Egyetemisták, hogyan dolgoztátok fel a csúszást?
Ha ezt a félévet befejezem, akkor már csak a szakdolgozatom lesz hátra és így összesen 1,5 év csúszással fogok végezni. A szakom három éves és egyébként nem is kimondottan nehéz, nem annyira jellemző a csúszás. Én is inkább "csak" magánéleti okokból csúsztam, a távoktatás nagyon rossz hatással volt a mentális egészségemre és ebből még mindig nem sikerült teljesen kilábalnom. Valamikor egész jól érzem magam, míg máskor semmi motivációm nincsen, kimerült vagyok, átalszom az egész napot, sírok, szorongok stb., szóval elég változó a hangulatom és így a teljesítményem is.
Annak ellenére, hogy tudom a csúszás okát, nagyon rosszul érzem magam miatta. Szégyellem. Bánt a tudat, hogy mennyi időt elveszítek így az életemből és normális esetben már mennyivel előrébb tarthatnék. Csomó tervem volt (leginkább tanulás terén, mert szerettem volna mesterre menni, tudományos tevékenységet vállalni, külföldön tanulni), de így ezeket is el kell halasztanom és a kudarcok miatt már egyre kevesebb önbizalmam van ezen a téren is. Sokat gondolkozom azon, hogy talán nem is nekem való ez a terület, nem vagyok elég jó, nem vagyok egyetemre való stb., de mindig arra lyukadok ki, hogy ez érdekel és nincs is nagyon más lehetőségem. A családom támogat, de néha tőlük is kapok negatív megjegyzéseket és úgy érzem ők is csalódtak bennem. Szociális életem pedig gyakorlatilag nincsen, párkapcsolatom sosem volt, a barátaim pedig lemorzsolódtak az évek során. Úgy érzem kiégtem, mindig csak az egyetemmel foglalkozom, sokat vagyok egyedül, nem tudok kikapcsolódni, sok kudarc ért mostanában stb. és már belefáradtam, egyre nehezebb.
Mindenképpen szeretném befejezni az egyetemet, de most megint elszontyolodtam emiatt. Félek, hogy esetleg megint nem sikerül és nem tudom, hogy mit tegyek, min és hogyan próbáljak meg változtatni, mi segíthetne a tanulásban és hogyan használjam ki ezt az időt, hogy ne vesszen teljesen kárba. Gondolkozom nyelvtanfolyamon vagy diákmunkán, de már olyan kevés önbizalmam van, hogy erre sem érzem magam alkalmasnak. Viszont tudom, hogy azt sem bírnám, ha csak a szakdolgozatra koncentrálnék és otthon ücsörögnék a könyvek felett egymagamban.
Mintha csak én írtam volna. Volt egy kevés önbizalmam, de nekem is az egyetem vette el az összeset, és az online oktatásban csúsztam le nagyon.
Próbáld meg magaddal elfogadtatni, hogy ez így alakult, nem sikerülhet mindig minden elsőre. Az a lényeg hogy meg fogod szerezni a diplomád, és hamarosan túl leszel rajta.
Az vigasztalna, hogy bizonyos egyetemeken az évf 60%a csúszik és egyesek 7-8 év alatt végzik el az egyetemet és senki nem nézi le őket? Másfél év csúszás 3 éves képzésen igazán semmiség.
Hidd el, van ezerszer fontosabb dolog is, mint az egyetem vagy bármi ilyesmi.
Juj, és én mit szóljak mesterképzésen levelezőn, miközben dolgozom és családom van?! XD Ráadásul átkerültem fizetősre, és még a diplomamunkám sem áll sehogy, záróvizsgázni is csak nagy csúszással fogok. És az alapképzésen szerzett diplomámmal sem dolgoztam még soha (család miatt). Az is lehet, hogy megint passzív félévekre kényszerülök majd. Amúgy imádok tanulni és egyetemre járni. Ha valaha megengedhetem még magamnak anyagilag, biztos elvégzek még egy szakot valahol, pusztán azért, mert élvezem. :)
Szóval szerintem engedd el a stresszelést, mindennek eljön az ideje, nem kell rajta görcsölni meg siettetni. Csak lazán, hiszen sosem tudhatod, nem így jártál-e jobban. Inkább élvezd az életet meg a tanulást. :)
5. Tudom, hogy egyes szakokon szinte általános dolog a csúszás csak nálunk inkább ritka. Az évfolyamom szinte kivétel nélkül időben lediplomázott, talán ketten vagy hárman maradtak még vissza rajtam kívül, de most elviekben ők is végeznek. Itt elég más a hozzáállás is ebből a szempontból, egy sima bukás is cikinek számít, mert akkor mit akarsz itt stb., úgyhogy nem egy ilyen szolidáris, összetartó szak ez. Ha olyan szakon tanulnék, ahol sok a szóró tárgy, a ráépülés stb. és ahol tényleg többen összeszednek pár plusz félévet, akkor lehet én sem venném ennyire komolyan.
7. Értem, csak gondolom pont ez a különbség kettőnk között, nem? Azt írod van családod és dolgozol, szóval gondolom nem az egyetem foglalja el az első helyet az életedben és van más, amit annál fontosabbnak, értékesebbnek tartasz, ami több élvezetet jelent. Nekem nincsen semmi.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!