Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Sam Vaknin nárcisztikus-szakér...

Sam Vaknin nárcisztikus-szakértő előadása magyarul, egyetértetek a benne foglaltakkal?

Figyelt kérdés
A jó módszer a nárcisztikusokkal szemben.
2022. ápr. 15. 10:26
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
Ezt ne úgy képzeld el, hogy van egy A4-es nyomtatott papírlap, ahol lépésről lépésre le van írva, hogy mit kell csinálni egy nárcisztikus pácienssel. A terapeuták évekig járnak különböző képzésekre, ahol szupervízió mellett tanulnak. Minden eset egyedi. Ha érdekel a téma, akkor olvass Kernberget vagy ha kevésbé szakmait akarsz, akkor Bánki György foglalkozik ezzel a témával, youtube-n megtalálsz egy csomó videót, ahol a nárcisztikusok terápiájáról is beszél.
2022. ápr. 15. 20:05
 12/16 A kérdező kommentje:

Érdekel a téma, igen.

Kernberget nem ismerem, de ezek szerint ő a szakma. Utánanézek, ki ő.

És szerinted Bánki György munkásságával foglalkozzak, ha kevésbé szakmait akarok. Neki nem ez a szakmája? Nem pszichiáter orvos? Írt egy könyvet, nem? Illetve gyakorló nárcisztikus szintén. Ő ránézésre nem tetszik (már sokszor ránéztem, mert próbáltam megbarátkozni vele), hamisnak látom.

A terapeuták évekig járnak különböző képzésekre, ahol szupervízió mellett tanulnak. Nem kétlem. Ez az út nem áll nyitva előttem, nem vagyok terapeuta, ezért marad az, hogy olvashatok könyveket (ami hozzáférhető nem terapeuták számára), yt-on meghallgathatok mindent, ami elérhető, meg kérdéseket posztolok a gyakorin.

Hogy mit kell csinálni egy nárcisztikus pácienssel. Igen, az se rossz, ha leírják egy A4-es lapon, vagy bármi máson, hogy mit kell csinálni egy nárcisztikus pácienssel. Arra gondolsz "mitcsinálás" alatt, hogy kell kezelni őket egy nem nárcisztikusnak vagy egy másik nárcisztikusnak akár?

Á, mindegy, csomó mindent nem értek még az előző válaszodból se.

2022. ápr. 15. 20:14
 13/16 anonim ***** válasza:

6. vagyok, sikerült végighallgatnom a videót. Én sem vagyok járatos a témában annyira, de nekem ez sok mindent érthetőbbé tett, szóval haszna mindenképp volt.

Kérdező, neked melyik megszólalás tetszett különösen?

2022. ápr. 15. 20:20
 14/16 A kérdező kommentje:
Ahogy írtam, 3 óra 20 perctől, a hölgy kérdése és SV válasza is. A nárcisztikus áldozatok csoportban (pl., mert több hasonlóban is benne vagyok) általában a ki nem lépők "nem tudok", "nem lehetséges"-re hivatkoznak. SV kimondja ott: csak a no kontakt a megoldás, nem lehet jól kezelni egy nárcisztikust máshogy. A többi javasolt technikára azért van szükség, mert az emberek nem lépnek ki. Nem teszik meg a no kontaktot. És hogy ne finnyáskodjunk, hogy jujjj, az ismertetett 7 módszer meg de hiszen nárcisztikus módszer, én is nárcisztikus leszek, pedig hát az nem lehet, én tök jó ember vagyok, én még sose manipuláltam senkit!!! Erre ő: igen, aki szörnyek közé megy, maga is szörnnyé válik. A mélységbe nézel és te is a mélység része leszel. Tetszik, hogy ő nem akarja ezt finomabban magyarázni. Hasít? Igen. Én is ilyen vagyok.
2022. ápr. 15. 20:27
 15/16 anonim ***** válasza:

Nem értem, hogy pontosan mit nem értesz, de az ember személyisége végtelenül összetett, és minden eset egyedi, ezért egy jól képzett terapeuta alkatnak megfelelően kezeli a nárcisztikus pácienst.

Bánki György is szakmai, csak a könyve emészthetőbb a hétköznapi ember számára, nem szaknyelven ír, hanem közérthetővé teszi a nárcisztikus személyiségzavar lényegét. Egy sima hétköznapi ember ugyanis elolvashat akár 10 féle szakirodalmat is, de nem fogja tudni interpretálni. Ahhoz pszichológus/pszichiáter végzettség és sok éves pszichoterápiás továbbképzés szükséges.

Sokszor kiderül, hogy a nárcisztikus valójában hisztrionikus vagy borderline, esetleg mindhárom. Sőt, az esetek többségében az egy klaszterbe tartozó személyiségzavaroknál jellemző a komorbiditás, pl. aki nárcisztikus az nagy eséllyel antiszociális vagy borderline is.

2022. ápr. 15. 20:58
 16/16 A kérdező kommentje:

Mit értesz azalatt, hogy ő popularizálja, degradálja a nárcisztikus személyiségzavart? A szó szerinti jelentést ismerem, ezeket miből látod? Popularizálás már eleve az, hogy ezzel turnézik, pénzt kér előadásokért, könnyed stílusban mesél "A ZAVAR"-ról?

Degradálás?

Elmondanád ezeket?

2022. ápr. 16. 06:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!