Mit tegyek? A gyerekemnek irreális vágya van, már szerintem depressziós lett, hogy valószínűleg soha nem valósul meg. Mennyi idő elfogadnia, hogy ez van?
Van egy olyan motivációs tényező már gyerekként is, hogy kompetencia-motívum. Vagyis amikor az illetőt nem a jutalom vagy a munka eredménye motiválja, hanem az, hogy képes elvégezni, hogy egyre többet tud és egyre jobban csinálja azt. Ez alapvetően mindenkiben megvan szerintem és bár sok esetben gúnyosan szokták használni, igenis létezik olyan, hogy "az elvégzett munka örömet". Mikor van egy feladatkupacod és te odateheted a pipát az egyik feladat mellé vagy leveheted a tábláról a cetlit és összetépheted, amin az adott feladat van.
Éreztem már azt, amit a gyerkőcöd, amikor hiábavaló volt a munkám. A szakmámban dolgoztam, de elég alja munkakörben, ráadásul eléggé következetlenül adták a feladatokat, sokszor a feléig sem jutottam, már szóltak, hogy mégsem az kell, mégsem úgy kell, csináljam újra. És hiába tűnt nagyritkán izgalmasnak elsőre valami (bár az is ritka volt), mikor ilyesmi történt, hiába fizették ki, legszívesebben otthagytam volna a picsába.
Na aztán felvettek az általam vágyott munkakörbe egy pörgős helyre. Volt mentoring meg azért mögöttem is volt akkor már két diploma a szakmámban, de eléggé a nulláról kezdtük a betanulást és eléggé mélyvízben éreztem magam. Mégis, nekem valahogy ez tett jót, ez motivált, hogy nem kell azt csinálnom, amit már tudok, hanem kutakodnom kell, utánajárnom dolgoknak viszonylag nagy szabadságfokkal, egy kreatív munkakörben ráadásul. Na, én azóta szeretek dolgozni, pedig néha annyira piszkálja a fantáziám egy-egy feladat, hogy otthon is nekiülök keresgélni még.
Nem mindenkinek jók ezek a laza munkakörök vagy a babusgatás. Én kifejezetten hajlamos vagyok úgy érezni, hogy az időmet vesztegetem nyúlfarknyi összegért, ami helyett ezer más dolgom lenne. De ha elmerülök valamiben, repül az idő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!