Egyik kifejezés se tartozik illetlen kategóriába. A boldogságos meg pláne nem. Egy örök optimista, művészi beállitottságú ismerősöm szokta így használni, és nem illetlenségből. Csupa jóindulat, és végtelen szeretet van benne, de nem szereti annyira a megszokott dolgokat. A kellemetes inkább valamelyik tájegység szavaihoz tartozhat, bár hallottam versben is. Így ez a két szó nem illetlen semmiképp, inkább attól függhet milyen hangsúllyal, hanglejtésben mondja valaki. Így a boldog karácsony is hangozhat illetlenül, ha olyan hangnemben mondod, pláne ha fel is emeled a hangod hozzá.
2022. dec. 25. 00:05
 29/42 anonim ***** válasza:
81%

Ezek régi szavak, Krúdy Gyula is használta. Mi ebben az elítélendő?

Hol van az elfogadás? Ő mindent megtett a maga illedelmességi szintjén, te álltál bele.

2022. dec. 25. 00:16
 30/42 anonim ***** válasza:
72%
Olvassál Mikszáthot, ott felfedezed hogy léteznek ilyen szavak!
2022. dec. 25. 00:18
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!