Igazából melyik a legjobb napi időbeosztás?
Az például lehet a legjobb, hogy 8 óra munka, 8 óra pihenés/alvás, 8 óra szórakozás/szabadfoglalkozás?
Vagy hogy a legjobb, hogy az ember biztosan kialudja magát, teljes emberként bemenjen dolgozni X órát, és a többi szabadidejét a családjával, vagy azzal töltse, amivel csak szeretné?!
36/f
"hogy az ember biztosan kialudja magát"
Igen, jól látod, ez az alapja mindennek. Éppen ezért abból érdemes kiindulni, hogy ez mindig meglegyen: napi 8 óra biztosítása arra, hogy az ember nyugodtan aludhasson (aztán ha csak 7-7,5 lesz belőle, az se baj, de legyen meg a lehetőség akár 8-ra is), méghozzá rendszeresen.
És az sem mindegy, hogy mikor alszik az ember: ha éjjel dolgozik és nappal alszik, az sokkal kevésbé jó, mint éjjel aludni. Nekem a 10-től 6-ig válik be legjobban. Ahhoz viszont, hogy 10-től már tényleg aludni tudjak, mondjuk 9 körül ki kell kapcsolni minden képernyőt, mert ezek ébren tartanak, túl kell lenni a zuhanyozáson meg a fogmosáson is mondjuk már fél 10-kor, mert azok felébresztenek akkor is, ha már álmos vagyok, szóval jó, ha olyan 9-től indul az esti program: zuhanyozás-fogmosás után már csak nyomtatott könyvet szabad olvasni elalvásig, vagy valami altatós típusú zenét hallgatni, de én pl. az emberi beszédre, beszélgetésre tudok legjobban elaludni, szóval a rádió jól jön, főleg, ha magától kikapcsol mondjuk 20 perc múlva.
Reggel mindenképpen innom kell egy nagy bögre (lehetőleg meleg) italt, mert ha nem teszem, megfájdul a fejem valamikor nap közben, és nem múlik el a fejfájás egész estig, ami nem csak saját magammal kiszúrás, hanem rányomja a bélyegét mindenre: az emberi kapcsolatokra (fejfájósan nyűgösebb vagyok, türelmetlenebb, stb.). Enni is eszem legalább pár falaltot, de az ivás a legfontosabb (a reggelit később folytatom, vagy nevezhetjük azt már akár tízórainak is).
Ha korábban ott kell lennem a munkahelyemen, mint általában (vagy később is ráérek bemenni, vagy nem otthonról a munkahelyre megyek, hanem pl. nyaralni, stb.), akkor az a szempont, hogy az otthonról indulás előtt másfél órával csörögjön a vekker, mert nem szeretek reggel kapkodni, szeretem, ha van időm felébredni is, teázni is, stb.
Jó esetben már este megnézem az időjáráselőrejelzést és előkészítem azokat a ruhákat, amiket másnap fel akarok venni. Erre azt mondják, hogy időt lehet vele spórolni, de ez nem igaz, mert este ugyanannyi időbe telik ezt megtenni :) - viszont kevésbé stresszes a reggel, ha nem akkor jövök rá, hogy ja, de ma esni fog, ezért nem vehetek fel szandált, mint tegnap, hanem félcipő kell, ahhoz viszont nem passzol a nyári nadrág, amiben leginkább kedvem volna menni, stb.
Aztán hogy hogyan alakul a nap többi része, arra általában már kevésbé van befolyásom, de ezek az alapok, hogy esélyem legyen rá, hogy a lehető legjobban alakuljon a nap.
Egyébként meg ezer éve keresem én is az ideális napirendet, szólj, ha megvan! ;-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!