Ugye a kemény munka idővel beérik?
"Mondjátok, hogy a kemény munka egyszer beérik és nem lesz ennyire rossz"
Nézd, ez attól függ. Alapvetően persze: alaptétel, hogy az el nem használt, hanem okosan visszaforgatott erőforrás megtöbbszörözi magát később. Ha most többet tanulsz, az versenyelőny azokkal szemben, akik nem. Ha most nem veszel fel diákhitelt, az pénzügyi előny azokkal szemben, akik igen.
Nekem is volt olyan időszakom, amikor hülyének éreztem magam, mert állandóan gályáztam, tanultam, a sógornőmék meg élvezték az állam támogatásait, és mindenféle kerti sütögetőt építettek, nyaralni járogattak. Mostanra meg tök megfordult a sztori, mert ők gályázhatnak az öt gyerek mellett mindketten, hogy győzzék fizetni a dolgaikat, nekünk meg ki van fizetve a családi ház, bőven teszünk félre is, a munkám is tök jó, stb.
Ugyanakkor csak azért, mert most keményen dolgozol, önmagában még nem lesz jobb később. Attól lesz jobb, mert az energiádat és idődet a MEGFELELŐ helyre teszed! Ezzel kapcsolatban két mondatod gondolkodtatott el:
Az egyik: "Utálom a szakom és utálom a munkám." A kemény tanulás lényege az, hogy később kényelmesebb életed legyen, mert jobb állásod van. Ha viszont utálod azt az állást, akkor neked az az állás sohasem lesz jó. Ha olyat tanulsz, amit nem szívesen csinálsz később, akkor nemhogy jobb nem lesz tőle később, de egyenesen, hülyének fogod magad nézni, hogy azért cseszted el a fiatal éveidet, hogy később is utálhasd a munkádat.
Bár gyanítom, hogy a kutya inkább a második mondatnál van elásva: "volt egy haláleset, de a temetésre se tudtam menni, mert zh-m volt, ez is nagyon bánt". Ennyit egyetlen munka, vagy iskola sem ér meg! Nem kell minden zh-t megírni, nem kell mindig a maximumot hozni. A munka egy eszköz a jobb élethez, nem az élet értelme! Ha a munka elveszi tőled az élet fontos dolgait, gyűlölni fogod, ha rossz, ha jó.
Én évekig játszottam azt, hogy munka és két kisgyerek mellett iskolá(k)ba jártam, másodállásom volt, meg a megörökölt gazdaságot is igazgattam. Beérett ugyan a gyümölcse, mert van egy kifizetett családi házunk úgy, hogy a feleségemnek nem is kellett dolgoznia. Csak éppen így visszatekintve én ebből egy percet sem tudtam kiélvezni, egy állandó teljesítménykényszer és problémamegoldás volt minden egyes rohadt napom. A saját házamat egy púpnak éreztem a hátamon, amin túl akartam már esni, hogy legalább azzal ne kelljen foglalkozni. Jelenleg a gerincproblémáimra fűzőt hordok 37 évesen, meg a pszichológushoz járást tervezem.
Szóval röviden a tanácsom: olyan magot vess el, aminek a gyümölcsét jó ízzel meg tudod enni, és annyit, amennyit még jó ízzel meg tudsz művelni. Ha túlvállalod magad, akkor hiába sok a gyümölcs, nem fog ízleni. Egyszer csak azon kapod magad, hogy a munkád és ez életed nem téged szolgál, hanem te szolgálod ki azokat, annak meg, ha belegondolsz mifasz értelme van?
De, magam tartom el. Kapaszkoj meg, még a tandíjat is magamnak fizettem. Kurvára megy nektek is a sebnyalogatás, de hogy egy hangyányit előrébbmozdítsátok a dolgokat, az már nem. Mi olyan kurvára nagy rakétatudomány abban, hogy valaki többet dolgozik és jobban tesz félre akkor, mikor nem kell ezzel párhuzamosan tanulnia is? Biztos sokkal jobb zh meg vizsgaidőszak közepén szopni még a munkával is 8 órákat, igazad van, véletlenül se tanácsoljunk neki semmi konstruktívat, csak nyalakodjunk vele együtt, hogy megtérül a szenvedése, aminek jelentős részét annak köszönheti, hogy képtelen tervezni! Igazad van édesem. Hány éves vagy, 17?
"Nem az erősséged 15-ös a matek. 500 ezret először is nem keres meg egy végzettség nélküli ember 2 hónap alatt 0 tapasztalattal, legalábbis erre nem."
Nem keresel meg 160 ezer forintot havonta? 😂 Mert a nyár 3 hónap édesem, ha nem tűnt volna fel. Június első hetében még letolod a vizsgáidat, ott van tisztán 3 hónapod arra, hogy dolgozz. Egy gyárban némi túlórával 300 000 ftot össze lehet szedni egy hónapban. És az a kibszott gyár, nem valami prémium hely. A legtöbb diákmunka órabére ma már 1500 forint, de legyen, számoljunk szaros 1000 ftos órabérrel. 21(munkanapok száma egy hónapban)*8*1000 = 168 000 ft. Kényelmes 8 órás munkával megvan ennyi könyörgöm. De egyébként egyetemista, ha egy icipicit szakirányú diákmelót választ, már megvan az 1500-as órabér. 4 éve, mikor én voltam hasonló helyzetben és az a rohadt adókedvezmény sem volt, már akkor is megvolt... És még emellé korrepetáltam munka után.
"Másodszor pedig ha meg is keresne 500 ezret ha elosztod 12 hónappal erős 40 ezer jön ki, ami mint tudjuk csak egy nagybevásárlás összege. De mindegy."
Segítek, mert nem én vagyok az, akinek nem megy a matek: 12 hónap van egy évben, ha kivonod belőle a nyári szüneted, az 9-10 hónap. Erre az időszakra tennéd félre azt a félmilliót, ha nem tűnt volna fel. Ha elosztod 9-10 részre az 500 000-t kurvára meg fogsz lepődni, hogy mit kapsz eredményül. Igen, 50-60 000 ftot kerekítve.
"Dolgozok és tanulok, nem elsősorban a pénzhiányra utalt a kérdésem, hanem a kimerültségre, elégedetlenségre"
Nem lennél kimerült, ha átcsoportosítanád a dolgaidat. Nem basztatni akarlak, de komolyan. Dolgozz többet akkor, mikor nem kell tanulnod. Ha nem akarod megnyújtani évekkel a képzésed, hogy mégtovább legyél ebben a szarban, akkor igyekszel mindent megtenni azért, hogy levedd a válladról a terheid egy részét arra az időszakra, mikor tanulnod kell.
Szerencsés az az ember, aki nem szorul erre, de én is rászorultam. Kurvára nem akarok mártírkodni, csak nem ártana az agyatlan hisztéria mellett kicsit gondolkodni is. Attól, hogy más máshogy /jobban csinálta, nem kellene vergődni a saját taknyotokban, hogy hőőő hülye vagy matekból, hőőő te sem tartottad el még magad. Nem hálátlan gecınek kell lenni és lepontozgatni mindenkit, aki tanácsol is valamit léleknyaldosás helyett, hanem gondolkodni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!