Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Azok az emberek, akik képesek...

Azok az emberek, akik képesek nyelvtörténészeket kioktatni a nyelvrokonságról, mit gondolnak magukról?

Figyelt kérdés

Most a nyelv egy példa volt, lehet akár más is. Sajnos annyi konteós kommentet látok mostanában az interneten. Még az egy dolog, hogy valaki elvitatkozgat ilyen dolgokról az ismerőseivel, de aki kioktat olyan embereket, akik 30 éve ezt kutatják, az komolyan, mit képzel magáról? Soha nem lenne képem kioktatni mondjuk egy fizikust a fizikáról. Az élet más területén olyan, mint bárki, de csak nem oktatom ki a szakterületéről. De olyan kommenteket is láttam már, nem egyszer, hogy az emberek az MTA kutatóit, tudósait szidják, hogy azok úgyis hülyék, nem értenek az adott területhez, és szinte legyintenek rájuk, hogy "ja, persze az MTA".

Komolyan, honnan jön ez az öntudat, hogy az emberek simán kioktatnak tudósokat?

2022. nov. 19. 18:02
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Hát, biztos az, de pont ez az, amit nem tudok benne megemészteni. Azért a személyes ismerőseimen inkább azt látom, hogy ha valaki valaminek a szaktekintélye, akkor nem kioktatják, hanem kérdeznek tőle. Például van helyi kulturális rendezvény, ahova meghívnak ismert írókat, kutatókat stb., és lehet velük beszélni. Persze ez biztos másik kör, mint a konteósok, csak megdöbbentő, hogy egyesek miket hisznek magukról.
2022. nov. 19. 18:44
 12/19 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy most le leszek pontozva, de leírom a véleményem. Napjainkban az információk sokkal elérhetőbbek. az emberek olvasnak, hallanak, látnak dolgokat. Sokszor, amit mondanak nem maguktól találják ki, csak látták egy másik szakértő véleményét és azt ismétlik. Tulajdonképpen arról van szó, hogy sokan olyan dolgokról vitatkoznak a szakértővel, amikkel kapcsolatban a szakértők között sincs egyetértés.

Felhoztad a finnugor nyelvrokonságot. 15 évvel ezelőtt is sok történész bukott elméletnek tartotta. A Covid idején is sokan okoskodtak, de a virulógusok közt is voltak akik ellenezték az oltást. (Én coviddal voltam kórházban melettem kévő nő már 3. oltásán túl volt és rosszabul volt mint én.)

És akkor még az is előfordul, hogy egy szakértő egy előadáson saját magával kerül ellent mondásba és ezt hozzák fel "ellene". És nem tudja megmagyarázni.

Megint másik eset amikor olyat állít a szakértő amiről józan ésszel lehet tudni, hogy hülyeség. Én nem vagyok kormánypárti politikus, sem egészségügyi dolgozó, de mégis tudom, hogy a magyarországi egészségügy rendszerrel komoly gondok vannak.

Bocs ha hosszú lett a válaszom.

2022. nov. 19. 19:29
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
12 nek,5ös vagyok. Akiről írtam,ő nem szakértők közötti vitákról beszél,nyilván nyelvészetből nincs is olyan háttere, hogy egyáltalán megértse a szakértők közötti vitákat. Boldog-boldogtalan kiad konteós könyveket, önjelölt nyelvészek, civilben ingatlankereskedők, fogorvosok, nem tudom mik. És ontják magukból a hülyeséget. Állítjak, hogy a tudóstársadalom összefogott ellenük mert nem akarják, hogy kiderüljön AZ IGAZSÁG. Na ilyeneket kell nekem hallgatnom.
2022. nov. 19. 19:35
 14/19 anonim ***** válasza:
12-es vagyok. Ha csak a sima konteós elméletekről van szó az más. Itt sok esetben az meghúzódhat a háttérben, hogy túl sok volt a hazugság. Látható, hogy az összefogások mögött politikusokat sejtenek mindig. Róluk pedig tényleg nehéz elhinni, hogy igazat mondanak. Annyira sokat hazudtak, hogy az ember már reflexből azt mondja minden állítására, hogy hazudik. Ha egy politikus azt mondja kék az ég, akkor is. Ezzel persze csúnyán átesnek a ló túloldalára. De sajnos magától az átlag ember nem tudja biztosan eldönteni melyik állítás igaz és melyik hazugság. Így viszont tulajdonképpen egyformán kell kezelni az össze állítást. Vagy minden hazugság, vagy mind igaz. Előbbi esetben tagadja az igaz dolgokat is, utóbbi esetben beszopja a hazugságokat is.
2022. nov. 19. 19:45
 15/19 A kérdező kommentje:

"Lehet, hogy most le leszek pontozva, de leírom a véleményem. Napjainkban az információk sokkal elérhetőbbek. az emberek olvasnak, hallanak, látnak dolgokat. Sokszor, amit mondanak nem maguktól találják ki, csak látták egy másik szakértő véleményét és azt ismétlik. Tulajdonképpen arról van szó, hogy sokan olyan dolgokról vitatkoznak a szakértővel, amikkel kapcsolatban a szakértők között sincs egyetértés."

Szerintem ez nem magyarázat. A tudósok, ha egymás között vitatkoznak, nyilván egy másik szinten teszik. Azért aki azt sem tudja, mi az a főnév, hogy akar hitelesen beszállni a vitába? Ez a látott ezt-azt dolog ilyen YouTube-videó akar lenni? Mert igen, én is sok ismeretterjesztő videót megnéztem már, de azért van, aki 30 éve kutatja, és az mindig sokkal mélyebb. Egyszerűen a tudomány nem úgy működik, ahogy sokan elképzelik. Az, hogy valaki olvagatott valamiről, nem egyenértékű azzal, hogy a tudósok vitatkoznak. Ez olyan, mintha én asztalosnak nevezném magam, csak mert raktam már össze IKEA-útort útmutató alapján, és jól sikerült.

"Felhoztad a finnugor nyelvrokonságot. 15 évvel ezelőtt is sok történész bukott elméletnek tartotta"

A történészek nem nyelvészek. És soha nem tartották annak, kizárólag a genetikai részén vitatkoznak, hogy genetikailag lehet-e közünk a finnekhez. A nyelvi részében nincs vita, és ha van, a történészek szava nem túl releváns.

" A Covid idején is sokan okoskodtak, de a virulógusok közt is voltak akik ellenezték az oltást."

Ugyanaz. Miért ellenezték. Bizonyára összetettebb okok miatt, mint Józsika, aki szerint gyíkember lesz tőle, meg meghal. Én amúgy rosszul voltam a Pfizer oltástól, nagyon. Nme szeretnék belőle még egyet kapni (előtte másmilyet kaptam), de nem gondolom, hogy 3 fejem nő tőle.

Én is tanultam magyart az egyetemen, de persze nem vagyok tudós. Azt már egy alapszakkal is lehet tudni, hogy a nyelvrokonság nem a szavakon múlik. Akik vitába szállnak a nyelvészekkel, jellemzően szavakat sorolnak. Sőt, olyat is láttam már, ahol valaki a mosógép (!) szót hozta fel példának a nyelvrokonságra, ami nyilván egy újkeletű kifejezés. Az ilyen emberek egyértelműen nincsenek a tudományon belüli viták szintjén.

13-assal értek egyet.

2022. nov. 19. 19:55
 16/19 A kérdező kommentje:
Még valami: például a humán tudományokban az, hogy valamiről vitatkoznak, még nem jelenti, hogy az adott dolog hülyeség volt. Nyelvészetnnél maradva: Chomsky ma már némileg meghaladott, egyes új irányzatok ellentmondanak neki. Ez nem jelenti, hogy Chomsky tévedett, csak hogy ő egész egyszerűen kizárt bizonyos dolgokat a kutatásból. Attól még a módszere használható, csak kérdés, hogy mire. Például autista gyerekek nyelvhazsnálatára mondjuk nem.
2022. nov. 19. 19:57
 17/19 A kérdező kommentje:
Még egy dolog: aki nem tanulta a témát, el se tudja dönteni sok esetben, mi a hiteles forrás. Oké, vannak világhírű források (David Attenborough, Stephen Hawking), de ha csak lát valamit a YouTube-on, hogy dönti el, mi az igazság? Ott vannak - ha a nyelvészeti témánál maradunk - ismeretterjesztő videók harvardi profoktól is, és vannak olyanoktól, akik szerint a magyar nyelv a Napból jött.
2022. nov. 19. 20:00
 18/19 anonim ***** válasza:
Mert egyszerűbb megérteni az estimese szintű hülyeségeket, mint komolyabban beleásnia magát a témába.
2022. nov. 24. 06:13
 19/19 A kérdező kommentje:
Oké, de aztán ki is oktatja a hozzáértőket. Nem csak a saját ismerőseit.
2022. nov. 28. 00:30
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!