Melyik szóbeli, kiejtésbeli hibát tartod a legidegesítőbbnek a magyar nyelvhasználatban?
Én attól mászok falra, ha valaki így beszél:
"nálla", "tőlle", "mi bajja".
Ne keverd a tájnyelvi kiejtést a nyelvi hibával.
Én pl. nagyon szeretem hallani a különféle
tájnyelvi beszédet. Nagyon gazdag a szókincsük.
Azért, mert a magán-és mássalhangzókat másképp ejtik,
mint a lecsupaszított, szegényes köznyelvi kiejtés,
attól még azok szépek, értékesek.
Alföldön, Felvidéken, Délvidéken, Erdélyben is más-más
a kijetés, a szókincsük is egyedi, különleges.
Balassi Bálint az egyik legnagyobb költőnk felvidéki volt
és palóc tájnyelven beszélt. És így, tovább.
"úgyhogy " , " mondom ", "aszongya " és "izé" ezeket használja sok ember beszélgetésnél, telefonálásnál. Ki tudnék a világból szaladni ezektől.
A pöszeség, selypítés és hadarás mellett, ami nem nyelvtani ugyan, de nagyon sok nő beszél így.iskolákban már lehet, nincs logopédia.
9.-nek: Nyírségben mondják így.
Engem a külön írt igekötös igék idegesítenek halálra.
El ment, be ugrott, stb...
Tudnék helyett tudnák és társai, ezeket mindig apám mondja, a feleségével mi meg kijavítjuk. :D meg a “túrista”
Az előttem lévők jól felsorolták a többit. Nem azt mondom, hogy kifutok ezektől a világból, nem is igazán szoktam kijavítgatni az illetőt, de nekem fontos a normális, tiszta beszéd (most nem a tájszólásokról beszélek), neten is olyanokat olvasok néha, hogy fogom a fejem… Anyám egyik 3 diplomás barátnője leírta, hogy “muszály”, mondom úristen…
Igekötő helytelen használata, hosszú-rövid magánhangzó felcserélése (pl: leiróm, biztósitom, lányóm stb.) Ezen kívül -ba, -be (megyek németbe, magyarba) és a nálla tőlle nekem is. Jut eszembe még az enyi ennyi helyett.
Mostanában annyi helyesírási hibáktól hemzsegő szöveget/hozzászólást láttam, hogy elgondolkodtam, senki nem tanult?
Fiunk helyett "fiúnk", már amennyiben nem arra gondol, hogy fiújuk van közösen.
"Megvezet". Döntsd el, hogy megtéveszt vagy félrevezet.
Erőltetetten jópofiskodó tükörfordítások, "ezt nem láttad jönni" és hasonlók.
- szebb ETTŐL
- EVVEL/AVVAL
- NÁLLA
- megyek OLASZBA (pfej)
- BOLTBA vagyok
- TŐLLE
- okés igék helytelen ragozasa
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!