Azok az emberek, akik képesek nyelvtörténészeket kioktatni a nyelvrokonságról, mit gondolnak magukról?
Most a nyelv egy példa volt, lehet akár más is. Sajnos annyi konteós kommentet látok mostanában az interneten. Még az egy dolog, hogy valaki elvitatkozgat ilyen dolgokról az ismerőseivel, de aki kioktat olyan embereket, akik 30 éve ezt kutatják, az komolyan, mit képzel magáról? Soha nem lenne képem kioktatni mondjuk egy fizikust a fizikáról. Az élet más területén olyan, mint bárki, de csak nem oktatom ki a szakterületéről. De olyan kommenteket is láttam már, nem egyszer, hogy az emberek az MTA kutatóit, tudósait szidják, hogy azok úgyis hülyék, nem értenek az adott területhez, és szinte legyintenek rájuk, hogy "ja, persze az MTA".
Komolyan, honnan jön ez az öntudat, hogy az emberek simán kioktatnak tudósokat?
Lehet, hogy most le leszek pontozva, de leírom a véleményem. Napjainkban az információk sokkal elérhetőbbek. az emberek olvasnak, hallanak, látnak dolgokat. Sokszor, amit mondanak nem maguktól találják ki, csak látták egy másik szakértő véleményét és azt ismétlik. Tulajdonképpen arról van szó, hogy sokan olyan dolgokról vitatkoznak a szakértővel, amikkel kapcsolatban a szakértők között sincs egyetértés.
Felhoztad a finnugor nyelvrokonságot. 15 évvel ezelőtt is sok történész bukott elméletnek tartotta. A Covid idején is sokan okoskodtak, de a virulógusok közt is voltak akik ellenezték az oltást. (Én coviddal voltam kórházban melettem kévő nő már 3. oltásán túl volt és rosszabul volt mint én.)
És akkor még az is előfordul, hogy egy szakértő egy előadáson saját magával kerül ellent mondásba és ezt hozzák fel "ellene". És nem tudja megmagyarázni.
Megint másik eset amikor olyat állít a szakértő amiről józan ésszel lehet tudni, hogy hülyeség. Én nem vagyok kormánypárti politikus, sem egészségügyi dolgozó, de mégis tudom, hogy a magyarországi egészségügy rendszerrel komoly gondok vannak.
Bocs ha hosszú lett a válaszom.
"Lehet, hogy most le leszek pontozva, de leírom a véleményem. Napjainkban az információk sokkal elérhetőbbek. az emberek olvasnak, hallanak, látnak dolgokat. Sokszor, amit mondanak nem maguktól találják ki, csak látták egy másik szakértő véleményét és azt ismétlik. Tulajdonképpen arról van szó, hogy sokan olyan dolgokról vitatkoznak a szakértővel, amikkel kapcsolatban a szakértők között sincs egyetértés."
Szerintem ez nem magyarázat. A tudósok, ha egymás között vitatkoznak, nyilván egy másik szinten teszik. Azért aki azt sem tudja, mi az a főnév, hogy akar hitelesen beszállni a vitába? Ez a látott ezt-azt dolog ilyen YouTube-videó akar lenni? Mert igen, én is sok ismeretterjesztő videót megnéztem már, de azért van, aki 30 éve kutatja, és az mindig sokkal mélyebb. Egyszerűen a tudomány nem úgy működik, ahogy sokan elképzelik. Az, hogy valaki olvagatott valamiről, nem egyenértékű azzal, hogy a tudósok vitatkoznak. Ez olyan, mintha én asztalosnak nevezném magam, csak mert raktam már össze IKEA-útort útmutató alapján, és jól sikerült.
"Felhoztad a finnugor nyelvrokonságot. 15 évvel ezelőtt is sok történész bukott elméletnek tartotta"
A történészek nem nyelvészek. És soha nem tartották annak, kizárólag a genetikai részén vitatkoznak, hogy genetikailag lehet-e közünk a finnekhez. A nyelvi részében nincs vita, és ha van, a történészek szava nem túl releváns.
" A Covid idején is sokan okoskodtak, de a virulógusok közt is voltak akik ellenezték az oltást."
Ugyanaz. Miért ellenezték. Bizonyára összetettebb okok miatt, mint Józsika, aki szerint gyíkember lesz tőle, meg meghal. Én amúgy rosszul voltam a Pfizer oltástól, nagyon. Nme szeretnék belőle még egyet kapni (előtte másmilyet kaptam), de nem gondolom, hogy 3 fejem nő tőle.
Én is tanultam magyart az egyetemen, de persze nem vagyok tudós. Azt már egy alapszakkal is lehet tudni, hogy a nyelvrokonság nem a szavakon múlik. Akik vitába szállnak a nyelvészekkel, jellemzően szavakat sorolnak. Sőt, olyat is láttam már, ahol valaki a mosógép (!) szót hozta fel példának a nyelvrokonságra, ami nyilván egy újkeletű kifejezés. Az ilyen emberek egyértelműen nincsenek a tudományon belüli viták szintjén.
13-assal értek egyet.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!