Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Nárcisztikusként soha nem...

Nárcisztikusként soha nem lehet boldog?

Figyelt kérdés

2022. máj. 20. 01:22
1 2
 1/12 franciasrac ***** válasza:
12%
De, boldog vagy arról, amennyire szépnek tartod magad
2022. máj. 20. 01:42
 2/12 A kérdező kommentje:
úgy értem igazi boldogságot soha nem kaphatok?
2022. máj. 20. 01:59
 3/12 franciasrac ***** válasza:
0%
Mert nárcisztikusnak tartod magad?
2022. máj. 20. 02:05
 4/12 A kérdező kommentje:
ma diagnosztizáltak ezzel a "személyiség zavarral",és döbbentem rá, hogy a ösztönös cselekedeteim valóban nem egészségesek.
2022. máj. 20. 02:23
 5/12 franciasrac ***** válasza:
20%
Hát boldog lehetsz még sok alkalomra, a nárcisztikus csak azt jelenti, hogy imádod magadat
2022. máj. 20. 02:28
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
Arra van a terápia
2022. máj. 20. 05:03
 7/12 anonim ***** válasza:
92%

A nárcizmus nem pusztán idézőjeles személyiségzavar. Vidd végig a terápiát. Korábbi barátnőm egyértelműen és elég komolyan nárcisztikus volt. A manipuláció mestere volt. Először olyannak mutatta magát, amilyen nőre vágytam, majd miután megerősödtek az érzelmeim iránta, mesterien kialakította bennem az erős kötődést, innen már csak egy lépés volt, a mesterségesen kialakított generált viták végén minden alkalommal, aztán már folyton saját magamat hibáztassam azért, amiért nem működik a kapcsolat.

Egy példa, hogy érthető legyen:

Előző nap megbeszéltük, hogy másnap délelőtt korán átjön és együtt főzünk, áthívjuk ebédre a szüleit is. Reggel kitakarítottam az egész lakást, elmentem bevásárolni, előkészültem és vártam. Vártam. Közben nyilván megkérdeztem, hogy akkor mikorra várható. Közölte, hogy éppen az anyukája körmét csinálja, utána siet. 2 óra múlva írtam neki, hogy ebből ebéd már nehezen lesz így, de ha végzett, akkor jöjjön. El sem olvasta az üzenetet. Délután 1 körül rákérdeztem, hogy most akkor estére várható az érkezése? Nem gond, csak szóljon és nem várom otthon. Azonnal elolvasta és jött a hibáztatás, amiért szerinte én csak estére várom, miközben ő az egész napot velem akarta tölteni, de úgy látszik én nem így akartam. Az körmözés után elaludt, de annyira akart jönni. Viszont így már nincs is kedve az egészhez, nem jön. Miattam. Én idióta meg még majdhogynem valóban hibáztattam is magam. Abban a helyzetben legalábbis átfutott az agyamon, hogy lehet valóban én írtam félreérthető módon?!

Másik:

1 héttel kb a mozi időpontja előtt megvettem 2 jegyet egy filmre, amire kiváncsi volt ő is. A vetítés napján reggel még meg akarta nézni, örült, hogy a premier napján látjuk is, majd nem sokkal később közölte, hogy én csak rá erőltettem az egészet, amúgy is fáj a feje, nem akar menni. Jó, oda adtam a jegyeket a munkatársamnak. Utána pedig azon sértődött meg, hogy ilyen helyzetbe és felesleges kiadást is generáltam. A jegyeket egyébként én vettem..

Ez már az igazi személyiségének a megnyilvánulása volt. Szépen levetkőzte azt az álarcot, amit az elején viselt, amivel elhitette velem, hogy mennyire egymásnak valók vagyunk. Csupa olyan dolgot művelt és mondott, amivel bizonyítani próbálta, hogy szuper lesz minden együtt. Hát nem volt az. Egy fontos momentum is csak utólag esett le. Durván a múltban élt. Mikor ott voltak neki a korábbi kapcsolatai, akkor azok sem kellettek. Majd mikor tovább léptek már, akkor döbbent rá, hogy jaaa, szerelmes volt végülis. Dehogy volt. Csak az egoja nehezen viselte, hogy már nem utána futnak és pótolhatóvá vált, sőt, a következő lány sokkal jobb nála. Szüksége van arra, hogy a felépített köteléket megszakítsa váratlanul, majd a függővé tett másik fél bele essen az önhibáztatás csapdájába, őt az egekig magasztalva. Erőt ad neki az, hogy szenvedni látja a másikat. Saját maga miatt, mert ezzel kb az önmaga fontosságát és szerethetőségét látja bizonyítottnak. Az igazi hülye persze én voltam, mert belül tudtam, hogy idióta vagyok, de akkor már késő volt. Brutál erős, szerelemnek hitt kötelék alakult ki akkoriban bennem is. Nyilván nehezen szakadtam el tőle, próbáltam visszacsinálni a dolgokat, de ezzel csak mélyebbre süllyedtem, saját magam aláztam és eszközt adtam a kezébe az üzeneteimmel ahhoz, hogy a hűséges barátnőinek mutogatni tudja, hogy már megint kerestem. Ettől kapta a neki szükséges életerőt. Be kellett látnom, hogy abban a helyzetben ugyan más módon, de én is személyiségzavaros lettem végül. Függő. Na ezt sikerült levetkőznöm és később megtaláltam a valódi párom, akivel kiegyensúlyozott kapcsolatban, egyenlő felekként, boldog házasságban élek azóta is. Itt már 50-50% az, amit bele teszünk mindketten. Vele nem volt meg az egyensúly, én pedig akaratlanul is túlkompenzáltam. A 100%-nak akkor is meg kell lennie, ha az egyik fél csak 20-at tesz bele. Viszont ez olyan túlkompenzálást igényel a másik oldalról, ami már szintén beteges.

30 éves múlt, nem volt egészséges kapcsolata korábban és nagy valószínűséggel azóta sem. Ne is legyen, legalábbis olyan férfivel ne, aki a szívét-lelkét beleadná, mert komoly szenvedést okozna annak is..

Kedves kérdező. Csináld végig a terápiát és fogadd el a kritikát és a tükröt, amit a pszichológus tart eléd. Próbálj meg változni, változtatni azon, amit most ösztönös döntésnek érzel. Te már megtetted az első és legnehezebb lépést. Beláttad, hogy a döntéseid nem egészségesek és szakemberhez fordultál. Ne húzz bele egy ilyen kapcsolatba senkit.

2022. máj. 20. 06:32
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Terápiával lehetsz az, de nehéz munka.
2022. máj. 20. 10:21
 9/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a válaszát. Mentek a zöldek.

Igazán sajnálom 7-es a történteket. Amíg nem állították elém a tükröt és magyarázták el mit tettem, nem is gondoltam hogy ez mennyire durva a másik fél számára.

Rengetegszer végig mentem nagyon sok emberrel ezen a dolgokon. Amikor elkezdek beszélgetni valakivel hamar felakad a horogra. Rádöbbentem hogy azért mert beszéltetem az illetőt kérdésekkel, de magamról nem mondok sokat. Ez az a pont amikor eltölti az illetőt a bizalom irántam, majd valami kezd alakulni (részéről).

Magamról szinte nem soha nem beszéltem, de az illetőt kiismertem már addigra, tudtam mit szeret, mit nem, miről lehet beszélni. Aztán egyre mélyebb és mélyebb pontra és bizalmasabb részhez jutottunk.

Itt ugye a másik félnél már kialakul valamiféle kötődés, úgy érzi jó velem beszélni, velem lenni.

Ez az első két fázist foglalja magába.

Ezután változtak meg a dolgok mindig. Sikerült kideríteni, hogy nárcisztikus személyiségzavar nálam annak hatására alakult ki, ami gyerekkoromban történt. Szüleim az állandóan a tökéletest akarták, és ha valami nem úgy ment ahogy ők szerették volna akkor elfogadás helyett büntetés jött. Ennek hatására lettem rákényszerítve a manipulálásra és az emberek gyenge pontja megtalálásában.

Legtöbbször a leggyengébb pont az érzelmi összezavarás, amit a volt párod pontosan úgy csinált, tudat alatt, ahogy én is tettem. Persze most csupán a szerelmi kapcsolatról beszélünk.

Szóval nálam ezek a típusú válaszok, tettek leginkább a védekezésnek tudható be. A személyiségem tudat alatt mindig próbál védeni és kaptak az eddigi emberek tőlem durva választ mindig, megértő helyett.

A legnehezebb része hogy sokszor nem érzem, mit lehetne helyesen tenni. Próbálom a másik helyébe képzelni magam, de ez csak is tiszta fejjel megy, ha úgy érzem valaki támad akkor a reflexből megint a védekező mechanizmus lép életbe.

Van hogy emiatt 2-3 hétig vagy tovább nem beszéltem olyan emberekkel akik próbáltak segíteni. Bár akkor másképp láttam, és nem úgy hogy segíteni akarnak.

2022. máj. 20. 12:52
 10/12 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nagyon jó, hogy foglalkozol magaddal, és elkezdesz rálátni, hogy mit csináltál másokkal, és törekszel a jóra. A nárcizmusnak vannak fokozatai, és ha te képes vagy belátni, hogy mit csinálsz, akkor van esélyed rá, hogy javuljanak a társas kapcsolataid.
2022. máj. 30. 19:58
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!