Mit gondoltok arról, hogy vendéglátásban dolgozom, de nem tehetem el a borravalót?
Azt szoktam mondani: nem kötelez senki, hogy ott dolgozz.
Menj olyan helyre, ahol kevesebb a kifogásolni való.
Ja, hogy az nem olyan egyszerű? Ez ilyen dolog..
A főnök is ugyan úgy dolgozik velünk, lehet, hogy azt sajnálná, hogy csak az alkalmazottjai dobnák szét a pénzt? Biztos fura lenne tartani a markát a borravaló 1/4 részéért, ezért inkább megtartja az egészet.
Tavaly egy másik helyen dolgoztam, ott olyan szépen működött ez. Ha valaki pl. délre jött dolgozni, akkor előtte lett szétosztva a pénz, és ő onnantól gyűjtött, hogy már elkezdte aznap a munkát. Szerintem az korrekt volt.
Arra gondoltam még, hogy a fogyasztás miatt zsebeli be a pénzt, de ennyi erővel mi van a konyhai dolgozókkal, akik nem is termelnek borravalót, szóval ez nem lenne ésszerű magyarázat.
"A szerződésemben benne van, hogy engem illet a borravaló,..."
Ez a lényeg. Ha a gyakorlatban nem így van, akkor feljelentés, ha nem mond ellent Mt-nek.
Ahol gyűjtik a borravalót, ott általában záráskor szétosztják.
A konyhai dolgozóknak is jár, hiszen ők is dolgoznak azért, hogy te felszolgálni tudjál bármit.
A szétosztás persze a főnöktől függ, hogy milyen arányban, kinek ad.
Azt, hogy mindenkinek ki kellene végre állnia a munkahelyen a hülye főnök ellen. Odanyomni elé a szerződést és megmutatni, hogy ha ez áll benne akkor ehhez tartom magam és ennyi.
Ha ott a szerződés és feketén akarnak még többet az embertől és mindenki csinálja akkor végül is nem a főnök a hülye.
Jó lenne a magyaroknak kicsit összeszedniük magukat és jobban ragaszkodni a jogaikhoz meg a rohadt szerződéshez amit aláírnak és oda le van minden írva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!