Melyik szóbeli, kiejtésbeli hibát tartod a legidegesítőbbnek a magyar nyelvhasználatban?
Én attól mászok falra, ha valaki így beszél:
"nálla", "tőlle", "mi bajja".
Nem, ez már tényleg nagyon régi. 15-20 évvel ezelőtt az akkor ~60 éves tanáraimtól is hallottam már ezt a szót. Szerintem a nagyszüleim is használták anno.
Bocs, nem olvastam vissza.... A "be-" igekötő indokolatlan használata nem zavar senkit?
bealszik, bevállal, stb. stb.
Lehet, hogy van olyan eset, amikor indokolatlan a használata, de szerintem a példáid nem jók. A bevállal nem egyezik meg azzal, hogy vállal vagy elvállal, szerintem kicsit mást fejez ki, mint ahogy a bealszik is. Bealudni lehet egy filmen, hirtelen, gyorsan, olyan helyen, ahol éppen nem kéne, aludni vagy elaludni pedig este az ágyban :) Szerintem ezek a "be-" igekötők sokszor jól ki tudják fejezni az adott dolgot, nélkülük kicsit más a jelentése a szavaknak. De mondom, biztos van olyan szó is, ami elé felesleges tenni, mert nem jelent kicsit se mást tőle a szó.
- "az miatt", "az mellett"... mondjuk ez inkább nyelvhasználat, de leginkább szóban hallom
- megyek Görögbe / Olaszba (dettó, mint az előző)
- "a autó", "a egér" - amikor valaki nem használja
- "az orrodat is tisztítsa" jellegű igehaszálat
- "megyek a boltban", "szobába vagyok"
- eszek, lakok stb
- röneszansz, párfüm stb. kiejtések
- katólikus, pósta, szallag, szöllő, barrikád kiejtések (ez lehet, hogy inkább tájnyelv, de attól még idegesít)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!