Van manipuláció abban, amikor valaki ilyet mond, vagy csak szimplán félreérthetően van megfogalmazva?
"Megértem, ha azt mondod (bár nem mondtad), hogy haragszol rám azért, amit tettem, de hidd el, megvolt rá az okom."
A beszélő mintha tényként kezelné, hogy haragszanak rá. Ugyanakkor a feltételes "ha" szót használja az elején (a "hogy" helyett, ami tényt fejezne ki), és zárójelbe még hozzá teszi, hogy "bár nem mondtad", ezzel arra célozva, hogy ő nem állítja biztosra, hogy haragszanak rá (mivel valóban nem mondták, csak feltételezés). Viszont, ha nem biztos abban, hogy fennáll ez a harag, akkor (egyelőre legalábbis) nincs mit "megérteni", ráadásul szükségtelen előre mentegetőzni, hogy "hidd el, megvolt rá az okom".
Szerintetek itt inkább egy óvatosan megfogalmazott tényként állításról van szó, vagy inkább egy bizonytalan feltételezésről? Vagyis burkoltan kijelenti, hogy haragszanak rá, vagy pedig csak elejét akarja venni a haragnak az előre mentegetőzéssel?
Te tényleg ilyen szemantikai apróságokon görcsölsz?
Ha van valakivel egy problémád azt át kell beszélni, hogy tisztázzátok, nem pedig mondattani elemzést tartani.
"Ha van valakivel egy problémád azt át kell beszélni, hogy tisztázzátok, nem pedig mondattani elemzést tartani."
Épp az a baj a manipulátorokkal, hogy nem várhatsz tőlük egyenes beszédet. Azt hittem, ez világos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!