Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » A vidékiek miért utálják a...

A vidékiek miért utálják a Budapestieket?

Figyelt kérdés
A 21. században nem elmaradt gondolkodás ez, hogy valakit elítélnek csak azért, mert fővárosi? Nem mondom hogy mindenhol, mindenki, de sok ilyen esettel találkoztam.

2022. júl. 23. 15:42
1 2 3 4
 31/34 anonim ***** válasza:
Budapestiként úgy gondolom, hogy azt a tényt nem fogadják el szívesen a vidéken élő emberek, hogy mindent a fővárosban döntenek el és sokan úgy is viselkednek a fővárosi emberek közül, mintha nekik épült volna a bolygó, - pedig "ha a paraszt nem szarik, az úr éhezik"! Az ellentéteket az generálja, hogy nem fogadják el kölcsönösen a vidéki és a fővárosi emberek a másik régió létjogosultságát, - pontosabban azt, hogy egyik sem létezhet a másik nélkül. Az értelmiség a fővárosban, nagyobb megyei központokban összpontosul, de aki a természet működéséhez, élelmiszerek előállításához ért, azok meg vidéken élnek. A kölcsönös tisztelet nem kerülne pénzbe senkinek, de egyszerűbb gyűlölködni, mint gondolkodni - sok ember esetében.
2022. júl. 24. 23:40
 32/34 anonim ***** válasza:
Van egy alapvető tévedés sok ember részéről. A tévedés oka, hogy a fontos emberek nagy része Budapesten él, mert mégiscsak az a központja sokmindennek. Viszont ez fordítva nem működik, tehát attól, hogy valaki budapesti, nem lesz különb senkinél. Szóval a fordított gondolkodású, fölényeskedő budapestiek miatt sokakban előítélet alakult ki, azért tűnhet úgy, hogy a vidékiek utálják a budapestieket.
2022. júl. 24. 23:58
 33/34 A kérdező kommentje:
Értem, ez szomorú dolog. Én Budán nőttem fel, de nagyon szerettem vidékre járni, a friss levegő, a kedves emberek, a nyugalom. De sajnos 2000 után kezdtek megváltozni a dolgok lassan, előszőr Nyugat -Magyarországon, 2004 után meg Kelet-Magyarországon is. Az egyetlen hely ( megye) az országban , ami megtartotta valamiért a régi tradicióit az Békés megye. Nem tudom miért, de ott az elmúlt 22 évben nem sok változás történt. Ugyanolyan jófejek, kedvesek az emberek mint előtte, megvan az igazi vidéki hangulat, ott nem érzem azt a negatívumot, hogy fővárosi vagyok. És nem tudom mi a titka annak a megyének....🙂
2022. júl. 25. 05:17
 34/34 anonim ***** válasza:

Budapesten tényleges pesti proli körökben szóba se kerülnek soha a vidékiek. Középisztály szellemi munkát végző körökben sem, több száz emberen keresztüli tapasztalatomat mondom. Az aglomerációból jövők között néha azért hallani.

Ellenben Zala, Veszprém, Vas, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-bereg megyei, sok éves és nagyszámú tapasztalatom alapján a falusiak és a kisvárosiak utálják a budapestieket. Az egyenes utálat nem jön ki azonnal, csak hosszas beszélgetés és bizonyos mennyiségű alkohol fogyasztás után. De előbb, vagy utóbb kibukik.

Néhány helyen migráns szintén utálják a 'pestieket'. A puhány pestizés meg általános egészen addig ameddig be nem bizonyosodik, hogy ez fordítva van. Aztán csak pislognak, meg lárszik, hogy nem bírják túltenni magukat rajta, hogy mind hosszútávon, mind gyors nagy erőkifejtésven alulmaradtak. Kemény fizikai, normális pesti munkás ember bizony kemény állatfaj és többet szenvedett életében mint rengeteg falusi ember. De ezt nem bírják mehemészteni. Mert olyan nincs, hogy valaki tályékozottabb és még keményebb is ugye.

Az is általános, hogy 'mindent Pest kap'. Tekintve, hogy az ország ötöde lakik Budapesten és az ország gdp-jének a 38%-a termelődik a fővárosban, az állam aránytalanul kevés pénzt kap. Persze alapból nem is lenne szüksége annyi állami támogatásra a több beáramló pénz miatt, de mivel pl. az iparűzésit imádják elvenni a nem fideszes önkormányzatoktól és mivel azoknak a kapott pénzek zöme stadionokra és túlárazott és vagy kihasználatlan irodaházakra megy el a ner-es haveroknak, így továbbra is fennáll, hogy Budapest aránytalanul keveset kap. Ismét egy dolog amit a falusiak zöme nem hajlandó elfogadni.

A magasabb fizetés pedig nem jobb fizetés, mert az élet annyival drágább Pesten.

Persze értem én, hogy rossz érzés egy 400 fős faluban elfeledettnek éreznie magát az embernek, de az egy panelház lakossága, olykor csak a fele. Elhanyagolt panelházban kieső külkerületi, rossz közlekedéssel és közeli munkahelyek nélkül ugyan ezt érezheti valaki Pesten is.

Persze mikor magyar teljesítményekről van szó akár tudományosan, akár kultúrálisan, akkor persze büszkék Budapestre, de amúgy meg a K anyjukat.

A Budapesti elnyomásról meg annyit, hogy 2018-fidesz 33%(49-16% a határon túliak miatt), 2022-38%. Az ország lakosságának ekkora százaléka szavazott a fideszre. Konkrétan 2018-ban az ország egyharmada akarta csak ott látni a fideszt és ennek a zöme vidéki szavazat és ezzel lett kétharmados 'tejhatalom'. Egyharmados kisebbség gyakorolt hatalmat a többségen. Ennyit a vidék elnyomásáról. El tudom képzelni, hogy most mennyien puffognak a tényeken...

Tulajdon nevek elé pedig szabályos névelőt tenni. Más kérdés, hogy valakinek szokatlan. Ellenben az mindenkinek szokatlanul hangzik, hogy 'úgyhatárizott UNESCO, hogy a világörökség része lesz.' Mindenki így mondaná, hogy 'úgyhatárizott AZ UNESCO, hogy a világörökség része lesz.'

Ez ugyan az mint a meg van éve, vagy íva kérdése. Szabájos, csak nem szoktunk hozzá. De ha azt mondjuk, hogy le vagy sz#!%-va azzal senkinek nincs baja. Ott pont az zavrná a füleket, hogy ha azt mondanánk lesz#%-t vagy. Szóval a névelő kérdése nyelvtanilag lezárt kérdés, mindenki máshogy szokta... Bocsánat! Szokja 🤣🤣🤣🤣🤣

okt. 21. 08:40
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!