Akik azt hangoztatják hogy "a borravaló csak adható, nem kötelező", ők szoktak borravalót adni általában vagy sosem adnak?
Igen, adok, viszont felháborítónak tartom, hogy a szervízdíjat beleszámolják egy étteremnél. Így is a legtöbb több ezres haszonnal dolgozik. Legutóbb párommal jártunk úgy, hogy 2 koktélt ittunk, ami került kb 6500 Ft-ba, és erre még 800 Ft szervízdíjat számoltak fel. :O
Miért nem lehet ez önkéntesen csinálni, így is a legtöbb vendég ad borravalót, de ez az erőszakosság már sok.
Étteremben szoktam. Kivéve, ha valamivel kifejezetten elégedetlen vagyok. Pl. volt már, hogy bunkó volt a felszolgáló, vagy rossz volt a kaja, másféle húsból készült, mint amit az étlapon feltüntettek.
És akkor se szoktam, ha van szervízdíj. Kivéve, ha egy felszolgáló foglalkozik végig velünk és kifejezetten kedves.
Egy koktél, vagy egy-egy ital esetén nem szoktam még borravalót is adni.
Főleg manapság, amikor mindig kártyával fizetek. Régen volt, hogy kerekítettem az összeget, hogy könnyebb legyen visszaadniuk.
Én hangoztatom, de adok. Általában bejáratott helyeim vannak, ahol elégedett vagyok, és ezt jelzem vele.
Új helyen ha nem adok, annak már oka van.
Ezt gondolom én is.
Ahol eleve szervízdíjat számolnak fel, azt pofátlanságnak tartom és ilyenkor már nem is szoktam adni semmit. Pedig amúgy megajándékoznám a pincért, de úgy, hogy már eleve rajta van 10% a kajámon, bocsi, de nem.
Plusz, ha nincs szervízdíj, akkor adok, ha úgy érzem, mindent megtett a pincér értem ÉS a kaja is jó volt.
Ha a kettőből egy kiesik, már nem adok. A múltkor 8000 forintot hagytunk ott és jól sem laktunk, minden ízetlen volt, több dolgot lehagytak a rendelésből stb. a fenének sincs kedve ilyenkor még egy ezrest adni.
Viszont ahova rendszeresen járunk, ott baromi jó a kaja és rendszerint kedves felszolgálókat kapunk, akik nagyon figyelmesek. Nekik mindig szoktam adni.
Én adok, akkor, ha kifejezetten jó a kiszolgálás az adott vendéglátóipari egységben / fodrásznál, ill. "átvételkor fizetős" futárnak akkor, ha van úgy címletem otthon. Ha PinkPandáról rendelek, általában adok borravalót előre a netes felületen.
De nem mindig adok - ha kifejezetten rossz a kiszolgálás, akkor nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!