Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Manipulatív lennék?

Manipulatív lennék?

Figyelt kérdés
Szóval nagyon érdekel engem a pszichológia, az hogyan is működik az emberek agya nagyon sokszor próbálok bele látni más emberek fejébe, kíváncsi vagyok mit gondolnak és mi van a szavak mögött. Érdekelnek a különböző manipulációra használt módszerek, főleg azért érdekelt ez mivel nem akartam manipuláció áldozata lenni, és tudni akartam kit tartsak távol magamtól. Az egyik legérdekesebb dolog ami foglalkoztat az a testbeszéd és milyen hatással van más emberekre, azt is tudom mennyire számít az a információ amit befogadok mert ez nagy mértékben hatással van a fejlődésemre. Tudom, hogy nagyon sokat számít az milyen módon is beszélek magammal, régen majdnem mindig önmagamban monológot folytattam arról mennyire szánalmas, kínos, idióta vagyok és ez nagyban befolyásolta az egész énképemet. Ezert már pár éve pont az ellenkezőjét teszem próbálom magammal elhitetni, hogy mindenkinél jobb vagyok és még ha nem is hiszek ebben úgy vettem észre, hogy sokkal jobb az önbizalmam és sokkal jobban teljesítek minden téren. Attól, hogy próbálom beszélni magamnak, hogy mindenkitől jobb vagyok ez még nem azt jelenti, hogy rosszul, lenézően tekintek másokra, néha azt vettem észre, hogy ez egy védelmi mechanizmus mivel ha valaki valami nagyon csúnyát mond rám, akkor szoktam ezt a monológot folytatni magammal. Nagyon őszinte embernek tartom magamat, lehet ez nem teljesen igaz minden adott esetben, de próbálom ezt követni és ha beszélgetek valakivel, akkor el szoktam mondani például a testbeszédes dolgot és van pár ember aki ez után nagyon távolságtartó lett, holott eszem ágában sem volt bárkire is használni azt a tudást amit önállóan tanultam. Persze voltak alkalmak amikor használtam valamit annak érdekében, hogy meg kapjak valamit ami kell nekem, de ez maximum 3x történt meg, abból is 2 ittas állapot alatt volt és 1 olyan alkalommal amikor nem láttam más ki utat mert úgy éreztem nagyon sok minden forog kockán. Mind három dolog olyan szituáció volt ahol valamit bevetettem annak érdekében, hogy egy kisebb változást érjek el és mind3 után bűntudatom is volt. És tudom attól még, hogy ittasan csináltam ezt a dolgot 2 alkalommal, ettől nem lesz a dolog kevésbé súlyosabb. Nem tudom, hogy velem van a gond, vagy mások reagálják túl azt, hogy érdekel az emberi tudat. Rossz ember vagyok attól, hogy tudok ezekről a dolgokról? Ne osszam meg ezt az érdeklődésem más emberekkel? 20/f

2022. máj. 13. 02:52
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

"próbálom magammal elhitetni, hogy mindenkinél jobb vagyok és még ha nem is hiszek ebben ... Nagyon őszinte embernek tartom magamat..."

Épp csak saját magadat vered át, mint a mellékelt ábra mutatja...

"ha beszélgetek valakivel, akkor el szoktam mondani például a testbeszédes dolgot és van pár ember aki ez után nagyon távolságtartó lett"

Ha ezek olyan emberek, akik még nem is nagyon ismernek, akkor ne csodálkozz...

"Persze voltak alkalmak amikor használtam valamit annak érdekében, hogy meg kapjak valamit ami kell nekem"

Akkor igen, manipulatív vagy - de ha 20 év alatt csak három ilyen volt, akkor mégsem annyira. Te magad is azt írod, hogy "persze", vagyis hogy szerinted is természetes, hogy néha azért csinál ilyet az ember.

"Rossz ember vagyok attól, hogy tudok ezekről a dolgokról?"

Nem.

"Ne osszam meg ezt az érdeklődésem más emberekkel?"

Ne, mert fárasztó hallgatni. :)

Arra viszont vigyázz, hogy sose rúgj be.

2022. máj. 13. 05:43
 2/6 anonim ***** válasza:
74%
Ha manipulatív vagy szerintem semmi gond nincs vele, mindannyian egymást manipuláljuk valahogyan.
2022. máj. 13. 06:22
 3/6 anonim ***** válasza:
87%
Plusz ez az önbecsapás káros dolog, szerintem ettől nem fogsz megváltozni. Amúgy meg akkor változik az ember ha elfogadja önmagát olyannak amilyen valójában, és az én példámat hozva, tobbnyire onbizalom hianyos vagyok egyes napokon, de megesik mikor meg tulzottan magabiztos.
2022. máj. 13. 06:25
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem vagy manipulatív. Az nem ezt jelenti. Inkább csak X szituációban hqsználtad a tudásod. De egy mqnipulwtív ember ezt nem csak alkalom adtán teszi, hanem sokkal gyakrabban. Mondjuk én sűrűbben élnék vele a helyedben ;)
2022. máj. 13. 12:20
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2022. máj. 13. 22:01
 6/6 anonim ***** válasza:
Gondolatokat nem fogsz latni tole de a szandekot igen
2022. jún. 13. 15:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!