Melyek a legjobb (magyarul is elérhető) MBTI tesztek?
A 16personalities teszttel nagyon nem vagyok kibékülve, nagyon sokszor ferdíti az eredményt, pontatlanok a kérdések. Ezenkívül persze tény, hogy nem a Jungi funkciókra épül, csak a betűkre, emiatt sokszor olyan típusnak is félretipizál valakit, aminek a funkciói még csak közel sem állnak a valódi személyiségtípusához.
Számos jó (funkciókra épülő) tesztet láttam már, viszont azok angolul voltak. Magyarul a 16personalitiesen kívül csak a Szellemszikrák tesztjét ismerem.
Ismertek még jó magyar teszteket?
Én nem szeretem a teszteket, mert becsapósak lehetnek.
A csirek2 által belinkelt tesztben is vannak olyan kérdések, amik hasonlítanak a 16 personalities kérdéseire. Csak néhány példa:
"A kötelezettségeket próbálod elkerülni"
"Féken tudod tartani a vágyaidat és a kísértéseidet"
"Nehezedre esik az érzelmeidről beszélni"
"Gyakran sietve csapod össze a munkád"
Ezek mind olyan dolgok, amiken tudatosan lehet változtatni. Én például teljesen mást válaszoltam volna pár évvel ezelőtt ugyanezekre a kérdésekre, mint most. Az MBTI típus viszont nem változik, csak a funkciókat fejleszted.
Személyes példából kiindulva nálam a tervezés, a kitartás, az empátia és az asszertivitás is olyan dolgok, amiket tudatosan építettem be a személyiségembe. Ha nem kényszerítettem volna magamat, hogy döntéseket hozzak, új ismereteket szerezzek, teljes káosz uralkodna az elmémben, és céltalanul bolyonganék a világban.
Legalább egy csúszkát vagy több radio buttont rakhattak volna bele, hogy az igen/nem-en kívül "többnyire" vagy "ritkán" is lehessen, hogy árnyalja az összképet.
Továbbra is azt mondom, hogy a kognitív funkciók tanulmányozása a legjobb mód a személyiségtípus meghatározására, vagy esetleg személyes konzultáció egy szakértővel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!