Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Az elhízás mióta lett ekkora...

Az elhízás mióta lett ekkora probléma a magyar társadalomban?

Figyelt kérdés

Igazából a hagyományos zsíros, cukros ételek régebb is voltak csak lehet nem ekkora mennyiségben, mint ma. Meg persze fizikai munkát is sokkal többet kellett végezni, szóval nem is lehetett annyira elhízni főleg falvakon.

Láttam amúgy képeket azt hiszem a 70-es évekből a Balatonról és ott az emberek döntő többsége normális súlyú volt, alig volt egy-két teltebb, mai szemmel nézve szinte hihetetlen, hogy átlagban mennyivel vékonyabbak voltak a középkorúak is, nemcsak a fiatalok.

2022. dec. 11. 15:57
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

10:

Na, nekem is ezt mondták 10 évesen :-) Meg ment ezerrel a zabáltatás.

Egy újabb trükk amúgy, hogy a ruhagyártók azonos méret elnevezésben növelik a méreteket. Tehát pl. ami 10 évvel ezelőtt S volt, azt ma XS-nek hívják, ami XL volt, azt L-nek, de még a számozott méreteknél is nagyobb lett ugyanaz a számozás. Így azt hiszi az átlagember, hogy nem is olyan vészes a helyzet, ugyanabba a méretezésbe belefér.

2022. dec. 12. 17:13
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

11es, köszönöm a kommentet. Pont az ilyen hozzászólásokért érdemes feljönni ide.

Ez egy valóban létező jelenség. Ha két márka ugyanolyan pólót árul, de ugyanaz a méret az egyiknél L, a másiknál XL, akkor a vevő inkább vásárolja meg az L-est. Mert jobban esik a közérzetének, hogy ő kisebb pólót hord, ergo megkapja a "nincs is velem baj" érzést.

Szép estét!

2022. dec. 12. 20:00
 13/18 anonim ***** válasza:

Ez tényleg így van, csúsztatják el a számozást. Férfiaknál is. Tízen éve az átlag L-es pólók, pulóverek voltak akkorák, mint ma egy M-es, sőt, külön szűkített és rövidített fazonú M-est kell keresni, különben a "kisebb" még nagyobb is. Volt is róla valami amerikai műsor, hogy ebből a méretezési ügyeskedésből plusz summát tud a kereskedelem kaszálni, tehát csinálni is fogják, mint a pénzinflálást meg a 99 végződésű árakat. Farmeroknál még durvább a helyzet, mert a szokásos csúsztatáson felül ugye a merev zsákvászonról évről-évre nyúlósabb anyagokra tértünk át, de nem a valós használati, vagyis nyúlt méretet méretezik rajta, hanem azt, ahogyan áll a szekrényben. Így aztán véznagyerek korom óta mai napig újból és újból 32-es (a valósában egyre nagyobb) méretem.

Egyszer előástak valahol egy sor régebbi, színre-fazonra már tetszetős, de sajnos, mint kiderült, nem annyira elasztikus nadrágot, ami nem a mostani méretezést képviselte. Kénytelen voltam a 33-assal is próbálkozni, volt már rá példa, de itt még abba se volt esélyem beleférni. Csak a tudatilag óriásinak tűnő 34-es méret jött rám, és az is szűkösen, meg voltam döbbenve. Ez lenne már a méretem, ha nem izélik el a számozást? Mindjárt jobban szembe tűnt, mennyit is vastagodtam. Pedig rugalmas anyagúakból jó a 32-es mai napig. Csak emlékszem, mikor életemben először kellett 31-es helyett 32-es méretet vennem, az 18 évesen volt, mert felment a súlyom 65-ről 70 kilóra. Most meg 91 kg vagyok, és mintha mi se változott volna, ruhaméret ugyanaz.

Megörülök, ha előkerül valami szekrény aljáról egy tök jó M-es póló, de úgy tíz évvel ezelőttről: M-es az nekem pont jó lesz! Aztán kiderül, hogy a köldökömig ér. Mostaniakba egy elefánt meg egy zsiráf együtt beleférne.

Nem csak az emberek, a ruhák is nőttek úgy másfél számot, csak az normalizálta vissza a dolgot az utóbbi időben, hogy egyre több helyen van lehetőség szűkebb fazonokat választani, amit melléírnak a címkén a betűnek, de még a legszűkebb is fél számmal nagyobb annál, ami 10-20 éve az átlag volt.

2022. dec. 13. 08:02
 14/18 anonim ***** válasza:

13:

Feleségem amiatt is szív, mert a legkisebb méretek kopnak is ki. Régen S-est hordott mindenből, aztán egyre nagyobbak lettek, áttért XS-re, de már a legtöbb márkából az XS nagy neki. Persze sokkal több most amiből van XS, mint 10 éve, de XXS sokkal ritkább, mint korábban mikor ugyanekkora volt az XS, mivel a lakosság hízik és a kis méretek egyre inkább rétegigénnyé válnak.

De az a durva, hogy ő átlagmagasságú és vékony, nem tudom az alacsony és vékony nők hol kapnak ruhák.

Igen, férfi méretekben is, én is szívtam már meg. Addig oké, hogy XL-ről L-re csökkent általában a méretem és van hogy már az L is nagy, de C&A-ban egyszer vettem egy farmert, aztán rá 3 évre covid közepén rendeltem egy ugyanolyan fazonú és ugyanolyan méretű farmert a webshopjukról, hogy úgysem kell próbálni. Erre bő lett. Pedig ugyanaz a számozása. És ott volt a régi, ami jó tehát nem én fogytam.

2022. dec. 13. 08:14
 15/18 anonim ***** válasza:
Ja, és az hagyján, hogy a divatmárkák csinálják, de a túramárkáknál is ez van. Nyilván benne van, hogy azok is rengeteg ruhát adnak el hétköznapi használatra, mert divat lett a hétköznapi célú túracucc, plusz egyre több mozgásszegény életmódot élő ember alibitúrázik (leparkolnak, járnak 500 métert, bezabálnak, de mindezt valami márkás túracuccban).
2022. dec. 13. 08:17
 16/18 anonim ***** válasza:
100%
Én biztos nem lennék jó kapitalista üzletelő... de törvénybe iktatnám, hogy metrikusan meg kell adni melyik ruha melyik irány mekkora, és jónapot. Nem pedig az, hogy 40 colos méretre kedvükre ráírnak egy 36-ost... Azt ugye az átvertek kétharmada úgyse ér rá visszacserélni.
2022. dec. 13. 08:21
 17/18 anonim ***** válasza:
100%
Teljesen egyetértek a 16-os válasszal. Betiltanám ezt a sumákolást a méretekkel. Legyen egyetlen mértékegység, amit mindenkinek alkalmazia KELL. Pólók, ingek, nadrágok, cipők, minden ruhanemű esetén. És igenis legyen minden gyártónál ugyanakkora az L-es, M-es, S-es ruha.
2022. dec. 13. 09:06
 18/18 anonim ***** válasza:
Volt egyértelmű méretezés: az európai a körméret cm-t osztva kettővel, az amerikai meg a colost(incsest) írja rá. Elvileg, gyakorlatban meg több centit hazudnak!
2022. dec. 13. 09:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!