Miért gondolják ezt az INFP típusról?
Sok pozitív vélemény is van, de most nem ez lenne a lényeg. És persze egyik személyiségtípus sem tökéletes, de most a felesleges, alaptalan negatív sztereotípiákról lenne szó.
Sokan azt hiszik, hogy az INFP-k listák, nem csinálnak semmi hasznosat csak álmodoznak, depressziósak, tuti van minimum egy mentális betegségük, traumájuk, és folyton sírnak, és képtelenek a felnőtt életre, képtelenek éretten hozzáállni az élethez.
Ami ebből igaz lehet az az érzékenység. De miért lenne negatív tulajdonság, hogy átérzik más érzéseit, és ki is mutatják azt, nem akarnak egy darab érzéketlen tuskónak tűnni?
Több INFP ismerősöm is van, és is majdnem az vagyok (ENFP majdnem introveltált, inkább ambivertált) és egyáltalán nem igazak rájuk ezek. Gyermeki fantáziájuk van, gyermekien idealisták, de sok dologban sokkal érettebbek mint bárki más, és nagyon jól kezelik a nehézségeket, akkor is pozitívak maradnak, ha minden összedől, mert látják a jót a negatív dolgokban is, és tesznek a jóért. És akkor ezek az emberek gyengék, és lusták?
Szerintem példaértékű, hogy pozitívak, idealisták, kedvesek maradnak nehezebb időszakokban is, és ki merik mutatni az érzéseiket bátran, annak ellenére, hogy sokan emiatt elítélik őket.
(hozzáteszem, lehet hogy csak én botlottam bele pont ilyen INFP-k be, és tudom, hogy a sztereotípiáknak pont ez a lényege, hogy nem mindenkire igaz, csak általánosít, de sokat teljesen alaptalannak tartok)
Nektek mi a véleményetek ezekről a sztereotípiákról, és az INFP-kről? Van INFP ismerősötök?
Kérlek, ne itt gyűlölködjetek, ha éppen nem szimpi ez a típus. A negatív véleményekre kíváncsi vagyok, építő kritikára szintén, de a gyűlölködésre nem, és felesleges is lenne azt a témát egy veszekedésbe vinni.
Nem úgy értettem a diszfunkcionális típust, természetesen személyre gondoltam.
Kijött egyszer ENFP (inkább ambivertált vagyok, 54%-os I-vel) de inkább INFJ volt mindig kamasz koromban. :D
Van egy úgynevezett kognitív funkció teszt. Ez fontosabb, mint a sima betűk, ugyanis ezek sorrendje és típusa is más az egyes típusoknál.
Extravertált érzés Fe a fő kognitív funkciója egy ENFJ-nek. Egy INFP fő funkciója az introvertált érzés Fi. Ez egyfajta ideológiát, értékrendet jelent, az ehhez való ragaszkodást, szinte teljesen egocentrikus (emiatt vagyunk makacsok). Az Fe pedig másokkal törődik, kifelé fordul, nem a saját belső világából építkezik és befogadja mások belső világát. Nekem erős Fe-m van a funkció teszt alapján (INFJ-nél ez másodlagos, de náluk is erős funkció, tényleg jól törődnek más emberekkel).
Nyitott vagyok általában és szorgalmas, mert a másodlagos kog. funkcióm az Ne, extravertált intuíció. Ez kifelé fordul, külső motivumokból állít össze ötleteket, ihleteket, néha nagyon durva asszociációk jönnek ki ebből, amik sokak számára teljesen érthetetlenek, főleg ha az alapból sem logikus, érző értékrendre, az Fi-re épül. Egy ENFP-nek ez az elsődleges funkciója, szerintem nagyon menők az ENFPk :D. Csak sokszor az ötleteikből nem lesz megvalósult termék, ugyanis rossz tulajdonságuk lehet az, hogy hamar elunják magukat és nem fejezik be, amit elkezdtek. Ehem... ez rám igaz sajnos, de igyekszem végigvinni a legtöbb kis projektemet. Az ADHD, vagy sima ADD gyakori lehet ezen típusoknál. Nekem valószínű ADDm van, de most nem tudom, a gyógyszertől talán, de sokkal jobban egyben van a figyelmem és kitartóbb is.
Az Fe használók amúgy szeretnek rendszereket, csoportokat és gondolkodásmódokat változtatni, alakítani, létrehozni. Pl: jókora vallási vezetők lehetnek ha elvontabb síkra visszük, de alapból is jók vezetőnek általában, csapatjátékosok, a csapat érdekei az elsők. :D
Az Fi használók sokszor nem jó vezetők (nem kedvelik az irányítást, főleg az ilyen szétszórt emberek nem, mint én) és általában nem is szeretnék saját elképzeléseiket másra erőltetni. Inkább csak elfogadó vagyok, nem szeretem a radikális, szélsőséges nézeteket és a fekete-fehér, igen-nem gondolkodást.
Legjobb barátnőm INFJ. Mélyen vallásos és sok végletben gondolkodik. Szerintem ez amúgy nagyobb biztonságot ad! Kereteket az életben. Szürke zónában több a bizonytalanság, de több a szabadság is. Persze saját szabályaimhoz tartom magam. Azt nem tartom fontosnak, hogy más is ezekhez tartsa magát, vagy egyetértsen.
De pl; nem dohányzom, nem tudom elképzelni, hogy vallást gyakoroljak, nem viselem el, ha szeretek valamit, lelkesedem valamiért, akkor valaki kioffolja a pozitív érzéseimet. Pl: szeretem a macskákat. Nem túl empatikus válasz erre az, hogy aha, én viszont gyűlölöm őket. Sok ilyet kaptam és számomra ezek a dolgok érthetetlenek. :D Valakit letolni a negatív érzései miatt általános dolog. Dehogy ma már a pozitívakat is teljesen általános érvényteleníteni? Lépj tovább, hagyd, hadd szeresse, amit te úgysem fogsz és beszéljetek másról. :)
Egyébként a legtöbb zseni és kutató Ne használó. Létező dolgokból létrehoznak gondolatban valami újat, de ehhez kellenek a külső ingerek. Pl: emiatt motivál egy INFPt beülni egy előadásra illetve meghallgatni más nézőpontokat, amik új gondolatokat sarkallnak. :D Olvasni már kevésbé izgalmas, ebben nincsenek más emberek, igazi külső ingerek. Ni használók, mint INFJ barátnőm viszont igazi könyvmoly, nagyon gyorsan olvas is (én nem is olvasok gyorsan, mert folyton asszociálok valamire, haha).
A rajzolás pedig a belső világ manifesztációja, az Fi-Ne kapcsolódása. Belső kreatív világ leképezése, befogadás helyett a megjelenítése annak, ami belül leképeződik.
INFP tulajdonság az ingerekkel való túltelítődés (hamar elfárad az idegrendszer), persze ki lehet okos trükökkel zárni ingereket, mint a buszon a fülhallgató zene nélkül. :D Én sem bírom a zajt meg a szagokat főleg. A munkahelyemen csőstől van mindkettő, szerintem ez is baj. És ingázok is, amihez ugyancsak nem mindig van humora az embernek. :D
De ezek olyan dolgok, hogy bárkit zavarhatnak. Csak a hozzám hasonlókat valószínűleg még inkább. Emiatt van fokozott igényünk a csendre és a magányra minden egyes nap, legalább 1-2 órácskát.
Hát innen vagyok benne biztos, hogy INFP vagyok. ^^
röviden tömören, mert legtöbbször érzés alapján cselekszik (Fi dom) , és nem érzi úgy, nem teszi meg.
Ne különböző ötletek generál a fejében így álmodozónak hívják, nem gyakorlatias , Inkább fejben van mint cselekedne.
Ezen felül kell kerekedni és használni az alsóbb rendű funkciókat (Te, Extrovertált gondolkodás) és cselekedni , ötletet megvalósítani.
utolsó vagyok
Én kedvelem az INFP ket, pont az ilyen idealista, egyedi viselkedessel amit átadnak olyan nyugtató ,hiteles, aranyosak.
Csak néha elutasítjak a logikát tény, vagy személyesen vesznek néha dolgokat.
Pl Aurora-énekes , Luna- Harry Potterből van egyfajta vibe amit kevés típus tud átadni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!