Hogyan tudnék leszokni a panaszkodásról?
Ne ugy értsetek, hogy leállok másoknak panaszkodni, inkább a negatív dolgokat veszem észre. Nagyon zavaró, mert mindig hamarabb veszem észre a rosszat valamiben, mint a jó oldalát. Emiatt nem tudom igazán élvezni, amim van, amiben vagyok, mert a rossz oldalát veszem észre. Emiatt pedig rossz döntéseket is hozok, pl felmondtam a korábbi munkahelyemen a negatívumok miatt, aztán meg megbántam, mert nem vettem észre, hogy valójában milyen előnyei voltak...
Hogy tudnám ezt megtanulni, hogy a jót, pozitívat vegyem észre a dolgokban és ne a rosszat, negatívat?
Ez alapvetően egy mindset kérdés, ami leginkább szocializációból fakad és a Magyarországon igen erős a panasz kultúra sem sokat segít a leküzdésében. A tudatos szemléletformálás és önmagad módszeres emlékeztetése sokat tud segíteni benne, ahogy #1 és #3 is írta, hogy a döntési helyzetekben emlékeztesd magad, hogy alaposabban körül kell járni a dolgokat.
Bár szerintem ennél is összetettebb a helyzet, mert sok esetben nem feltétlenül egyértelmű, hogy valami előny vagy hátrány. Nagyon szubjektív és pillanatnyi helyzettől függő lehet az értelmezése, hogy valamit előnynek, vagy hátránynak tekintesz.
Pl. A legtöbb ember hátránynak tekinti, hogyha rugalmatlan a munkaideje, vagy munkarendje mert mindig fix mennyiséget és állandó rendben, módosítási lehetőség nélkül kell bejárni. Viszont más helyzetben meg a kiszámíthatóság, tervezhetőség lehet előny is.
Ugyanígy a legtöbb ember hátránynak tekinti, ha hétvégén kell dolgoznia, mert úgy hétvégén nem lehet a családdal, nem mehet hétvégi programokra. Viszont egy csomó másik embernek meg a hétvége nem annyira fontos és akár sokkal többet is érhet számára, hogy ő inkább dolgozik hétvégén, hogy hét közben tudjon tanulni, vagy máshol dolgozni, a családos kollégák még örülnek is neki, ha cserélni akar velük, hogy ő dolgozzon inkább hétvégén.
Érdemes olyan könyveket olvasnod, amik ebbe az irányba nyitják ki egyre jobban a szemed. Minél több féle helyzetről találkozol az általad megszokottól eltérő értelmezésekkel, annál inkább rászokik a te gondolkodásod is. Nagyon inspiráló tud lenni, hogy mások mikor hogyan látták meg egy problémában, nehézségben a lehetőséget.
Nekem egyik kedvenc ilyen könyvem Ryan Holidaytől Az akadály maga az út, de szerencsére egyre több ilyen könyv elérhető. Bryan Tracy Főnix szemináriumát nem ismerem, de több jó könyvét olvastam neki is, úgyhogy egy próbát szerintem ez is megérhet.
Érdemes észben tartani, hogy az olvasással nem az a cél, hogy mindent hiánytalanul elfogadj és úgy használj. Könnyen lehet, hogy egy többszáz oldalas könyvben csak egyetlen olyan gondolatot találsz, ami téged megszólít és hasznos számodra. De ha nem olvasod el azt a könyvet, akkor az az egy mondat is elkerüli a figyelmed és azzal is szegényebb leszel. A legfontosabb viszont az olvasásban az, hogy amivel nem értesz egyet, azon is gondolkodsz, átgondolod, hogy miért nem értesz egyet vele, szembeállítod a leírtakkal a saját érveidet. Van, hogy a te érveid nyernek és van, hogy ebben igazad is van, néha csak fafejűbb vagy, mint amennyi nyitottság kéne hozzá, hogy felfogd, hogy neki van igaza. Viszont azzal, hogy befogadsz új információkat és összeméred a már meglevő véleményeddel, általában akkor is gazdagodsz, ha nem a könyvből származik az új információ, hanem a gondolatmeneted eredménye. Ha egy könyv akár totális hülyeségeket írva ébreszt rá egy új hasznos gondolatra, akkor is megérte elolvasnod, ha semmi értelmes nem volt benne, mert ettől még adhat neked egy akár a könyvvel totál kapcsolatban sem álló új ötletet, ami nem biztos, hogy eszedbe jutott volna, ha el se kezded olvasni azt a hülyeséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!